Osteoporoza

Prevencija osteoporoze

Objavljeno 04.07.2007.
Rok Kralj, dr. med.
Prevencija je ključna linija obrane od pojave osteoporoze budući potpuno učinkovitog lijeka za ovu bolest nema. Isto je tako važno znati kako je osteoporozu u velikoj mjeri moguće spriječiti kod većine ljudi pa smo, zbog toga, sami najodgovorniji za pojavu ove bolesti.
Prevencija osteoporoze

Tjelesna aktivnost

Vježbanje s utezima, težine prilagođene životnoj dobi, trčanje, plesanje, sportovi s reketom ili duge šetnje najbolji su izbor za osobe svih dobnih skupina.

Tjelesna aktivnost osobito je važna još u dobi prije 30. godine života zato što ona omogućava da dostignemo svoju vršnu koštanu masu koja predstavlja dobar zalog za budućnost. Tjelesna aktivnost omogućuje mehaničku tenziju kostiju koja je važan poticaj za koštanu izgradnju. U starijoj je dobi učinak tjelesne aktivnosti nešto manje značajan, ali ipak usporava gubitak koštane mase.
Vježbanje s utezima, težine prilagođene životnoj dobi, trčanje, plesanje, sportovi s reketom ili duge šetnje najbolji su izbor za osobe svih dobnih skupina.

Prehrana

Manjku vitamina D su najsklonije starije osobe koje većinu vremena provode u zatvorenom prostoru, osobe s kroničnim bolestima jetre ili bubrega, osobe koje se loše hrane ili imaju malapsorpciju.

Pod pojmom prehrane za prevenciju osteoporoze u prvom redu mislimo na adekvatan unos kalcija i vitamina D. Kalcij je glavni sastojak minerala koji kostima daju čvrstoću. Istraživanja su pokazala kako mnoge djevojke i mlade žene uzimaju manje od polovice preporučene dnevne količine kalcija koja iznosi između 800 i 1500 mg. Glavni izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, a ukoliko prehranom nije moguće dobiti dostatnu količinu kalcija ona se može osigurati kalcijevim suplementima. Vitamin D je nužan za adekvatnu apsorpciju kalcija u probavnom sustavu. Bez vitamina D naš organizam nije u mogućnosti iskoristiti sav kalcij unesen prehranom. Dva su glavna izvora vitamina D - endogeni koji se stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te onaj u prehrani.

U skladu s time, manjku vitamina D su najsklonije starije osobe koje većinu vremena provode u zatvorenom prostoru, osobe s kroničnim bolestima jetre ili bubrega, osobe koje se loše hrane ili imaju malapsorpciju. Preporučena dnevna doza vitamina D je 400-800 internacionalnih jedinica na dan. Najvrjedniji izvori vitamina D su mlijeko, žumanjak jajeta, morska riba, jetra. Dovoljna količina vitamina D se može osigurati i putem suplemenata.

Prestanak pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola

Ovo je također važna točka u prevenciji osteoporoze budući je dokazano kako oba poroka uzrokuju smanjenje rezine estrogena u organizmu. Isto je tako važno reći da se pod utjecajem alkohola pogoršava koordinacija te je stoga povećan rizik za nastanak prijeloma.

Denzitometrija

Denzitometrija je pretraga kojoj je svrha mjerenje koštane gustoće za dijagnozu osteoporoze, procjenu rizika prijeloma i praćenje učinka liječenja. Na temelju procjene rizika od osteoporoze, liječnik će preporučiti izvođenje ove pretrage kako bi se ustanovila dijagnoza. Denzitometriju trebaju učiniti:

  • sve žene u postmenopauzi mlađe od 65 godina koje uz to imaju jedan ili više čimbenika rizika
  • sve žene starije od 65 godina
  • žene u postmenopauzi s prijelomima u svrhu potvrde i procjene težine bolesti te kao početno mjerenje radi praćenja učinka liječenja
  • odrasli s osteoporotičnim frakturama
  • odrasli koji imaju bolesti, stanja ili uzimaju lijekove koje su povezane s niskom koštanom masom ili gubitkom kosti
  • osobe u kojih su prisutni čimbenici rizika, a koje razmatraju mogućnosti liječenja osteoporoze
  • kontrola učinka liječenja svake 1-2 godine
  • muškarci s kliničkom sumnjom na osteoporozu, anamnezom prijeloma nakon minimalne traume kao i svi muškarci stariji od 70 godina
  • žene s dugotrajnim izostankom menstruacije
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(36)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.