Trudnoća

Pregledi u trudnoći

Objavljeno 09.10.2013.
Klinički pregledi jedni su od ključnih preduvjeta u adekvatnom nadzoru trudnoće. Brojne studije su dokazale čvrstu povezanost između broja pregleda tijekom trudnoće i njezina ishoda.
Pregledi u trudnoći

Kalendar pregleda

Danas smatramo da trudnica s urednom trudnoćom može prenijeti do 10 dana nakon termina bez ikakvih opasnosti za dijete.

Prvi pregled u trudnoći potrebno je napraviti što ranije nakon potvrde dijagnoze, odnosno svakako do 8. tjedna kod zdravih trudnica. Kod rizičnih trudnoća prvi pregled se preporuča učiniti do 6. tjedna. U zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom, koje obuhvaćaju oko 80% trudničke populacije, pregledi se obavljaju do 28. tjedna svakih mjesec dana, a zatim do 36. tjedna svaka tri tjedna. Sljedeći pregled obavlja se s 38 tjedana i nakon toga svakih tjedan dana do termina, odnosno navršenih 40 tjedana. Nakon navršenih 40 tjedana pregledi se obavljaju svaka 2 dana. Trudnice koje ne rode do navršenih 41 tjedana trudnoće pregledavaju se svaki dan do porođaja. Danas smatramo da trudnica s urednom trudnoćom može prenijeti do 10 dana nakon termina bez ikakvih opasnosti za dijete. Ako smo sigurni da je dob trudnoće pravilno izračunata, a termin smo premašili za otprilike 10 dana, porođaj možemo bez većih poteškoća inducirati jednom od danas prihvaćenih metoda.

Prvi pregled u trudnoći

Veličina i oblik maternice mijenjaju se ovisno o trajanju trudnoće.

Na prvom pregledu tijekom trudnoće potrebno je:

  • Uzeti preciznu anamnezu
  • Izračunati trajanje trudnoće i odrediti termin porođaja
  • Obaviti ginekološki pregled u spekulima i bimanualnu palpaciju, uzeti PAPA test kod trudnica koje nemaju nalaz u posljednjih godinu dana, kod rizičnih trudnica obriske vrata maternice (cervikalne briseve) na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, kao i aerobne i anaerobne mikroorganizme
  • Izmjeriti krvni tlak, tjelesnu visinu i težinu, indeks tjelesne mase, provjeriti postojanje proteina u mokraći
  • Odrediti kompletnu krvnu sliku, krvnu grupu i Rh-faktor, razinu glukoze u krvi na tašte, vrijednosti željeza u krvi, testiranje na hepatitis B, u rizičnih trudnica pretrage na najopasnije mikroorganizme u trudnoći (tzv. TORCH te eventualno HIV i hepatitis C)
  • Kod trudnica s Rh-negativnom krvnom grupom napraviti testove senzibilizacije na početku trudnoće te u 6. i 8. mjesecu
  • Planirati genetičko savjetovanje ako za to postoji indikacija (trudnice starije od 35 godina ili opterećena obiteljska anamneza)

U pregledu se koriste spekuli - metalni instrumenti u obliku cijevi, odnosno pačjeg kljuna kojima rastvaramo rodnicu čime ona postaje dostupna inspekciji. Opisujemo iscjedak u rodnici, promjene na vaginalnoj stijenci i vratu maternice. Uredan iscjedak u trudnice je oskudan i bjelkaste boje. Stupanj čistoće vaginalnog razmaza određujemo analizom obriska rodnice pod mikroskopom. U slučaju dokazane infekcije odmah je potrebno započeti liječenje radi sprečavanja širenja infekcije na plodne ovoje i fetus.

Nakon pregleda u spekulima slijedi bimanualna palpacija vrata maternice i povećanog trupa maternice, tako da se kažiprstom i srednjim prstom u rodnici, a drugom rukom iznad stidne kosti, palpira duljina vrata maternice te stupanj njegova širenja. U normalnim okolnostima vrat maternice je u prvorodilja dug kao članak prsta (oko 3 cm) i zatvoren sve do otprilike 38. tjedna kada se počinje skraćivati i otvarati. Kod višerodilja vrat maternice može biti skraćen te blago otvoren već i znatno ranije.

Veličina i oblik maternice mijenjaju se ovisno o trajanju trudnoće. Nakon izostanka menstruacije, s oko 5 tjedana, maternica je veličine guščjeg jajeta, s 8 tjedana ona je veličine ženske šake, s 12 tjedana veličine muške šake, a sa 16 tjedana veličine glave novorođenčeta.

Daljnji nadzor nad trudnoćom

U daljnjem nadzoru trudnoće naša pozornost je usmjerena na sljedeće najčešće komplikacije:

  • Prepoznavanje znakova prijevremenog porođaja, zastoja u rastu fetusa ili pak ubrzanog rasta čeda
  • Praćenje vrijednosti krvnog tlaka i pravovremeno liječenje povišenih vrijednosti
  • Otkrivanje gestacijskog dijabetesa oralnim testom opterećenja glukozom (OGTT) između 24 i 28 tjedana trudnoće
  • Praćenje nastupa pogoršanja ili komplikacija kroničnih bolesti s kojima je majka ušla u trudnoću
  • Davanje savjeta o promjenama u tijelu koje se već nastupile ili koje će se tek pojaviti kako bi mogući strah i nelagodu smanjili na najmanju moguću mjeru

Prilikom svakog pregleda postupnik je sljedeći:

  • Mjerenje tjelesne mase, krvnog tlaka, određivanje proteina, glukoze i bakterija u mokraći
  • Palpacija maternice vanjskim pregledom, određivanje njenog tonusa, visine fundusa (svoda) u odnosu na fiksne točke na abdomenu (središnji dio stidne kosti, pupak, najniži dio prsne kosti), tj. mjerenje udaljenosti fundusa maternice od stidne kosti. Ta udaljenost izmjerena u centimetrima treba odgovarati broju tjedana trudnoće (± 2 cm). Na taj način može se rano posumnjati na zastoj u rastu ili pretjerani rast djeteta, što iziskuje daljnju detaljnu ultrazvučnu obradu.
  • Slušanje kucaja čedinjeg srca (KČS) dopplerskim aparatom ili opstetričkom slušalicom
  • Nadziranje stanja fetusa nakon navršenih 38 tjedana trudnoće CTG-om (kardiotokografija), tj. zapisom kojim istovremeno bilježimo srčanu akciju fetusa i aktivnost maternice majke
  • Bimanualni pregled, eventualno i pregled u spekulima

Zaključak

U Republici Hrvatskoj stručan nadzor nad trudnoćom, koji uključuje deset kliničkih pregleda i tri do četiri ultrazvučna pregleda, obvezatan je već niz godina prema Programu mjera zdravstvene zaštite Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na taj način osigurava se optimalan ishod trudnoće uz maksimalno izbjegavanje komplikacija. Istovjetan pristup preporučuju sve zemlje Europske unije, jer zajednički je cilj svima isti - rođenje zdravog djeteta uz očuvano zdravlje trudnice.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(100)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.