Tjelovježba

Povratak sa skijanja - (ne)sigurnog druženja sa snijegom

Objavljeno 21.02.2009.
Tonći Šitić, viši fizioterapeut
U aktualnom članku savjetujemo kako sanirati ozljede nastale na skijanju. Nakon opisa ozljeda koje nas mogu zadesiti tijekom skijanja donosimo niz vježbi i procedura koje vas očekuju neposredno nakon "nevolje" i nakon povratka kući.
Povratak sa skijanja - (ne)sigurnog druženja sa snijegom

Uvod

Ako je potreban operativni zahvat to će učiniti ortoped ili traumatolog.

Nakon dijagnosticiranja same ozljede od strane liječnika valja prionuti poslu. Ako je potreban operativni zahvat to će učiniti ortoped ili traumatolog, a nakon zahvata planira se postoperativna rehabilitacija koja traje određeno vrijeme. Ako je u pitanju konzervativno liječenje uz pregled i nalaz ortopeda u rukama ste fizioterapeuta.

Koje procedure najčešće koristimo?

Najčešće procedure koje koristimo su laser (L), elektrostimulacija (ES), ultrazvuk (UZV), magnetoterapiju (MT) i medicinska gimnastika (MG) koja je i najvažnija. MG u ovom slučaju dijelimo na vježbe propriocepcije, balansa, koordinacije, povećanja obima pokreta zgloba, istezanje mišića i snaženje mišića.

Kako ponovo stati na noge?

Najveći problem je kako stati na noge nakon ozljede. U početku radimo razne trik-pokrete samo da bismo bili mobilni, ali kasnije to sve skupa treba posložiti da bi nam hodanje bilo normalno. Imamo izbor odlaska u stacionarnu ustanovu (npr. toplice) ili ambulantnu fizikalnu terapiju (dom zdravlja ili privatne fizoterapeutske prakse). U spomenutim ustanovama fizioterapeutske procedure rade se jednom dnevno u određenom vremenskom periodu, ali što raditi ostatak dana? Česta su pitanja da li ponoviti određene vježbe, koje vježbe i na koji način? Odgovore na ova pitanja naći ćete na DVD-u "Vježbe za noge - medicinska gimnastika u 33 koraka" koji vam može služiti kao podsjetnik na vježbe koje ste naučili i vodilja kako ih pravilno raditi u miru i tišini svoga doma.

Terapija gležnja

Na skijanju rijetko ozlijedimo gležanjski zglob zbog čvrstoće skijaške obuće (pancerica) ali hodajući u drugoj obući po snijegu i ledu ni to nije isključeno zato bih započeo s fizikalnom terapijom gležanjskog zgloba. Kod bilo kojeg zgloba nakon određenog stanja mirovanja dolazi do skraćivanja zglobnih sveza (ligamenata), zadržavanja tekućine u zglobu (otečenost zgloba) koji je počesto bolan, a gotovo uvijek uzrokuje ograničenje pokreta. Za smanjenje otoka koristimo drenažne položaje, vježbe za povećanje cirkulacije, ultrazvuk i eventualno neki farmaceutski pripravak u vidu kreme ili gela. Zatim krećemo s povećanjem gibljivosti zgloba posebnim vježbama koje se mogu izvoditi u ležećem, sjedećem i stojećem položaju a kod nekih vježbi koristimo i određena pomagala. Nakon vježbi za razgibavanje zgloba slijedi jačanje mišića statičkim i drugim vježbama.

Terapija koljena

Koljeno je zglob koji najčešće strada kod skijaša.

Koljeno je zglob koji najčešće strada kod skijaša, radilo se o nepripremljenosti skijaša ili vrhunskoj pripremljenosti skijaša natjecatelja nitko nije imun na ozljede. Sezonski skijaši su ipak tome skloniji, na snijegu se boravi 7-15 dana godišnje, a pripreme često nisu dovoljne i dobre. Najčešće stradaju menisci unutar koljena i prednje ukrižene sveze. Ovisno o stupnju ozljede i nalazu ortopeda radimo rehabilitacijski program za zglob koljena i mišiće koji ga okružuju. Procedure koje u pravilu koristimo su stimulacija mišića, laser i medicinska gimnastika. Prisilnim mirovanjem noge, najprije slabi medijalna glava četveroglavog mišića natkoljenice (vastus medialis m. quadricipitis femoris) koja je jedan od filogenetski najmlađih dijelova lokomotornog aparata, a svrha mu je ispružanje (ekstenzija) noge u zadnjih 15-ak stupnjeva.

Mišić natkoljenice najprije slabi (atrofira) te ga je potrebno ojačati za početak statičnim vježbama. Valja jačati i tzv. hamstrings (zadnju ložu natkoljenice) te primicače (abduktore), odmicače (adduktore), te vanjske i unutarnje rotatore. Paralelno s jačanjem mišića slijede vježbe gibljivosti zgloba koljena te istezanje mišićja nogu.

Ozljede ramena i šake

Sljedeće po učestalosti su ozljede ramena i šake zbog pada na tvrdu podlogu uslijed čega dolazi do lomova, nabijanja (kontuzija) te iščašenja (luksacija). I u ovom slučaju nakon pregleda ortopeda slijedi vježba koja može biti vježba za povećanje cirkulacije jer se počesto kod imobiliziranog ramena javlja otok prstiju i cijele šake, te statičke vježbe jačanja mišića ramena ("rotatorne manžete").

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.