Pravilna tehnika hodanja

Iako većina nas hoda od kad zna za sebe, tehnika rekreacijskog hodanja ima svoje specifičnosti. Pri rekreacijskom hodanju želi se hodati u dobrom položaju tijela, koristeći kretnje ruku i nogu kako bi se kretali prema naprijed bez nepotrebnog gubitka energije. Pravilan položaj tijela pri rekreacijskom hodanju od iznimne je važnosti kako bi se hodalo ugodnije i lakše te lakše disalo te izbjegla bol u lumbalnom dijelu kralješnice. Pritom je bitno zadržati uspravan položaj, bez naginjanja trupa tijela naprijed ili natrag. Pogled treba biti usmjeren prema naprijed (oko 5 metara ispred hodača), a ne u pod neposredno ispred nogu. Naizmjeničan rad ruku, koji je bitan za održavanje ravnoteže radu nogu, doprinosi 5-10% većem utrošku energije tijekom hodanja.

Hodajući korak je „valjkasta“ kretnja. Peta se prva oslanja na podlogu, a zatim se opterećenje preko stopala prenosi na prste preko kojih se aktivno odgurnemo na kraju oslanjanja na podlogu. Potrebno je izbjeći preduge korake jer su neučinkoviti te potencijalno štetni. Bolje je činiti više manjih koraka, nego pretjerano velike.

Od osobite je važnosti na samom se početku hodanja pravilno i dobro zagrijati. Zagrijavanje obično traje oko 5 minuta u sporijem ritmu hoda. Potom se provode vježbe istezanja, koje povećavaju fleksibilnost mišića i mogu vaše hodanje učiniti znatno ugodnijim. Istezanje nezagrijanih mišića nosi rizik od njihova ozljeđivanja i trebalo bi se izbjegavati. Pri kraju treninga rekreacijskoga hodanja savjetuje se smanjiti intenzitet hoda tijekom posljednjih 5 do 10 minuta. Po završetku potrebno je ponoviti vježbe istezanja s početka treninga.

Tomislav Smoljanović, Goran Bićanić, Ivan Bojanić
Klinika za ortopediju KBC-a Zagreb