Ginekologija

Produljena kontracepcija

Objavljeno 29.11.2016.
Biserka Knezić Frković, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije
NE – menstruacijska, NE-PMS kontracepcijska pilula, neki su od naziva novog režima primjene oralne hormonske kontracepcije (OHK) to jest produljene kontracepcije.
Produljena kontracepcija

Odgađanje mjesečnog krvarenja oralnom hormonskom kontracepcijom

Ukoliko uzimate oralnu hormonsku kontracepciju, ne morate imati mjesečno krvarenje.

Ukoliko uzimate oralnu hormonsku kontracepciju, ne morate imati mjesečno krvarenje.

Saznajte kako koristiti pilule za odgađanje mjesečnice ili izbjegavanje redovitog mjesečnog krvarenja.

Kombinirana oralna hormonska kontracepcija (OHK) ili popularno „pilula“ naziv je za metodu kontracepcije koja sadrži kombinaciju sintetskih steroidnih hormona estrogena i progestagena. Razlike među pilulama su u vrsti i dozi estrogena, vrsti gestagena  te načinu korištenja - režimu primjene.

Pilula sprečava ovulaciju i onemogućuje zanošenje.  Osim u kontracepcijske svrhe koristi se za liječenje, prevenciju bolesti i očuvanje plodnosti. Pilula ima kontracepcijske učinke, ali i nekontracepcijske dobrobiti.  Uz idealno korištenje, OHK ima kontracepcijski učinak viši od 99%.

Oralna hormonska kontracepcija je najčešća reverzibilna metoda kontracepcije koju u svijetu koristi gotovo 120 milijuna žena.

Režim primjene oralne hormonske kontracepcije

Tradicionalne oralne hormonske tablete su dizajnirane tako da imitiraju prirodni menstruacijski ciklus. Klasična kutija pilula sadrži 28 tableta, ali samo je 21 tableta aktivna-sadrži hormone koji suprimiraju plodnost.

Drugih 7 pilula su neaktivne ili placebo tablete. Za vrijeme placebo tableta ili u sedmodnevnoj pauzi korištenja nastupalo je mjesečno krvarenje.  Krvarenje koje nastaje u tjednu neaktivnih pilula je prijelomno krvarenje, oskudnije je, kraće traje  i samo izgleda kao mjesečnica. To je odgovor organizma na prestanak uzimanja hormona. Takva se kontracepcija naziva mjesečna ili tradicionalna kontracepcija.

Krvarenje koje nastaje tijekom neaktivnih pilula nije isto kao redovito mjesečno krvarenje. Niti je krvarenje nužno za zdravlje. To je dobra novost ukoliko žena uzima pilulu i želi više kontrole nad mjesečnim ciklusom bilo zbog osobnih ili medicinskih razloga.

Uz korištenje mjesečne ili tradicionalne oralne hormonske kontracepcije u tjednu neaktivnih tableta javljaju se nuspojave i subjektivne tegobe u oko 30 % žena. Te subjektivne tegobe poput glavobolje, mučnine, promijene raspoloženja, PMS, mastalgije (bolnost dojki), nepravilnosti krvarenja i zadržavanje tekućine, umanjuju kvalitetu života žene.

Danas se od modernih kontraceptiva očekuje ne samo da imaju visoku učinkovitost glede zaštite od neplanirane trudnoće, nego i dobru kontrolu menstruacijskog ciklusa, smanjenje bolnih mjesečnica,  smanjenje simptoma povezanih s viškom androgena- akne, seboreja, pojačana dlakavost te ukupno poboljšanje kvalitete života uz minimalne rizike.

Ne smijemo zaboraviti da je svaka žena jedinstvena i sve navedeno možemo postići individualnim odabirom terapije.

U novije vrijeme dizajnirani su novi režimi primjene oralne hormonske kontracepcije: skratio se interval u kojem se koriste neaktivne tablete (pill free interval) na 4 ili 2 dana te je napravljen produljen režim u kojem se aktivne tablete koriste više od 28 dana, uglavnom 84 + 7 dana.  Uz produljeni režim  žena ima samo 4 krvarenja godišnje.

Kada se aktivne tablete koje sadrže hormone koriste 365 dana takav režim primjene naziva se kontinuirani režim, uz njega žena krvari jedanput godišnje.

Jedini kontraceptiv namijenjen produljenoj kontracepciji koji je registriran u Europi, a od nedavno i u Republici Hrvatskoj je kontraceptiv za produljenu kontracepciju koji se sastoji od 84 tablete sastavljene od 30mcg EE (etinil estradiola) i 150 mcg LNG (levonoregestrela) nakon kojih slijedi 7 tableta sa nižom dozom 10mcg EE. Dakle, korisnice ove kontracepcije uzimaju tablete svaki dan kroz 12 tjedana, zatim još 7 dana tableta sa sniženom dozom estrogena te krvare samo 4 puta godišnje, umjesto očekivanih 13 mjesečnica godišnje!

Zadovoljstvo žena ovom metodom jednaka je kao i u korisnica tradicionalnog režima, a kontracepcijska učinkovitost je viša nego kod standardne metode. Korisnice produljenog i  kontinuiranog režima imaju znatno manje glavobolja, umora, napuhanosti i menstrualnih bolova u odnosu na tradicionalni režim primjene.

Nakon prekida produljenje kontracepcije ovulatorni ciklusi se uspostavljaju vrlo brzo, većina žena ima povrat mjesečnice ili trudnoću u roku od oko 90 dana od prestanka korištenja. Sigurnost endometrija (sluznice maternice) je dokazana te niti u jedne korisnice nije nađena endometralna hiperplazija ili karcinom. 

Je li prirodno i sigurno izbjegavati mjesečno krvarenje?

Jedina uloga menstruacije, s biološkog stanovišta, je dokaz da žena nije zanijela u prethodnom ciklusu, te priprema sluznice maternice za idući ciklus u kojem će možda doći do trudnoće.

U prvim danima primjene produljenog režima oralne hormonske kontracepcije, žene su bile zabrinute oko rizika za zdravlje zbog zaustavljanja ili odgađanja mjesečnice. S medicinskog gledišta mjesečno krvarenje nije potrebno te odgađanje mjesečnice nema utjecaj na zdravlje.

Jedina uloga menstruacije, s biološkog stanovišta, je dokaz da žena nije zanijela u prethodnom ciklusu, te priprema sluznice maternice za idući ciklus u kojem će možda doći do trudnoće. Sluznica maternice je pod utjecajem estrogena i progesterona iz jajnika. Uz korištenje oralne hormonske kontracepcije sprečava se stvaranje tih hormona u jajnicima, dakle, sluznica maternice pod isključivim je utjecajem estrogena i progesterona iz „pilule“.  Danas se zna da nema medicinskih razloga koji bi ograničio primjenu aktivnih tableta. Jedina prednost redovitih mjesečnica nalazimo kod žena s hemokromatozom koje menstruacijom gube višak željeza.

Koje su prednosti odgađanja mjesečnice?

Odgađanje mjesečnice može pomoći u prevenciji  ili liječiti različita medicinska stanja.

Možete razmisliti o uzimanju produljene OHK ukoliko imate:

  • Neugodnost, poteškoće ili alergije izazvane korištenjem uložaka ili tampona
  • Obilna, produljena ili učestala krvarenja s posljedičnom anemijom te trombocitopenijom
  • Bolne mjesečnice - dismenoreja
  • Stanja povezana sa endometriozom, adenomiozom, miomima
  • Bolujete od menstrualne migrene, epilepsije
  • Bolnost dojki, nadutost, promijene raspoloženja u predmenstruacijskom periodu - PMS
  • Glavobolje, ili ostale subjektivne menstrualne simptome
  • Ukoliko koristite mjesečni režim pilula, a u tjednu kada uzimate neaktivne pilule imate subjektivne tegobe nepodnošenja ili nuspojave.

Mjesečno krvarenje je ponekad samo „nezgodno“. Možda će te željeti odgoditi mjesečnicu zbog posebne prigode, važnog ispita, sportskog natjecanja, godišnjeg odmora ili sl. Osim medicinskih indikacija u novije vrijeme kao indikacija za propisivanje produljene kontracepcije pojavila se želja pacijentica za manjim brojem menstruacija. Naime današnje moderne žene žele rjeđe menstruirati.

Zaključak

Uz primjenu oralne hormonske kontracepcije mjesečna krvarenja nisu nužna, niti medicinski opravdana.  Primjena produljenog režima hormonske kontracepcije siguran je i učinkovit način sprečavanja nastanka neplaniranih trudnoća. Za početak uzimanja  produljenog režima primjene oralne hormonske kontracepcije obratite se svom liječniku ili ljekarniku. Oni će vam pomoći savjetima u odabiru preparata koji bi zadovoljio vaše individualne potrebe.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(91)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.