Pravilno uravnoteženu dijabetičku dijetu većina ljudi može primijeniti za unapređivanje svoga zdravlja. Prilikom planiranja pravilne prehrane treba obratiti pozornost na individualne karakteristike pojedinca pomoću kojih se određuje dnevna energijska i nutritivna potreba organizma te broj obroka.
2 jedinice iz skupine KRUH i zamjene
(30 g UH) = graham pecivo, 70 g
2 jedinice iz skupine MESO i zamjene
(0 g UH) = pileća prsa u ovitku, 60 g
1 jedinica iz skupine MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = margarin s jogurtom, 5 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = mlijeko 0,9%
m.m., 240 g
2 jedinice iz
skupine VOĆE
(30 g UH) = kruška, 200 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene
(15 g UH)
= dijabetički keksi, 22 g
Pileća juha, obrana, bez
tjestenine = 1 tanjur
• 2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = suncokretovo ulje, 10 g
2 jedinice iz
skupine POVRĆE
(10 g UH) = zelena salata,
100 g + mrkva, 60 g
1 jedinice iz skupine VOĆE
(15 g UH)
= pečena
jabuka, 100 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = pirjana riža
(integralna), 120 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = pečena nemasna
svinjetina, 60 g
1 jedinica iz skupine
KRUH i zamjene (15 g UH)
= raženi kruh, 30 g
1 jedinica iz skupine
MESO i zamjene
(0 g UH) = kuhano jaje,
1 kom
2 jedinice iz skupine VOĆE
(30 g UH) = kivi, 200 g
1 jedinica iz skupine
POVRĆE
(5 g UH) = kuhana
brokula, 100 g
2 jedinice iz skupine
MESO i zamjene (0 g UH)
= pečena škarpina, 60 g
2 jedinice iz skupine
KRUH i zamjene
(30 g UH) = kuhani
krumpir, 200 g
2 jedinice iz skupine
MASNOĆE i zamjene
(0 g UH) = maslinovo
ulje, 10 g
1 jedinica iz skupine
MLIJEKO i zamjene
(12 g UH) = probiotik, 240 g
Unutar jedne skupine nalaze se namirnice složene u "dijabetičke jedinice" koje su međusobno slične po ugljikohidratnom sastavu i energijskoj vrijednosti ali su različite količine.
Preporuka je uzimanje svih vrsta hrane iz predloženih tablica radi raznovrsnosti prehrane.
Ovisno o izračunatoj energijskoj potrebi pojedinca za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti određenu količinu namirnice.
Izračunajte potrebni dnevni energijski unos. Najčešće dnevne energijske potrebe kreću se od 1100 kcal do 2700 kcal.
Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.