Epilepsija

Žene i epilepsija

Objavljeno 23.02.2009.

Brošura "Živjeti s epilepsijom, žene i epilepsija"

Urednik: doc.dr.sc. Ivan Bielen, prim.dr.med., predstojnik Klinike za neurologiju, KB "Sveti Duh", Zagreb


Žena tijekom svoga života prolazi kroz slijed prirodnih događanja vezanih uz promjene u hormonalnom statusu, počevši od prve menstruacije (menarhe), preko trudnoće, poroda i dojenja, pa sve do menopauze. Kako svako od spomenutih razdoblja ima svoje specifičnosti vezane uz oscilaciju hormona, sve te promjene mogu utjecati na kliničku sliku i tijek bolesti. Prva menstruacija, menstruacijski ciklus, spolni život, plodnost, trudnoća i njen nadzor, uzimanje lijekova, porod, briga za novorođenče, dojenje i daljnje praćenje razvoja djeteta, su neke specifičnosti koje prolazi samo žena a ukoliko uz to ima epilepsiju svakako će joj se nametati brojna pitanja za koja će nadamo se ovdje pronaći odgovor.
Žene i epilepsija

Koja je učestalost pojave epilepsije u žena?

Epilepsija je vrlo učestala bolest i zahvaća otprilike 1% populacije, tako da u ovome trenutku u svijetu oko 25 milijuna žena ima epilepsiju.

Javlja li se epilepsija češće u žena?

Učestalost dijagnoze epilepsije u žena nije veća nego u muškaraca. Smatra se naime da je spolna raspodjela 50:50.

Razlikuje li se epilepsija u žena i kako?

Usprkos činjenici da ne postoji poseban tip epilepsije koji je češći ili po svojoj kliničkoj pojavnosti drugačiji u žena nego u muškaraca, žene koje boluju od epilepsije ipak su specifična populacija. Naime, tijekom njihova života u žena dolazi do daleko izrazitijih oscilacija u hormonalnom statusu nego što se to događa u muškaraca, a to je svakako važan čimbenik razvoja i tijeka bolesti.

Fiziološke hormonske promjene u žena u plodnoj (fertilnoj) dobi zbivaju se svaki mjesec u okviru menstruacijskog ciklusa, tako da u nekih bolesnica imaju utjecaja na tijek bolesti. Menarhe (prva mjesečnica), trudnoća, porod, menopauza također su razdoblja tijekom kojih dolazi do promjena u hormonalnom statusu što isto može utjecati na kliničku sliku bolesti.
S druge strane bolest uvelike utječe na planiranje začeća (koncepcije) i trudnoće kao i kontracepcije, pa i na seksualni razvoj i plodnost same bolesnice, kako u medicinskom tako i u psihološkom i socijalnom smislu.

Zbog svega navedenog žene oboljele od epilepsije zahtijevaju posebnu skrb koja obuhvaća suradnju više liječnika-specijalista, te su u liječenje, osim neurologa-epileptologa uključeni i ginekolozi, endokrinolozi, genetičari i psiholozi.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(44)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.