Tjelovježba

Orijentacijsko trčanje

Objavljeno 09.10.2006.
Mladenka Čuljak Gross
Orijentacijsko trčanje je sport koji nas vodi u prirodu iz skučenih sportskih dvorana. Ovdje natjecatelj uz pomoć karte mora na terenu određenim redoslijedom pronaći zadane točke.
Orijentacijsko trčanje

Uvod

Cilj orijentacijskog natjecanja je u što kraćem vremenu pronaći sve zadane kontrolne točke.

Zovu ga još i "razboritim trčanjem" budući da je, uz fizičku spremnost, važno i poznavanje čitanja karte kao i točno i brzo donošenje odluka u dionicama koje si je natjecatelj isplanirao.

Cilj orijentacijskog natjecanja je u što kraćem vremenu pronaći sve zadane kontrolne točke.

Kontrolna točka je zadani detalj u prirodi koji je označen zastavicom u obliku trostrane prizme, dijagonalno podijeljena na crveno i bijelo polje. Tu je i perforator kojim natjecatelj perforira kontrolni karton i time dokazuje da je obišao zadanu točku. U novije vrijeme koriste se elektronski čipovi, te se prolaz natjecatelja evidentira elektronskim putem. Put od jedne do druge kontrolne točke nije mu zadan nego ga bira sam, drugim riječima, o njegovoj sposobnosti čitanja karte i fizičkoj kondiciji ovisi koliko će brzo preći taj put. Pri tome se mjeri vrijeme provedeno na stazi i boljima se smatraju oni natjecatelji koji su kraće vrijeme proveli na stazi, jasno, pod uvjetom da su pronašli sve kontrolne točke.

Tko može sudjelovati u orijentacijskoj utrci?

Orijentacija je idealan obiteljski sport pa se na nekim trkama nađu i tri ili četiri generacije iz jedne obitelji.

Sudjelovati na orijentacijskoj trci mogu svi koji znaju čitati kartu. Natjecatelji su podijeljeni u kategorije ovisno o dobi, spolu kao i fizičkoj spremnosti i poznavanju tehnike orijentiranja. Na natjecanjima postoje kategorije koje uključuju djecu od 10 godina na više, a najstarija kategorija je za one iznad 55 godina. Na inozemnim natjecanjima, na kojima se nađe i nekoliko tisuća natjecatelja, predviđena je kategorija i za one iznad 85 godina. Zapravo se pokazalo da je orijentacija idealan obiteljski sport pa se na nekim trkama nađu i tri ili četiri generacije iz jedne obitelji. Jako je zanimljivo poslije pređene staze s prijateljima ili članovima obitelji analizirati varijante odabrane na stazi! Za male sportaše, one ispod 10 godina, još 1998. godine počelo se s organiziranjem dječjih trka koje ne zahtijevaju dobro poznavanje čitanja karte. Obično je staza označena trakicama i važno je da svako dijete prođe cijelu stazu. U novije vrijeme organizatori ovih utrka dijele natjecatelje u kategoriju za predškolski uzrast i kategoriju za školarce koji imaju zadatak pronaći pokoju kontrolnu točku bez trakica, samo uz pomoć karte. Dječje su trke sve popularnije i privuku preko 100 natjecatelja. Neke od njih povežu se s kakvim blagdanom, tako da se redovito održava utrka za sv. Nikolu i Uskrs.

Orijentacijska natjecanja

U cilju promocije ovog športa natjecanja se sve češće organiziraju po gradskim parkovima i ulicama. Tako su se do sada održale trke po ulicama Zagreba, Samobora, Delnica, Opatije, Rovinja, Varaždina, Čakovca...

Orijentacijska natjecanja se većinom održavaju na blago valovitim, pošumljenim terenima. Karte su najčešće nacrtane u mjerilu 1:5000, 1:10 000 ili 1:15 000 i sadrže mnogo detalja. U zadnje vrijeme, u cilju promocije ovog športa natjecanja se sve češće organiziraju po gradskim parkovima i ulicama. Tako su se do sada održale trke po ulicama Zagreba, Samobora, Delnica, Opatije, Rovinja, Varaždina, Čakovca... Svake godine trčimo po ulicama i mostovima samog središta drevne Venecije!

Odakle nam dolazi orijentacijski sport?

Orijentacijski je sport potekao iz skandinavskih zemalja gdje je dosegao visoki stupanj masovnosti. Rekordan broj natjecatelja privukao je popularni "O-Ringen": 25.000 trkača u preko 80 kategorija. Kod nas se pojavio prije više od 50 godina u okviru planinarskog Saveza, najprije kao planinarska orijentacija, a zatim sve više prerasta u natjecateljski šport gdje je ključna brzina. U orijentacijskom športu, osim orijentacijskog trčanja postoji još i skijaška orijentacija, orijentacija na biciklima, precizna orijentacija...

Zašto je orijentacijsko trčanje dobar sport?

  • orijentacisti se kreću u prirodi, borave na zraku, što je osobito dobro za psihofizičko zdravlje;
  • kod natjecatelja, osobito onih najmlađih, razvija se svijest o očuvanju okoline;
  • njeguju se vještine snalaženja u prirodi, a što je izuzetno važno za gradsku djecu;
  • bavljenje sportom izgrađuje samopouzdanje, pogotovo kod djece;
  • izgrađuje se svijest o važnosti timskog rada budući da puno toga radimo zajedno, posebno kod pripreme natjecanja, treninga, odlaska na trke i slično;
  • orijentacijsko trčanje preporučuje se djeci u osnovnim školama u okviru programa koji se bavi prevencijom droge i ostalih ovisnosti;
  • svi smo volonteri.

U Hrvatskoj najviše klubova za orijentacijsko trčanje ima u Zagrebu, ali i u drugim gradovima: Samoboru, Čakovcu, Bjelovaru, Delnicama, Lokvama, Rijeci, Jastrebarskom.

Možete se priključiti jednom od orijentacijskih klubova u Hrvatskoj: 1. OK Kapela, Zagreb 2. OK Vihor, Zagreb 3. POK Maksimir, Zagreb 4. POK Sljeme, Zagreb 5. HOD Antun Mihanović, Zagreb 6. HPD Japetić, Samobor 7. OK Jelen, Jastrebarsko 8. OK Bjelovar, Bjelovar 9. OK Međimurje, Selnica 10. OK Ris, Delnice 11. OK Lokve, Lokve 12. POK Torpedo, Rijeka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.