Tjelovježba

Štampar: Predstavljen projekt Fitness Index

Objavljeno 28.02.2020.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Kako bi pozicionirali vježbanje i usluge fitness centara kao društveno korisnu djelatnost, Fitnes učilište, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Trainer4You - Finska i Base Training - Grčka razvili su projekt Fitness Index.
Štampar: Predstavljen projekt Fitness Index
 

Glavni cilj projekta je edukacija liječnika o promicanju tjelesne aktivnosti te jačanje suradnje kineziologa i liječnika u svrhu prevencije bolesti i poboljšanja zdravlja.

Također, najavljena je i međunarodna konferencija na kojoj će se, uoči završetka projekta, predstaviti mnogi hrvatski i međunarodni stručnjaci iz područja medicine, kineziologije i psihologije.

Fitness Index je standardizirani protokol testova kojim se procjenjuje stvarna razina fitnessa.

Temelji se na procjeni temeljnih komponenti fitnessa koje imaju izravan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, a među kojima su zdravstveni status, sastav tijela, funkcionalnost lokomotornog sustava, mišićni fitness i kardio fitness.
Uporabom standardiziranih testova dobivaju se rezultati pomoću kojih je moguće brojčano iskazati razinu zdravstvenog fitnessa te odabrati prioritete vježbanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tjelesna neaktivnost je na četvrtom mjestu vodećih čimbenika rizika smrtnosti u svijetu i jedan od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća.

Projekt Fitness Index stavlja naglasak na individualne potrebe kako niti jedan rekreativac ne bi vježbao na vlastitu odgovornost, već uz stručnu podršku i nadzor.

U sklopu projekta kreirani su moderni kurikulumi za edukaciju fitness stručnjaka i liječnika s naglaskom na međusobnu suradnju u propisivanju i provođenju tjelesnog vježbanja usmjerenog zdravlju.

Kurikulume prati interaktivna online platforma za učenje s besplatnim edukacijskim sadržajima.

Tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u liječenju i prevenciji preko 40 kroničnih nezaraznih bolesti.

Svaka druga ili treća osoba koja dođe kod liječnika ima problem koji se može liječiti ili prevenirati tjelesnom aktivnošću, stoga je propisivanje vježbanja od iznimne važnosti za zdravlje pacijenata.

Još jedan inovativni aspekt ovog projekta su standardi usluge u fitness centrima, uz pomoć kojih će centri opravdati povjerenje od strane liječničke struke i građana te se profilirati na tržištu.

Uz navedeno, partneri u ovom projektu su razvili strateški plan i napisali smjernice za uvrštavanje zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja u sve važne europske i nacionalne dokumente.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.