Moždani udar

Simptomi moždanog udara

Objavljeno 19.10.2020.
prof. dr. sc. Tomislav Breitenfeld, dr. med., specijalist neurolog
Moždani udar, kako i samo ime sugerira, najčešće nastaje naglo i neočekivano, ne birajući vrijeme, mjesto i dob. Kao drugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invaliditeta odraslih u Republici Hrvatskoj moždani udar predstavlja prvorazredni javnozdravstveni problem u RH, kao i u razvijenom svijetu.
Simptomi moždanog udara

Ishemijski moždani udar

Proces odumiranja moždanih stanica može se prekinuti ili usporiti ponovnim uspostavljanjem cirkulacije na mjestu prekida uklanjanjem ugruška

Najčešći tip moždanog udara, ishemijski moždani udar, nastaje prekidom cirkulacije arterije u mozgu, uzrokovanom lokalnim ugruškom - embolijom ili trombozom, čime dio mozga koji ta arterija opskrbljuje krvlju ostaje bez nužnih prehrambenih tvari. Istraživanja pokazuju da bez kisika i glukoze već za 60 sekundi od prekida cirkulacije počinje proces odumiranja moždanih stanica – neurona, što uključuje mnogostruke patofiziološke procese koji u konačnici mogu dovesti do smrti neurona, putem apoptoze ili nekroze.

Taj se proces može prekinuti ili usporiti ponovnim uspostavljanjem cirkulacije na mjestu prekida uklanjanjem ugruška. To se rijetko može dogoditi spontano, obično djelovanjem mehanizma antikoagulacije, i ako se dogodi dovoljno brzo ne nastupa oštećenje tkiva mozga te se simptomi brzo povlače, što se u kliničkoj praksi naziva tranzitorna ishemijska ataka – TIA, a u laičkom izričaju često nosi naziv „predznaka“ moždanog udara.

Tranzitorna ishemijska ataka

Osobe koje su imale TIA-u imaju značajno povećan rizik od nastanka ishemijskog moždanog udara, zbog čega je potrebna žurna neurološka obrada u smislu otkrivanja i liječenja uzroka TIA-e. Nažalost, takvo spontano ponovno uspostavljanje prekida cirkulacije (TIA) u moždanoj arteriji je relativno rijetko te prekid cirkulacije zbog tromba/embolusa ipak najčešće dovodi do moždanog udara i oštećenja moždanog tkiva koje ta arterija u mozgu opskrbljuje.

Liječenje moždanog udara

Od ključne je važnosti što prije nakon nastupa simptoma moždanog udara primijeniti metode suvremene medicine (trombolizu i trombektomiju).

Suvremena medicina danas raspolaže sredstvima i metodama kojima se može ponovno uspostaviti cirkulacija na mjestu prekida bilo lijekovima (kemijski) ili endovaskularnim zahvatima (mehanički) lokalnog odstranjenja tromba/embolusa (trombektomija). Na taj se način omogućava  ponovna uspostava krvotoka i može spriječiti odumiranje moždanih stanica. 

Kako se prema današnjim znanstvenim spoznajama u prosječnom ishemijskom moždanom udaru zbog prekida cirkulacije u jednoj minuti gubi gotovo 2.000.000 moždanih stanica – neurona, dakle u sat vremena 120.000.000 neurona, od ključne je važnosti što prije nakon nastupa simptoma moždanog udara primijeniti metode suvremene medicine (trombolizu i trombektomiju). Time se u značajnoj mjeri bolesniku pruža šansa za bolji oporavak, smanjuje smrtnost i rizik zaostalog invaliditeta.

Terapijski prozor

Već dvadesetak godina u javnozdravstvenom nastupanju vaskularni neurolozi upozoravaju na presudnu važnost ranog prepoznavanja simptoma i znakova moždanog udara, brze reakcije i transporta bolesnika sa moždanim udarom u bolnicu kako bi se omogućilo brzo i adekvatno liječenje. Navedene suvremene metode liječenja imaju i svoj „terapijski prozor“ - vrijeme u kojem ih je moguće efikasno i sigurno primijeniti. Tako se tromboliza može primijeniti isključivo unutar 3 sata od nastupa simptoma moždanog udara (za određene bolesnike taj se prozor može produžiti na 4,5 sata), dok je terapijski prozor za mehaničku trombektomiju unutar 6 sati od nastupa simptoma moždanog udara. Ovdje je vrlo važno napomenuti da je jasno dokazano da je efikasnost trombolize i trombektomije u izravnoj vezi sa vremenom primjene – što prije se primijene, vjerojatnost oporavka je veća. 

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara, hitni transport u bolnicu i promptno liječene modernim medicinskim metodama spašavaju život kod bolesnika sa akutnim ishemijskim moždanom udarom te značajno utječu na povoljniji ishod liječenja te prognozu, iz čega proizlazi sintagma - vrijeme je mozak!

Simptomi moždanog udara

Najčešći simptomi moždanog udara su slabosti ili utrnutost jedne strane tijela, poremećaj govora, poremećaj vida ili smetnje ravnoteže i koordinacije.

Simptomi moždanog udara prvenstveno ovise o opsegu oštećenja moždanog tkiva i samom mjestu oštećenja moždane funkcije. Razna područja mozga kontroliraju različite funkcije. Oštećenje određenog područja mozga u moždanom udaru može utjecati na način na koji se bolesnik kreće, miče udovima, govori, vidi, guta, osjeća, misli ili se ponaša.  

Najčešći simptomi moždanog udara su slabosti ili utrnutost jedne strane tijela, poremećaj govora, poremećaj vida ili smetnje ravnoteže i koordinacije. U engleskom govornom području, što je globalno svjetski priznato, postoji akronim FAST – kratica koja može pomoći u brzom prepoznavanju znakova upozorenja i simptoma moždanog udara. American Stroke Association razvila je i FAST aplikaciju koja se može preuzeti sa njihove web stranice. Akronim FAST predstavlja:

  • F = face (lice) – u moždanom udaru može doći do asimetrije lica i usnih kutova, tako da se lice „iskrivi“
  • A = arm (ruka) – slabost ili kompletna oduzetost jedne ruke ukazuje na moždani udar
  • S = speech (govor) – bolesnik s moždanim udarom može otežano izgovarati ili razumjeti ono što mu se govori
  • T = time (vrijeme) – ako osoba pokazuje neke od gore navedenih simptoma, potrebno je odmah pozvati Hitnu pomoć – 194!

Tri jednostavne naredbe mogu nam brzo i lako pomoći da utvrdimo znakove moždanog udara:

  1. Zamolite osobu kod koje sumnjate na moždani udar da se nasmiješi (lice – F kod FAST)
  2. Zamolite osobu da podigne obje ruke (ruka – A kod FAST)
  3. Zamolite osobu da govori i odgovara na pitanja (govor – S kod FAST) 

Ovakvim brzim orijentacijskim pregledom može se u vrlo kratkom vremenu jasno postaviti sumnja na moždani udar te je tada potrebno odmah alarmirati hitnu pomoć (194). Isto treba postupiti i u slučaju da se opisani simptomi počnu povlačiti. 

U Republici Hrvatskoj osim testa FAST koristimo i domaću inačicu nazvanu G.R.O.M.

  • G – govor (otežan i nerazumljiv)
  • R – ruke (jedna ruka je slaba ili „pada“)
  • O – oduzetost (asimetrija/oduzetost lica ili jedne strane tijela)
  • M – minute su važne, moždani udar je hitno stanje (važno je promptno prepoznati znakove i odmah nazvati Hitnu pomoć – VRIJEME JE MOZAK!)

Ostali simptomi moždanog udara

I epileptički napadaj može bili inicijalni znak nastanka moždanog udara.

Uz navedene znakove moždani udar može se manifestirati i poremećajem stanja svijesti i to i kvantitativnim (somnolencija, sopor, koma) ili kvalitativnim (smetenost, dezorijentacija). I epileptički napadaj može bili inicijalni znak nastanka moždanog udara.

Drugi česti znakovi moždanog udara su: smetnje, gubitak ili promjene osjeta u jednoj polovici tijela; smetnje hoda, osjećaj gubitka ravnoteže ili koordinacije; vrtoglavica koja može biti praćena mučninom i povraćanjem; promjene vida, zamagljen vid, gubitak dijela vidnog polja, dvoslike; smetnje gutanja; naglo nastala jaka glavobolja (obično opisana „kao nikada do sada“) koja može biti praćena mučninom i povraćanjem; zbunjenost – konfuzija; promjene u ponašanju; gubitak pamćenja.

Zaključak

Brza reakcija je presudna u trenucima kada se nekome u vašoj blizini (ili vama) dogodi moždani udar. Naučite znakove prepoznavanja moždanog udara. Prenesite svoje znanje ukućanima, obitelji, prijateljima, kolegama. Ranim prepoznavanjem znakova moždanog udara, promptnim alarmiranjem Hitne pomoći te brzim liječenjem modernim medicinskim metodama možete bolesniku s akutnim ishemijskim moždanom udarom spasiti život te znatno utjecati na povoljan ishod liječenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(123)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.