Štitnjača

Manjak hormona štitnjače u trudnoći

Objavljeno 27.08.2013.
Prim. dr. sc. Vlatka Pandžić-Jakšić, dr. med., specijalist endokrinologije i dijabetologije
Bolesti štitnjače javljaju se relativno često, posebice u žena i to već u mlađoj životnoj dobi, stoga je nerijetka njihova pojava uz trudnoću. U zemljama koje imaju dostatan unos joda poput europskih, poremećaji funkcije štitnjače u mlađih osoba najčešće su posljedica autoimunih mehanizama, stvaranja protutijela na vlastito tkivo štitnjače. Taj mehanizam može prouzročiti oslabljen rad štitnjače, hipotireozu, koja se može manifestirati blagim simptomima te shodno tome često proći neopaženo.
Manjak hormona štitnjače u trudnoći

O štitnoj žlijezdi

Pod utjecajem hormona posteljice normalni raspon TSH u zdravih trudnica niži je od očekivanog u zdravih žena.

Štitnjača je žlijezda leptirastog izgleda koja se nalazi s prednje strane vrata ispod štitne hrskavice („Adamove jabučice"). Štitnjača luči hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji se krvlju prenose po cijelom tijelu. Hormoni štitnjače upravljaju metabolizmom: usporavaju odnosno ubrzavaju kemijske procese u tijelu te utječu na funkciju praktički svakog organa. Posebna je i njihova uloga u trudnoći.

Osim u rijetkim iznimkama na koje će pozornost obratiti endokrinolog, za osnovnu provjeru funkcije štitnjače je dovoljno određivanje hormona tireotropina (TSH). TSH je zapravo hormon žlijezde hipofize koji je nadređen štitnjači i lučenjem hormona štitnjače upravlja po načelu povratne sprege. Ako je lučenje hormona štitnjače oslabljeno, TSH će rasti jer hipofiza nastoji prevladati tu neravnotežu. Ako je lučenje hormona štitnjače pojačano, razina TSH u krvi će biti snižena, čak i nemjerljiva. Pod utjecajem hCG, tj. hormona posteljice, normalni raspon TSH u zdravih trudnica je niži od očekivanog u zdravih žena pa to treba uzeti u obzir pri tumačenju rezultata laboratorijskog testiranja.

Trudnoća – test izdržljivosti za štitnjaču

Trudnice s obiteljskom sklonošću poremećajima štitnjače ili autoimunim bolestima trebale bi provjeriti funkciju štitnjače.

U trudnoći potreba za hormonima štitnjače raste za oko 50 posto kako bi se mogli pokriti zahtjevi i majke i djeteta. U istom postotku raste i potreba za dostatnim unosom joda jer je taj element neophodan za proizvodnju hormona štitnjače. U uvjetima opterećenosti kojima je štitnjača izložena tijekom trudnoće mogu se razotkriti i blaži nedostaci njene funkcije.

Nema izričitih dokaza da bi sve trudnice ili žene koje planiraju trudnoću trebale provjeriti funkciju štitnjače, ali s obzirom na relativnu učestalost tih poremećaja, današnja skrb sve više uključuje i tu pretragu. Osobe koje imaju obiteljsku sklonost poremećajima štitnjače ili imaju neki od drugih autoimunih poremećaja to bi svakako trebale učiniti. Pod pojačanim nadzorom trebalo bi biti i oko 10 do 20 posto žena za koje se procjenjuje da u trudnoći imaju pozitivna protutijela na štitnjaču - znak aktivnosti autoimunih mehanizama. U tih žena trudnoća može nerijetko biti okidač za pojavu poremećene funkcije štitnjače.

U osoba koje već imaju poznat poremećaj hormona štitnjače, najpovoljnije bi bilo da se prije trudnoće njihova razina liječenjem popravi do normalne razine. U najranijoj trudnoći treba ponovo provjeriti TSH neovisno o inače predviđenoj kontroli i javiti se endokrinologu. Uz napomenu da se radi o trudnoći, pregled endokrinologa će se u pravilu ostvariti bez odgode i čekanja. Osim redovitog praćenja hormona štitnjače, sam poremećaj funkcije štitnjače ne zahtijeva dodatne posebne pretrage u nadzoru trudnoće.

Oslabljen rad štitne žlijezde u trudnoći

Oko 3 posto žena u trudnoći ima nedostatak hormona štitnjače, ali u velikoj većini se radi o subkliničkom obliku hipotireoze.

Oko 3 posto žena u trudnoći ima nedostatak hormona štitnjače, ali u velikoj većini se radi o subkliničkom obliku hipotireoze. Simptomi hipotireoze poput umora, pospanosti ili dobitka na težini teško se jasno razlučuju od uobičajenih promjena u drugom stanju, tj. trudnoći. Kronični autoimuni tireoiditis (koji nazivamo još i Hashimotovim tiroiditisom) najčešći je uzrok hipotireoze. Današnje spoznaje upućuju da je taj poremećaj važno prepoznati i prije, a ne samo u trudnoći, te ga pozorno pratiti nakon trudnoće.

Važnost kroničnog tireoiditisa prije trudnoće zamijećena je zbog češćih problema s neplodnošću, a povećana je i učestalost spontanih pobačaja. U podlozi tih tegoba može biti blaga neotkrivena hipotireoza, ali mogu biti i posljedica autoimunih mehanizama koji također negativno utječu na zanošenje. U svakom slučaju provjera funkcije štitnjače važna je u svih žena pri procjeni neplodnosti.

Za vrijeme same trudnoće dostatna razina hormona štitnjače iznimno je važna za razvoj ploda i za sprečavanje prijevremenog poroda, a neka istraživanja upućuju da bi mogla imati utjecaj na kasniji razvoj djeteta, posebice intelektualne sposobnosti. Razlog tome je što štitnjača ploda nije još razvijena pa tako dijete u prvom tromjesečju trudnoće u potpunosti ovisi o majčinim hormonima.

Liječenje hipotireoze u trudnoći

Nadoknada levotiroksinom je jednostavna i učinkovita te omogućuje uspješno liječenje nedostatka hormona štitnjače kroz trudnoću.

Oslabljena funkcija štitnjače odnosno hipotireoza liječi se svakodnevnim uzimanjem tablete koja sadrži levotiroksin - sintetski oblik hormona kojeg prirodno luči štitnjača. Nadoknada levotiroksinom je jednostavna i učinkovita te omogućuje uspješno liječenje nedostatka hormona štitnjače kroz trudnoću. Važno je znati da, za razliku od većine drugih lijekova u trudnoći, levotiroksin u prikladnoj dozi nema štetne učinke već upravo suprotno: neophodan je za razvoj djeteta pa ne treba imati nikakve predrasude i nepotrebno oklijevati pri uzimanju.

Velika istraživanja izmjerila su u zdravih žena bez poremećaja hormona štitnjače u prvom tromjesečju trudnoće TSH niži od 2,5 mU/l, a od drugog tromjesečja gornja granica TSH penje se na 3 mU/l. To je znatno niže od uobičajene granice od 4 mU/l izvan trudnoće. Upravo te niže razine TSH danas su prihvaćene granice pri kojima se odlučujemo na uvođenje nadoknade levotiroksina. Iste vrijednosti su također i ciljevi liječenja pri usklađivanju njegove doze. Tabletu levotiroksina treba uzimati ujutro natašte, pola sata prije doručka. Ako se uzimaju tablete željeza odnosno vitaminsko-mineralni dodaci za trudnice, njih treba uzeti kasnije tijekom dana.

U osoba koje već otprije uzimaju levotiroksin, prvi korak endokrinologa na pregledu nakon što ste saznali za trudnoću bit će najčešće povećanje doze za 25 do 50 µg. Očekujte kontrole TSH obično svaka 4 tjedna do polovice trudnoće te još barem jednu kontrolu između 26. i 32. tjedna uz usklađivanje doze lijeka po potrebi. Nakon poroda doza levotiroksina se obično nešto smanjuje. U žena u kojih tijekom trudnoće nije bilo potrebno jako povećati dozu lijeka vraća se doza koju su uzimale prije trudnoće.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(113)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.