Kožne promjene i bolesti

Nokti kao slika zdravlja

Objavljeno 12.06.2009.
Prof. dr. sc. Romana Čeović, dr. med., specijalist dermatovenerolog
Izgled noktiju može biti pokazatelj općeg zdravlja. Nokti su kožni adneksi u obliku nastavka kože koji oblikuju nokatni nabor na krajevima prstiju ruku i nogu. Bolesti, odnosno poremećaji na noktima nazivaju se onihozama. One se mogu javiti kao samostalna bolest noktiju ili kao dio neke opće bolesti.
Nokti kao slika zdravlja

Zdravi nokti

Normalni, zdravi nokti u osoba mlađe dobi su ružičasti, sjajni i glatke površine. Nokat raste oko 0,5-1 mm na tjedan. Vrijeme potrebno za obnovu nokta na rukama iznosi oko 3-6 mjeseci, dok nokti na nogama rastu sporije te vrijeme potrebno za njihovu obnovu iznosi oko 12 mjeseci.

Zdravlje noktiju nije važno samo za ljepotu, nego i za zdravlje prstiju, jer nokti štite krajeve prstiju od ozljeda i pritiska. Nokti se razvijaju u trećem mjesecu embrionalnog života i završetkom trudnoće dostižu normalnu veličinu. Nokatna ploča raste iz žlijeba nokta i uložena je u kožni nabor sa tri strane, dok je na gornjem dijelu slobodna. To je dio nokta koji se reže. Uz nokatni žlijeb iznad nokatne ploče je tanka kožica (cuticula). Oblik, veličina i debljina nokatne ploče razlikuju se prema konstituciji, ovisno o obliku krajnjeg dijela prsta. I u zdravih se ljudi na noktima mogu nalaziti brazde ili grebeni, a osobito u starijih kad je nokatna ploča manje sjajna i žućkasto-sivkasta.

Oštećeni nokti

Liječenje noktiju provodi se lokalnim i sistemskim preparatima, no treba upozoriti da je liječenje često dugotrajno.

Uzrok oštećenja noktiju mogu biti brojni vanjski i unutarnji faktori.

Vanjski faktori podrazumijevaju izloženost jakim sredstvima za čišćenje, ruke uronjene u vodu tijekom dužeg vremena, suhoća izazvana vrućim zrakom. Krhki i lomljivi nokti mogu biti posljedica česte uporabe odstranjivača laka za nokte. Oštrenje i grickanje noktiju oštećuje i nokte i kožicu oko njih.

Unutarnji faktori su brojni, kao npr. dob, rasa, uporaba nekih lijekova, a u kombinaciji sa eventualno nekim drugim simptomima ukazuju na ozbiljniji poremećaj. Promjene ili abnormalnosti noktiju često proizlaze iz prehrambenih nedostataka ili drugih bolesti.

Bolesne promjene nokta mogu se razviti

  • zbog direktnog oštećenja nokatne ploče (npr. infekcija gljivom)
  • kao poremećaj nastanka nokta zbog oštećenja matriksa (vanjskog ili unutarnjeg)
  • zbog bolesti ležišta nokta (npr. psorijaza)
  • zbog oštećenja tanke kožice (kutikule) s posljedičnim prodiranjem štetnih tvari (npr. bakterije, gljive) u nokatni nabor

Stečene promjene nokatne ploče su

  • obojenja-žućkasta, smećkasta ili bjelkasta
  • promjene na površini u obliku jamica, žljebova, brazdi
  • promjene debljine nokta
  • promjene konzistencije koje mogu dovesti do listanja ili pucanja nokti
  • odvajanje nokta: potpuno ili djelomično odvajanje nokatne ploče

Nokat urastao u meso (unguis incarnatus) pojavljuje se kad nokat urasta postranično u nokatni nabor, pa nastaje bolna pukotina sklona infekciji. Kod bakterijske infekcije može nastati lokalna upala sa stvaranjem granulacijskog tkiva. Tako urasli nokti usijeku se u nokatni žlijeb. Uzrok je najčešće pogrešno rezanje nokta, a obično se javlja na nožnim palcima, zbog pritiska uske obuće.

Dijagnoza bolesti noktiju postavlja se na temelju anamneze, kliničkog statusa i laboratorijske dijagnostike (npr. mikološke i bakteriološke pretrage). Liječenje noktiju provodi se lokalnim i sistemskim preparatima, no treba upozoriti da je liječenje često dugotrajno.

Preporuke za zdrave nokte.

  1. U prehrani je potrebno osigurati dovoljan unos kvalitetnih bjelančevina te obilje svježeg voća i povrća.
  2. Nokte je potrebno zaštiti. Savjetuje se nositi gumene rukavice svaki put kada se ruke dugo drže pod vodom i kada se primjenjuju sredstva za čišćenje, na primjer pri obavljanju kućanskih poslova (pranje suđa, rublja i slično).
  3. Nokte ni zanoktice se ne smije grickati, jer se tako može oštetiti okolno tkivo. I najmanja ozljeda pored nokta omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju.
  4. Kada se nanosi krema za ruke, potrebno ju je utrljajti i u nokte, jer se na taj način osigurava vlažnost rukama i noktima. Potrebno je izbjegavati dugotrajnu izloženost sapunu i vodi, jer oni isušuju kožu i nokte koji potom potaju krhki i lomljivi. Ako se često peru ruke, važno je izabrati sapun koji ima neutralnu pH-vrijednost. Nakon pranja, ruke je potrebno dobro obrisati, jer voda koja se zadrži isušuje kožu. Hidratantnu kremu za ruke i nokte treba primijeniti poslije svakog pranja, a obavezno prije spavanja.
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(45)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.