Štitnjača

Štitnjača

Objavljeno 17.03.2009.
Vedran Hostić, dr. med.
Štitnjača (lat. glandula thyroidea) je najveća endokrina žlijezda, smještena s prednje strane vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Osnovna funkcija štitnjače je proizvodnja i lučenje dvaju hormona: trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Bolesti štitnjače dovode do poremećaja u lučenju hormona, tako da razlikujemo stanje s povećanom razinom hormona u krvi (hipertireoza) i stanje u kojem postoji manjak tih hormona (hipotireoza).
Štitnjača

Anatomija i fiziologija

Štitnjača je najveća endokrina žlijezda u našem tijelu.

Štitnjača je najveća endokrina žlijezda u našem tijelu, smještena na prednjem dijelu vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Građena je od dva režnja koji su međusobno povezani središnjim, suženim dijelom.

Osnovna funkcija štitnjače je proizvodnja hormona i njihovo izlučivanje u krv. Ti hormoni se nazivaju trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a glavni učinak im je povećanje metaboličke aktivnosti gotovo svih tkiva kao i utjecaj na cijeli neuroendokrini sustav. Za samu sintezu hormona važan je jod, pa je zato još pedesetih godina prošlog stoljeća uvedeno obavezno jodiranje soli, kojom ga unosimo u organizam.

Bolesti štitnjače

Najčešći razlog posjeta liječniku je bezbolno, difuzno povećanje cijele štitnjače ili pojava izoliranog čvora u jednom režnju. To stanje naziva se guša (lat. struma) i najčešće je karakterizirano eutireozom (normalana razina hormona) pa tako obično nije praćeno drugim simptomima. Druga dva stanja karakteristična za oboljenje štitnjače su hiper- i hipotireoza.

Hipertireoza je stanje u kojem je razina hormona u krvi povećana što dovodi do simptoma kao što su: razdražljivost, pojačano znojenje, topla koža, gubitak težine uz dobar apetit, nesanica itd. Najčešći uzroci su Gravesova bolest (Basedowljeva bolest) i adenom štitnjače.

Hipotireoza je druga krajnost, nastaje zbog manjka hormona, a karakterizirana je umorom, pospanošću, hladnom kožom, povećanjem tjelesne težine uz loš apetit itd. Do hipotireoze najčešće dovode manjak joda u hrani, autoimune bolesti te neki tumori.

Dijagnostika

Uz anamnezu i klinički pregled, liječniku su na raspolaganju mnogi drugi dijagnostički postupci.

Uz anamnezu i klinički pregled, liječniku su na raspolaganju mnogi drugi dijagnostički postupci. Među njima je vrlo važno određivanje razine hormona u krvi (T3 i T4) kao i njihovih slobodnih frakcija (FT3 i FT4) te tireotropina (TSH), hormona hipofize koji potiče štitnjaču na izlučivanje svojih hormona.
Od slikovnih metoda, zbog svoje jednostavnosti, najčešće se koristi ultrazvuk, a na raspolaganju su i CT, MR te scintigrafija štitnjače.
Među invazivnim metodama, važno mjesto u dijagnostici bolesti zauzima citološka punkcija, koja se može učiniti i pod kontrolom ultrazvuka.

Liječenje

Cilj svih oblika liječenja je postizanje eutireoze, tj. normalne razine hormona u krvi.

Cilj svih oblika liječenja je postizanje eutireoze, tj. normalne razine hormona u krvi.

Kod liječenja hipertireoze nastoji se smanjiti razina hormona štitnjače u krvi što se postiže operativnim odstranjenjem žlijezde, primjenom radioaktivnog joda koji onemogućava sintezu hormona ili primjenom antitireoidnih lijekova.

Kod liječenja hipotireoze koriste se sintetski nadomjesci za hormone štitnjače.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(53)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.