Epilepsija

Epilepsija i spolnost

Objavljeno 23.02.2009.

Brošura "Živjeti s epilepsijom, žene i epilepsija"

Urednik: doc. dr. sc. Ivan Bielen, prim. dr. med., predstojnik Klinike za neurologiju, KB "Sveti Duh", Zagreb

Postoje istraživanja koja ukazuju na pojavu epileptičkih napadaja u doba prve menstruacije (menarhe).
Epilepsija i spolnost

Kako epilepsija utječe na menstruacijski ciklus?

Žene s epilepsijom nešto češće imaju poremećaje menstrualnog ciklusa.

Postoje istraživanja koja ukazuju na pojavu epileptičkih napadaja u doba prve menstruacije (menarhe). U nekim ispitivanjima utvrđeno je da žene s epilepsijom nešto češće imaju anovulacijske cikluse, policistične jajnike, nepravilne menstruacijske cikluse ili čak može doći i do izostanka menstruacije.

Utječe li menstruacijski ciklus na epilepsiju?

Policistični jajnici su u vezi s hiperandrogenizmom - povećanom razinom muških (androgenih) hormona - popraćeni pojačanom dlakavošću, nepravilnim i anovulacijskim ciklusima, debljinom. Prema nekim studijama 4-19% žena ima takva obilježja. Ako se te žene ne liječe i ne uzimaju antiepileptike, klinička se slika epilepsije može pogoršati. 

Poseban tip epilepsije javlja se u predmenstruacijskom razdoblju i naziva se katamenijalna epilepsija. Smatra se da je vezana uz povećanu razinu estrogena (ženskog spolnog hormona) u luteinskoj fazi menstruacijskog ciklusa.*

Postoje studije koje pokazuju određene promjene u EEG-u za vrijeme menstruacije u žena s epilepsijom te veću učestalost napadaja u doba visoke razine estrogena u predovulacijskom razdoblju i u folikulinskoj fazi menstruacijskog ciklusa.** 

Primijećeno je da primjena progesterona smanjuje epileptičke napadaje i da je vrlo važna dobra ravnoteža estrogena i gestagena za smanjivanje epileptičkih napadaja. U urednim menstruacijskim ciklusima, kad je koncentracija progesterona najviša, nema epileptičkih napadaja. 

* Corpus luteum ili žuto tijelo je tvorevina koja nastaje u jajniku nakon oslobađanja jajne stanice. Ako je jajašce oplođeno, žuto tijelo raste i stvara hormone koji održavaju trudnoću. Ako ne dođe do oplodnje, ono propada.
** Folikul je mala tvorevina u jajniku ispunjena tekućinom koja sadrži jajnu stanicu u razvoju. Pri ovulaciji jajašce se oslobađa kada folikul prsne i probije površinu jajnika.

Kakav je učinak lijekova protiv epilepsije na menstruacijski ciklus?

U žena koje uzimaju lijekove protiv epilepsije povećava se učestalost nepravilnih menstruacijskih ciklusa, policističnih jajnika (ovarija), a možda i izostanak menstruacije.

Neki lijekovi protiv epilepsije mogu prouzročiti policistične jajnike ili smanjiti plodnost žene.

Utječe li epilepsija na seksualnost (spolni život) žene?

Važno je imati razumijevanje partnera.

Spolnost je najelementarniji dio ljudskoga bića s kojim se čovjek rađa i umire, a izražava se na različite načine primjereno razdoblju života. Čovjek je svoju spolnost uvijek koristio u cilju vlastite reprodukcije, a također ju je ponekad potiskivao ili eksploatirao.

Budući da je spolnost sastavni dio ljudskoga bića, seksolozi kažu da će je čovjek čak i odsanjati ako je ne može izraziti i primijeniti.
Svako ljudsko biće, zdravo, bolesno ili s hendikepom ima potrebu za očitovanjem svoje spolnosti. Kako je izvjesno da epilepsija utječe na psihosomatiku čovjeka, najvjerojatnije oblikuje na neki način i spolnost žene i muškarca.

Naglašavamo da većina žena s epilepsijom ima normalne seksualne potrebe i želje.

Ako žena redovno odlazi na kontrolne preglede svome liječniku, ako uzima lijekove protiv epilepsije i koristi primjerenu kontracepciju, nije potrebno da si uskraćuje ili da potiskuje svoju spolnost, već da svoje seksualno ponašanje s mjerom uskladi sa svojim mogućnostima.
Važno je imati razumijevanje partnera, osvjestiti vlastiti osjetni sustav te osigurati si savjetovanje u mjerodavnim centrima jer je aktivni seksualni život potreban i osobama s epilepsijom.

Može li spolni čin izazvati napadaj?

Može, ali je vjerojatnost vrlo mala.

Utječe li epilepsija na plodnost?

Približno 0,3-0,5% svih trudnica otpada na žene s epilepsijom.
Mogućnost za trudnoću smanjena je u žena s nepravilnim menstruacijskim ciklusima, anovulacijskim ciklusima, policističnim jajnicima, androgenizacijom i sl. Rani početak bolesti, žarišna epilepsija, razni hormonski ili kromosomski poremećaji kao i teški ili neprihvatljivi socio-ekonomski uvjeti mogu ograničiti plodnost.
Potrebno je zajedno sa svojim neurologom-epileptologom svladati epilepsiju i redovito koristiti lijekove te osigurati uvjete za svjesno i odgovorno roditeljstvo u suradnji s ginekologom, pedijatrom i ostalim stručnjacima koji svaki na svoj način sudjeluju u razdoblju trudnoće, porođaja i dojenja (laktacije). 

Svakako se preporučuje predkoncepcijsko savjetovanje, i to mnogo prije nego što se donese odluka o začeću i trudnoći. Tehnologija je uznapredovala, medicinska struka je profesionalno spremna i nudi razne mogućnosti. No, pružiti djetetu sve na što ima pravo može jedino savjestan i odgovoran roditelj koji svoje dijete voli neizmjernom ljubavlju.

Koje se metode zaštite od neželjene trudnoće preporučuju ženama s epilepsijom?

Za žene koje nisu rodile, a nisu dosljedne u primjeni barijernih sredstava, može se izuzetno primijeniti maternični uložak ako za njega ne postoji kontraindikacija.

Primjena nekih lijekova protiv epilepsije smanjuje sigurnost oralne kontracepcije (antibaby-pilule), osobito pilula čiji je sastav estradiola niži od 50 mikrograma po piluli. Često se javlja krvarenje unutar ciklusa (prijelomno krvarenje) za vrijeme uzimanja pilule protiv začeća, što povećava relativni rizik trudnoće.

Uzimaju li se oralni kontraceptivi, treba primijeniti i neko od barijernih sredstava (kondom, muški, ili femindom, ženski prezervativ). Žene koje su već rodile mogu koristiti i maternične uloške. Za žene koje nisu rodile, a nisu dosljedne u primjeni barijernih sredstava, može se izuzetno primijeniti maternični uložak ako za njega ne postoji kontraindikacija.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(39)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.