Tjelovježba

Pretilost i manjak tjelovježbe povezani s kroničnim bolovima

Objavljeno 22.06.2011.

Reuters

Osobe koje redovito vježbaju imaju manji rizik za kronične bolove u leđima, vratu i ramenima, objavili su norveški znanstvenici.
Pretilost i manjak tjelovježbe povezani s kroničnim bolovima
 

U 11-godišnjem istraživanju je sudjelovalo više od 30000 odraslih ispitanika.

Pokazalo se kako bolovi u donjem dijelu leđa pogađaju 10% sudionika studije, dok su bolovi u ramenima ili vratu bili prisutni kod gotovo 20% ispitanika.

Dodatnom analizom je utvrđeno kako muškarci koji vježbaju najmanje 2 sata tjedno imaju prosječno 25% manji rizik za bolove u leđima te 20% manji rizik za bolove u ramenima ili vratu.

Kod žena koje su isto toliko vježbale je smanjenje rizika bilo manje izraženo - izgledi za bolove u leđima su bili manji za 8%, a za bolove u ramenima ili vratu za 9%.

Pretilost je kod muškaraca bila povezana s 21% većim rizikom za bolove u leđima te 22% većim rizikom za bolove u vratu ili ramenima.

Kod pretilih žena je ovo povećanje rizika iznosilo 21% i 19%, piše American Journal of Epidemiology.

Ranije provedena studija u Nizozemskoj je pokazala kako kronični bolovi u leđima tu zemlju godišnje stoje 2% bruto nacionalnog proizvoda.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.