Ginekologija

Oralna hormonalna kontracepcija

Objavljeno 25.06.2018.
Prim. Vesna Medjedović Marčinko, dr. med., specijalist ginekolog
Oralna hormonalna kontracepcija (OHK), kao metoda planiranja obitelji pripada u jednu od najsigurnijih metoda zaštite od neplanirane i neželjene trudnoće i koristi je preko 100 milijuna žena u svijetu.
Oralna hormonalna kontracepcija

Estrogen i progesteron

Bitno je spomenuti i vrlo važan nekontracepcijski dobrobitni učinak koji može biti zaštitni učinak i terapijski učinak

Pod nazivom oralna hormonalna kontracepcija podrazumijevamo tablete koje sadrže sintetski proizvedene hormone jajnika (estrogen i progesteron). Uzimaju se oralno, na usta, i koriste u svrhu zaštite od neželjene trudnoće odnosno sprečavanja začeća, jer djeluju na način da onemogućuju razvoj folikula i ovulaciju (otpuštanje zrele jajne stanice, spremne za oplodnju u jajovod). Isto tako zgušnjavaju sluz vrata maternice čime se sprječava ili jako reducira prolaz spermija prema jajovodima gdje se odvija oplodnja u normalnim uvjetima. Također, oni stanjuju sluznicu maternice te na taj način, čine je neprijemčivom za implantaciju embrija. Osim kontraceptivnog učinka bitno je spomenuti vrlo važan nekontracepcijski dobrobitni učinak koji može biti zaštitni učinak i terapijski učinak.

Zaštitni učinak OHK-a

Korištenjem OHK-a smanjuje se rizik za nastanak:

  • izvanmaternične trudnoće
  • funkcionalnih cisti jajnika
  • benigne bolesti dojke (smanjuje se neuravnotežen učinak spolnih hormona na tkivo dojke i smanjuje se rizik od nastanka fibrocistične bolesti dojke i fibroadenoma, potrebno je naglasiti da OHK ne djeluje zaštitno na rak dojke ali niti ne povisuje rizik za nastanak)
  • upalnih bolesti u zdjelici (zbog već spomenutog učinka povećanja gustoće sluzi vrata maternice koja otežava prolaz mikroorganizmima kao i tanje sluznice i kraćeg i manje obilnog menstruacijskog krvarenja)
  • raka jajnika - zaštitni učinak već nakon 6 mjeseci korištenja, posebno značajno za žene koje u obitelji imaju ovaj oblik raka
  • raka sluznice maternice (endometrija), zaštitni učinak nakon 3 godine uzimanja
  • raka debelog crijeva
  • osteoporoze
  • reumatoidnog artritisa

Terapijski učinak OHK-a

Oralna hormonalna kontracepcija ima izvrsne terapijske učinke na sljedeća stanja:

  • regulaciju menstrualnog ciklusa (menstruacije su bezbolne uz manje obilna krvarenja bez predmenstrualnih subjektivnih i objektivnih simptoma - PMS, uz manji gubitak željeza te poboljšanje kvalitete života)
  • sindrom policističnih jajnika (uspostavlja se uredan ciklus i smanjuje razina muških spolnih hormona koji utječu na pojavu akni, masne kože i vlasišta, a zbog utjecaja na žlijezde lojnice)
  • razvoj i povrat endometrioze i mioma

Nuspojave

Kod pacijentica kojima nuspojave traju duže od 3 mjeseca, treba promijeniti tip kontraceptiva ili dozu.

Važno je naglasiti kako su nuspojave simptomi nepodnošenja nekog lijeka, a ne ozbiljne medicinske komplikacije. Većina žena, više od 70 %, nema nikakve nuspojave, a kod ostalih nuspojave su minorne i uglavnom prestaju nakon 3 mjeseca korištenja OHK. Kod pacijentica kojima nuspojave traju duže od 3 mjeseca, treba promijeniti tip kontraceptiva ili dozu, a ako se situacija ne mijenja, odustati od tog oblika kontracepcije.

Najčešće nuspojave su:

  • promjene raspoloženja, točkasta krvarenja, izostanak krvarenja, glavobolje, mučnine, osjetljive dojke
  • bitno je naglasiti da ako bi se pojavio jedan ili više sljedećih znakova koji bi upućivali na nastanak krvnog ugruška - tromba, odmah prekinuti uzimanje OHK i javiti se žurno svom liječniku:
  • jaka bol i/ili oticanje jedne noge, iznenadni nedostatak daha
  • jaka i iznenadna bol u prsištu koja se širi u lijevu ruku
  • iznenadni kašalj
  • jaka i dugotrajna glavobolja
  • iznenadne smetnje vida, dvoslike, djelomična ili potpuna sljepoća
  • otežan govor ili nemogućnost govora
  • omaglica ili nesvjestica
  • slabost ili utrnulost u nekom dijelu tijela

Kontraindikacije za primjenu OHK-a

  • tromboflebitis ili tromboembolijski poremećaji (prisutni ili preboljeli)
  • cerebrovaskularne bolesti (prisutne, preboljele ili prisutni čimbenici rizika)
  • karcinom endometrija
  • karcinom dojke
  • nerazjašnjeno krvarenje iz genitalnih organa
  • bolesti jetre
  • trudnoća
  • dojenje kraće od 6 tjedana
  • povišen krvni tlak (160/100 mm Hg)
  • pušačice starije od 35 godina (više od 20 cigareta na dan)
  • preosjetljivost na sastojke kontraceptiva
  • glavobolje s fokalnim neurološkim simptomima
  • predviđen veći operativni zahvat koji zahtijeva dulju imobilizaciju
  • šećerna bolest s vaskularnim komplikacijama ili trajanje bolesti dulje od 20 godina

Bitno je naglasiti da dobrobiti OHK-a višestruko nadmašuju rizike i da su oralni kontraceptivi zasigurno najispitivaniji lijekovi u svijetu. Za zdravu ženu, bez rizičnih čimbenika i kontraindikacija, predstavljaju svakako jednu od najsigurnijih zaštita od neželjene trudnoće (uz sve nekontracepcijske dobrobiti navedene u tekstu).

Rizici OHK-a u ranoj trudnoći

Sve studije od 1990. do danas pokazuju da je rizik za malformacije ploda jednak riziku normalne populacije (2-3 %) te OHK korišten u ranoj trudnoći ne povisuje rizik za malformacije ploda.

Priprema za korištenje OHK-a

Vrlo je bitno s pacijenticama razgovarati o čestim predrasudama i zabludama o kontracepcijskim tabletama detaljno ih informirati, educirati i savjetovati, ali i upozoriti na moguće nuspojave i dogovoriti kontrole.

Liječnik prvo mora uzeti detaljnu obiteljsku i osobnu anamnezu, isključiti bolesti i stanja koja bi se mogla dodatno pogoršati uz korištenje OHK, isključiti trudnoću kod žene, isključiti rizične čimbenike kao i kontraindikacije za uzimanje OHK. Zatim je potrebno učiniti laboratorijsku obradu, pregled dojke (UZV i/ili mamografija), izračunati indeks tjelesne mase (BMI), izmjeriti krvni tlak te nakon kompletne obrade izabrati tip OHK koji je optimalan za pacijenticu, dakle bitan je individualni pristup pri odabiru kontraceptiva, što znači da ako jedna vrsta OHK odgovara jednoj ženi ne znači da je taj isti kontraceptiv optimalan i za drugu ženu.

Pacijentici se detaljno objasni režim uzimanja kontraceptiva i upozori na važnost redovitog uzimanja tableta kao i postupcima ako se tableta zaboravi uzeti. Važno je napomenuti da stanka u korištenju kontraceptiva nije potrebna jer svakim ponovnim početkom primjene povisuje se rizik nastanka tromboze vezan za prve mjesece korištenja OHK-a. Također, bitno je informirati pacijentice da ako odluče planirati trudnoću, mogu zanijeti u sljedećem ciklusu nakon završetka pakiranja.

Vrlo je bitno s pacijenticama razgovarati o čestim predrasudama i zabludama o kontracepcijskim tabletama (da tablete uzrokuju neplodnost, debljanje, dlakavost, da se mora raditi stanka nakon dužeg uzimanja ili prije planiranja trudnoće) detaljno ih informirati, educirati i savjetovati, ali i upozoriti na moguće nuspojave i dogovoriti kontrole.

Prva kontrola se se radi nakon tri mjeseca korištenja OHK-a, ako je pacijentica subjektivno zadovoljna i objektivno nema problema, nastavlja koristiti OHK te je sljedeća kontrola nakon 6 mjeseci a potom svakih 12 mjeseci. Ako ženi ne odgovara tip OHK-a prelazi se na drugi tip OHK-a i nije potrebno raditi stanku.

Naravno, pacijentici se naglasi da u slučaju bilo kakvih neželjenih simptoma prestane koristiti OHK i odmah se javi liječniku.

Početak korištenja OHK-a

S korištenjem kontracepcijskih tableta se počinje prvi dan menstruacije, tablete se piju svaki dan, otprilike u isto vrijeme.

Režim uzimanja

Danas postoje pakiranja s 21 tabletom i s 28 tableta kao i tablete s produljenim režimom uzimanja 91 dan (84/7). Kod korištenja tableta s produljenim djelovanjem žena ima krvarenja 4 puta godišnje žena ima prijelomno krvarenje 4 puta godišnje. Kod pakiranja koja sadrže 21 tabletu, tablete se uzimaju 21 dan, počevši s 1. danom menstruacije onda slijedi stanka od 7 dana (tada nastupa krvarenje obično dva do tri dana od zadnje tablete) S novim pakiranjem se započinje 8. dan bez obzira da li krvarenje još traje ili ne.

Pakiranje koje sadrži 28 tableta (21 s hormonima 7 tableta sa neaktivnom tvari-placebo, ili 24 tablete sa hormonima i 4 placebo tablete) novo pakiranje započinje se odmah naredni dan iza posljednje tablete iz prethodnog pakiranja. Tablete s produljenim režimom uzimanja (91) se uzimaju kontinuirani 91 dan, novo pakiranje se započinje nakon zadnje tablete iz prethodnog pakiranja. Ukoliko žena prelazi na novi oralni kontraceptiv, započinje s prvom tabletom novog dana nakon uzimanja zadnje tablete iz pakiranja OHK koji je žena prethodno koristila (nakon zadnja aktivne tablete).

Što ako se propusti pilula?

Ako se propusti:

1 pilula - potrebno je što prije nastaviti s rasporedom po danima i nije potrebna dodatna zaštita (prezervativ).

2 pilule tijekom 1. i 2. tjedna - uzeti 2 pilule dnevno kroz dva dana pa nastaviti do kraja pakiranja po jednu pilulu i potrebna je dodatna zaštita kroz 7 dana (prezervativ).

2 pilule tijekom 3. tjedna - potrebno je započeti novo pakiranje i obvezno odmah koristiti dodatnu zaštitu.

Ako su propuštene 3 ili više pilula - započeti novo pakiranje.

Odgađanje krvarenja:

S OHK-om mogu se i odgoditi krvarenja ako to žena iz nekih razloga želi.

S OHK-om mogu se i odgoditi krvarenja ako to žena iz nekih razloga želi.

Dan nakon posljednje aktivne pilule, započinje se novo pakiranje pilula ili ako planira unaprijed, može se koristiti OHK s produljenim režimom djelovanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(21)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.