Tjelovježba

Tjelovježba protiv bubrežnih kamenaca

Objavljeno 17.12.2013.

Huffington Post

Već i umjerena tjelovježba je povezana sa smanjenjem rizika za bubrežne kamence, objavili su američki znanstvenici s University of Washington.
Tjelovježba protiv bubrežnih kamenaca
 

Podatke prikupljene od oko 84000 ispitanica koje su prošle menopauzu je objavio Journal of the American Society of Nephrology.

U prosjeku je tjelovježbu bilo moguće povezati s 31% manjim rizikom za bubrežne kamence, bez obzira na indeks tjelesne mase ispitanica.

Istraživači napominju kako je pozitivan efekt bio prisutan i kod sudionica istraživanja koje su prakticirale tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta, primjerice hodanje.

U studiji je utvrđeno i kako je dnevni unos više od 2200 kalorija bio povezan s 42% većim rizikom za bubrežne kamence.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.