Pivo je pjenušavo osvježavajuće piće s malim udjelom alkohola i karakterističnom aromom po hmelju, dobiveno alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Najstarije je i najraširenije alkoholno piće na svijetu, tako da zasigurno ima veliki nutritivni značaj u organizmu svakog konzumenta. Kako postoje je više vrsta piva, tako i kemijski sastav varira što posljedično ima drugačiji utjecaj na ljudski metabolizam. No, generalno se može reći da je pivo jedan solidan obrok. Izvor je vitamina skupine B, magnezija, selena, fosfora, biotina i kalija. Zbog takvog kemijskoj sastava često se naziva i ''tekućim kruhom''. Ipak glavni sastojak jest voda odnosno alkohol, točnije etanol, koji u malim količinama djeluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, a u svakodnevnom pretjeranom konzumiranju uzrokuje bolesti jetre i ovisnost. Dakle, najvažnija je ravnoteža u konzumiranju piva. Često se u nas koristi izraz ''pivski trbuh'' kojeg imaju pretežito muškarci iznad 25 godina; no, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha ima mnogo više korelacije sa stilom života i prehranom nego s pretjeranim konzumiranjem piva.
Tipično svijetlo pivo "lager", na 100 mL daje 41 kcal, dok takvo bezalkoholno pivo daje samo 15 kcal. Usporedbe radi, gazirani sokovi na 100 mL daju 42 kcal, dok punomasno mlijeko na isti volumen 64 kcal.