Ginekologija

Papa-test: klasifikacija nalaza

Objavljeno 07.02.2011.
Prof. dr. sc. Davor Tomas, dr. med., specijalist patolog
Prije detaljnijeg navođenja klasifikacije abnormalnih nalaza Papa-testa potrebno je pojasniti neke pojmove koji se u toj klasifikaciju susreću kao što su displazija, CIN, CIS, SIL, ASCUS i AIS.
Papa-test: klasifikacija nalaza

Displazija

Displazija je stanje u kojem se epitelne stanice vrata maternice svojom veličinom i promjenama jezgre te sazrijevanjem razlikuju od normalnih epitelnih stanica tog područja, ali još uvijek nisu postale karcinomske. Takve stanice međutim imaju povećani potencijal da postanu karcinomske. S obzirom na stupanj promjena displastične stanice mogu biti blago, umjereno ili teško promijenjene te shodno tomu razlikujemo tri stupnja displazije: blaga displazija, umjerena displazija i teška displazija. 

CIN, CIS i SIL

CIS je za razliku od invazivnog karcinoma ograničen samo na epitel i nema sposobnost metastaziranja.

Često se umjesto naziva displazija koristi termin cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN), pri čemu ovisno o debljini zahvaćenog epitela postoji CIN I (promjene zahvaćaju do 1/3 debljine epitelnog presjeka i ekvivalent je blagoj displaziji), CIN II (promjene zahvaćaju do 2/3 debljine epitelnog presjeka i ekvivalent je umjerenoj displazija) i CIN III (promjene zahvaćaju preko 2/3 debljine epitelnog presjeka i ekvivalent je teškoj displaziji). U slučajevima kada promjene zahvate cijelu debljinu epitelnog presjeka, ali ne probijaju bazalnu membranu (membranu koja razdvaja epitel od podležećeg vezivnog tkiva u kojem se nalaze krvne i limfne žile) govorimo o karcinomu in situ (CIS). CIS je za razliku od invazivnog karcinoma ograničen samo na epitel i nema sposobnost metastaziranja, ali u takvim slučajevima postoji vrlo visoki rizik od napredovanja bolesti i pojave invazivnog karcinoma. U Papa-nalazu se najčešće umjesto pojmova displazija i CIN koristi termin skvamozna intraepitelna lezija (SIL), koji se također odnosi na displastične stanice vrata maternice, a pri čemu SIL niskog stupnja (LSIL od engl. low grade) odgovara CIN-u 1, odnosno blagoj displaziji, a SIL visokog stupnja (HSIL od engl. high grade) uključuje CIN II, CIN III i CIS odnosno umjerenu i tešku displaziju.

ASCUS i AGCUS

U Papa-nalazu se često upotrebljavaju i termini ASCUS (od engl. atypical squamous cells of undetermined significance) i AGCUS (od engl. atypical glandular cells of undetermined significance) koji označavaju atipične skvamozne (pločaste) odnosno žljezdane stanice neodređenog značenja. Ovi pojmovi koriste se za opis slučajeva kada iz određenih razloga nije moguće postaviti točnu dijagnozu, a predstavljaju nalaz netipičnih skvamoznih i žljezdanih stanica koje ne ispunjavaju kriterije za displaziju, CIN ili SIL. Kada su u Papa-nalazu prisutne atipične pločaste ili žljezdane stanice neodređenog značenja, a posjeduju određene karakteristike zbog kojih se ne može sa sigurnošću isključiti mogućnost da se radi o stanicama koje predstavljaju HSIL odnosno maligne žljezdane stanice koriste se pojmovi ASCUS-H (od engl. atypical squamous cells of undetermined significance - cannot exclude HSIL) i AGCUS-H (od engl. atypical glandular cells of undetermined significance - favor neoplastic). Još jedan pojam koji je potrebno objasniti je AIS (od engl. adenocarcinoma in situ), a predstavlja endocervikalni karcinom in situ, odnosno žljezdani karcinom kanala vrata maternice koji nije probio bazalnu membranu i nema sposobnost metastaziranja.

Sustav Bethesda

Klasifikacija abnormalnih nalaza Papa-testa radi se prema tzv. Bethesda systemu iz 2001. godine, a uključuje nalaz abnormalnih skvamoznih i žljezdanih stanica.

Skvamozne (pločaste) stanice:

  1. ASCUS i ACUS-H - u slučajevima ASCUS-a preporuča se Papa-test ponoviti za 4 do 6 mjeseci, a u slučajevima ASCUS-H bilo bi dobro uz raniji kontrolni Papa-nalaz napraviti i kolposkopiju jer se kod 5-10% pacijentica nakon daljnjih pretraga potvrđuje HSIL ili u rijetkim slučajevima invazivni karcinom.
  2. LSIL (skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja) koja uključuje infekciju humanim papilomavirusom, blagu displaziju i CIN I. U takvim slučajevima preporučaju se češće kliničke kontrole pacijentice (Papa-test svakih 4 do 6 mjeseci), a u slučaju infekcije humanim papilomavirusom i tipizacija virusa. Kod blage displazije može se očekivati spontanu povlačenje promjena u oko 50-80% slučajeva unutar 1 godine, čak iako postoji infekcija visokorizičnim humanim papilomavirusom.
  3. HSIL (skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) koja uključuje umjerenu i tešku displaziju, CIN II, CIN III i CIS. Pacijentice s ovakvim Papa-testom potrebno je dalje klinički obraditi, što ponajprije uključuju kolposkopiju i uzimanje uzoraka vrata maternice za patohistološku analizu (biopsija) te na osnovu Papa-nalaza i obavljenih dodatnih pretraga ginekolog donosi odluku o daljnjoj terapiji.
  4. U slučaju dijagnoze karcinoma pločastih stanica pacijentica se upućuje na dodatne pretrage (kolposkopija, biopsija), a ako se postavljena dijagnoza potvrdi nastavlja se s daljnjim liječenjem, koje u prvom redu uključuje kirurški zahvat te ovisno o proširenosti bolesti može uključivati i zračenje.

 Žljezdane (glandularne) stanice:

  1. AGCUS - preporuča se ponoviti Papa-test za 4 do 6 mjeseci
  2. AGCUS-H - preporuča se daljnja klinička obrada pacijentice te ovisno o dodatnim nalazima, ponajprije patohistološkom nalazu, ginekolog odlučuje o daljnjoj terapiji
  3. Endocervikalni karcinom in situ (AIS) - postupa se kao i u slučaju nalaza AGCUS-H
  4. Adenokarcinom - postupa se kao i u slučaju nalaza AGCUS-H

Preporučeni daljnji postupci u svim slučajevima abnormalnih nalaza su okvirni te se svakoj pacijentici preporuča konzultacija s ginekologom o daljnjim mjerama i postupcima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(123)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.