Tjelovježba

Jogging za duži život

Objavljeno 07.05.2012.

Yahoo

Istraživanje provedeno u Danskoj sugerira kako redovito trčanje može dovesti do produženja očekivanog životnog vijeka za 6 godina.
Jogging za duži život
 

Pozitivan utjecaj trčanja na dugovječnost je uočen na uzorku od oko 20000 ispitanika praćenih od 1976. godine.

Ispitanici su na početku istraživanja bili u dobi od 20 do 93 godine, dodaju znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Bispebjerg.

Pokazalo se kako su u sljedećih 35 godina osobe koje su redovito trčale imale prosječno 44% manji rizik za smrt u odnosu na ostale svoje vršnjake.

Kod muškaraca je trčanje bilo povezano s produženjem prosječnog životnog vijeka za 6,2 godine, a kod žena za 5,6 godina.

Najizraženiji pozitivan učinak je imalo trčanje sporim tempom u trajanju od 1 do 2,5 sata tjedno.

Kod "trkača" je uočen niz pozitivnih promjena povezanih sa zdravljem, primjerice bolja ravnoteža tzv. dobrog i lošeg kolesterola, poboljšana funkcija srca i imunološkog sustava, veća gustoća kostiju, kvalitetnija reakcija na inzulin te smanjenje rizika za poteškoće psihološke prirode.

Redovito trčanje je bilo povezano i s manjim rizikom za pretilost i povišeni krvni tlak.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.