Poremećaji erekcije

Što je erekcija i kako nastaje?

Objavljeno 12.02.2009.

Brošura "Ostanite dinamični"

Urednik: prof. dr. sc. Ognjen Kraus, dr. med.

Erekcija je ukrućenje muškog spolnog uda, koji nastaje tijekom seksualnog uzbuđenja.
Što je erekcija i kako nastaje?

Erekcija je ukrućenje muškog spolnog uda, koji nastaje tijekom seksualnog uzbuđenja. Proces se sastoji u sljedećim koracima - arterije penisa se opuštaju i šire zbog čega više krvi dolazi u penis. Kako se arterije penisa šire i učvršćuju, vrše pritisak na vene koje inače odvode krv zbog čega se krv zadržava u penisu. Sve više krvi dolazi u penis, a sve manje otječe, što omogućuje sve jaču erekciju.

Što je erekcijska kvaliteta?

Postoje tri osnovna elementa koji određuju kvalitetu erekcije:

  • mogućnost postizanja erekcije
  • jačina erekcije
  • mogućnost održavanja erekcije za zadovoljavajući spolni odnos

Što je erekcijska disfunkcija (ED)?

Erekcijska disfunkcija (ED) je nesposobnost postizanja i/ili održavanja erekcije (u trajanju od 3 mjeseci) dovoljne za normalan spolni odnos. Takvo se stanje ne smatra normalnim ni u kojoj životnoj dobi te ga je potrebno liječiti. Muškarci bi u svakoj životnoj dobi trebali biti u mogućnosti postići erekciju, uz manje ili više podražaja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(92)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.