Mladi

Priručnik o nasilju u adolescentskim vezama

Objavljeno 04.03.2009.

Hina

Je li moguće da je to ljubav", naziv je priručnika koji je ovih dana izdala Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, a bavi se nasiljem u adolescentskim vezama koje se može manifestirati kao tjelesno, emocionalno, spolno i ekonomsko nasilje koje jedan partner čini nad drugim.
Priručnik o nasilju u adolescentskim vezama
 

Istraživanje koje je 2006. godine proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, pokazalo je da su dvije trećine mladih osoba bile u vezi s osobom koja se prema njima ponašala nasilno. Pritom su ti nasilnici najčešće nastojali kontrolirati i dominirati drugom osobom, dok je manje bilo prisutno spolno nasilje i tjelesna agresija.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. Gordana Buljan Flander ističe kako se u tu ustanovu javlja sve više adolescenata s problemima nasilja u vezi, pa je važno da oni, ali i njihovi roditelji i prijatelji, znaju prepoznati znakove nasilja i potražiti pomoć.

"U takvoj situaciji mladi najčešće misle, zbog niskog samopoštovanja, da s njima nešto nije u redu, a zapravo su u nasilnoj vezi. Oni moraju znati da imaju pravo na zdravu vezu, bez nasilja, i kome se mogu obratiti za pomoć", kaže dr. Buljan Flader.

Stručnjaci im stoga preporučuju da razgovaraju s nekim kome vjeruju - s roditeljima, prijateljima, nastavnicima, psiholozima. Mogu se obratiti policiji, centru za socijalnu srkb, ali i javiti na savjetodavne telefonske linije koje pružaju mogućnost povjerljivog razgovora kao što su Hrabri telefon, Plavi telefonu ili SOS telefon.

Priručnik "Je li moguće da je to ljubav" može se dobiti besplatno u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba a bit će distribuiran u odgojno-obrazovne i zdravstvene ustanove.

Napisala ga je grupa autora u kojoj su psihologinja Gordana Buljan Flander, psihijatrica Marija Bačan, defektologinja Kristina Škovrlj te socijalna radnica Nikolina Škrlec, a izdana je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.