nema mjerenja
Čempresi
niska
Lijeska
niska
Crkvina
niska
nema mjerenja
nema mjerenja
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
niska
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Čempresi
umjerena
Lijeska
umjerena
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
nema mjerenja
nema mjerenja
Čempresi
umjerena
Grab
niska
Drveće
umjerena
Trave
nema peludi
Korovi
nema peludi
Joha
niska
Lijeska
niska
Čempresi
umjerena
Lijeska
niska
Lijeska
umjerena
Joha
niska
Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

GERB

Kašalj, grlobolja, sinuitis… Možda je uzrok u želucu!

Objavljeno 25.05.2012.
Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Za ponavljanje uobičajenih zimskih tegoba često pogrešno optužujemo oštru zimu ili oslabljeni imunitet. Češće no što se misli, uzrok se skriva u želucu. Želučani sokovi, "saveznici" uredne probave postaju štetni ako ih želudac prekomjerno izlučuje, a tada se javljaju bolovi, druge tegobe i oboljenja.
Kašalj, grlobolja, sinuitis… Možda je uzrok u želucu!

Uloga želučanih sokova

Uloga želučanih sokova je priprema hrane u procesu probave. Dok su u želucu ne osjećamo ih, ukoliko ih želudac izlučuje u normalnoj količini. No kad dođe do prekomjernog lučenja, a posebice ako želučani sokovi uspiju prijeći želučano-jednjački sfinkter - kružni mišić koji zatvara želudac. U tom slučaju želučana kiselina (HCl) dospijeva u jednjak, "cijev" koja povezuje želudac s usnom šupljinom. Kako sluznica jednjaka nema zaštitni mukozni sloj koji je štiti od želučane kiseline, javljaju se simptomi poput osjećaja pečenja u jednjaku, podrigivanja, otežanog gutanja i pojačanog lučenja sline. 

Želučana kiselina i astma

Ako se dijagnosticira želučani refluks, a dišne tegobe se ne izliječe, primjerice antibiotskom terapijom, potrebno je misliti na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i krenuti s adekvatnom antisekretornom terapijom.

Neke osobe koje boluju od povrata (refluksa) želučane kiseline u jednjak imaju česte upale grla, a uzrok je upravo povrat želučane kiseline. Ti slučajevi nisu rijetki, dapače prema nekim podacima tegobe i oboljenja dišnih putova sve češće se povezuju s problemom povrata želučane kiseline u jednjak. I nedostatak daha može se u nekim slučajevima pripisati želučanom refluksu, a ne primarno bolesti dišnih putova.

Ako se dijagnosticira želučani refluks, a dišne tegobe se ne izliječe, primjerice antibiotskom terapijom, potrebno je misliti na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i krenuti s adekvatnom antisekretornom terapijom. U protivnom dolazi do zatvorenog kruga i stanje se postupno pogoršava. Najbolji rezultati u liječenju postižu se lijekovima iz skupine tzv. inhibitora protonske pumpe. Riječ je o skupini lijekova koji blokiraju lučenje želučane kiseline i ublažavaju simptome refluksa. Ti lijekovi znatno poboljšavaju stanje jer bolovi koje uzrokuje povrat želučane kiseline mogu biti izuzetno jaki, a događa se da ih se pogrešno tumači kao bolove koji su slični simptomima infarkta srca, a sa širenjem bolova prema leđima i rukama.

Liječenje refluksa

Izbor lijeka ovisi o intenzitetu i učestalosti bolesti te o tegobama i simptomima kojima se očituje.

Liječenje refluksa dugotrajno je, ponekad traje mjesecima pa čak i godinama. Riječ je, naime o kroničnoj bolesti, za čije se liječenje lijekovi propisuju individualno, a trajanje liječenja ovisi o svakom pojedinom slučaju. U nekim slučajevima potrebne su velike doze i dugotrajna primjena lijeka, no u nekim slučajevima već nakon kratkog vremena primjene manjih doza lijekova osjeti se znatno poboljšanje, ali se smetnje ponovno mogu javiti nakon određenog vremena.

U nekim slučajevima, nakon uspješno završenog liječenja smetnje se mogu ponovno javiti u periodima povećanog stresa ili iscrpljenosti. Tada se propisuje povremena terapija. Iako su broja ispitivanja pokazala izostanak štetnih ili opasnih nuspojava liječenja želučanog refluksa, prednost se daje nižim dozama i kratkotrajnoj terapiji. Iako su inhibitori protonske pumpe sigurni lijekovi, nisu i jedina pomoć u liječenju refluksa. Primjenjuju se i lijekovi "zaštitnici" stijenke želuca, koji na površini sluznice želuca formiraju svojevrstan zaštitni sloj, ili lijekovi koji lokalno u želucu neutraliziraju aktualnu želučanu kiselinu.

Katkad se koriste prokinetički lijekovi, čija je zadaća da "pojačavaju" sfinkter na ulazu u želudac i reguliraju peristaltiku crijeva. Izbor lijeka ovisi o intenzitetu i učestalosti bolesti te o tegobama i simptomima kojima se očituje. U tvrdokornim slučajevima pribjegava se i kirurškim opcijama, s idejom postavljanja barijere na želučano-jednjačkom prijelazu.

Poznato je da postoji više čimbenika koji refluksnu bolest mogu uzrokovati ili stanje bolesti pogoršati, no zašto se događa da želučana kiselina dospijeva u jednjak? U nekim slučajevima uzroci su način prehrane, prekomjerna tjelesna težina, loše navike ali i oštećenje sfinktera, mišića koji dijeli jednjak i želudac, koji se otvara kako bi hranu iz jednjaka propustio u želudac, a potom se odmah zatvara. Uzrok može biti i hijatalna hernija, tj. prolaps dijela želuca u grudnu šupljinu, što otvara put povratu želučanog sadržaja u jednjak. U svakom slučaju pretpostavlja se da postoje i neki uzroci koji još nisu potpuno poznati.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(104)
3.4 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu kratko je, svega nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije ovulacije. KALENDAR ovulacije

KALENDAR trudnoće

Pratite trudnoću i razvoj vaše bebe iz tjedna u tjedan. KALENDAR trudnoće Uz ilustracije i opise pratite razvoj vaše bebe od začeća do njezinog dolaska na svijet.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.