Ginekologija

Što je ovulacija?

Objavljeno 04.03.2013.
Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, dr.med., specijalist ginekolog
Ovulacija je dio normalnog menstruacijskog ciklusa. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermijem. Oplođena jajna stanica zatim putuje prema maternici gdje će se ugnijezditi, čime počinje devetomjesečno razdoblje koje završava rođenjem djeteta.
Što je ovulacija?

Ovulacija kao središnji dio menstruacijskog ciklusa

Predviđanje ovulacije zahtjeva poznavanje temeljnih načela menstruacijskog ciklusa, kao i osluškivanje zbivanja i promjena u tijelu žene.

Menstruacijski ciklus se mjeri od prvog dana menstruacijskog krvarenja do prvog dana sljedećeg menstruacijskog krvarenja. U većine žena normalni menstruacijski ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke žene mogu imati kraći ili dulji menstruacijski ciklus (normalnim se smatra trajanje od 24 do 35 dana).

Ovulacija je mali prozor koji se svakog mjeseca otvara tek 12-24 sata kad je jajna stanica spremna za oplodnju. Ipak, spermiji u ženskom spolnom sustavu mogu preživjeti puno dulje (od tri do šest dana). To znači da u slučaju spolnog odnosa i nekoliko dana prije ovulacije jajna stanica može biti oplođena spermijima koji "čekaju u zasjedi". Stoga je predviđanje vremena ovulacije neobično važan i, katkada težak korak koji određuje hoće li žena zatrudnjeti te pomoću kojeg se može spriječiti neplanirana trudnoća. No predviđanje ovulacije ponekad nije jednostavno i zahtjeva poznavanje temeljnih načela menstruacijskog ciklusa, kao i osluškivanje zbivanja i promjena u tijelu žene koje mogu rezultirati ovulacijom.

Kada se događa ovulacija?

Tijekom prosječnog, 28-dnevnog menstruacijskog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa.

U prosjeku se ovulacija događa 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstruacijskog krvarenja. To može varirati od 10 do 16 dana, ovisno o duljini druge faze menstruacijskog ciklusa (tzv. luteinska ili sekrecijska faza). Tijekom prosječnog, 28-dnevnog menstruacijskog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa odnosno od prvog dana menstruacijskog krvarenja. Za očekivati je da tijekom prosječnog, 28-dnevnog menstruacijskog ciklusa većina žena ovulira 14. dana samog ciklusa. Međutim, većina žena ipak nema takve pravilne i prosječne menstruacijske cikluse, a u slučaju kad su oni i prisutni ponekad se mogu dogoditi nepravilnosti koje za posljedicu imaju odgodu ovulacije. Upravo takve varijacije od ciklusa do ciklusa rezultiraju nepostojanjem jednostavne matematičke formule kojom se može točno odrediti vrijeme ovulacije. Stoga je vrlo važno učiti i osluškivati svoje tijelo koje će nam dati signale korisne za predviđanje početka ovulacije.

Metode previđanja ovulacije

Već samo bilježenje i praćenje menstruacijskog ciklusa može biti "oružje" za predviđanje ovulacije - ako su vaši ciklusi nepravilni, potrebno je koristiti druge metode.

1. Vodite menstruacijski kalendar kroz nekoliko mjeseci

Ovulaciju možemo predvidjeti od prvog dana menstruacijskog ciklusa i/ili 12.-16. dana prije sljedećeg menstruacijskog krvarenja. Većina žena ovulira između 11. i 21. dana ciklusa, računajući od prvog dana menstruacijskog krvarenja. Upravo je to vrijeme tzv. fertilnog prozora u kojemu su zbog porasta libida češći spolni odnosi, što može rezultirati trudnoćom. Bilježenjem i praćenjem menstruacijskog kalendara kroz nekoliko mjeseci dobit ćete informaciju što je "normalni" menstruacijski ciklus za vas, a time i "oružje" za predviđanje ovulacije. Ukoliko su vaši menstruacijski ciklusi nepravilni, potrebno je koristiti druge metode za predviđanje ovulacije.

2. Osluškujte svoje tijelo

Vaše tijelo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem dijelu trbuha (takvi su bolovi obično lokalizirani na strani na kojoj ćete ovulirati). Nadalje, u vrijeme ovulacije se može pojaviti oskudno, tzv. "spotting" krvarenje. U istom periodu raste i spolna želja. Razlog leži u činjenici da u vrijeme ovulacije dolazi do porasta testosterona od 30% koji je "kriv" za rast ženskog libida tijekom ovulacije. Naravno da stres, depresivno raspoloženje te uzimanje različitih lijekova mogu imati negativan utjecaj na porast našeg libida. Neke žene osjećaju napetost u dojkama neposredno prije ovulacije; to nastaje kao rezultat utjecaja hormona u vašem tijelu kako bi organizam pripremili za eventualnu trudnoću.

3. Mjerite bazalnu tjelesnu temperaturu

Mjerenje i bilježenje bazalne tjelesne temperature kroz nekoliko menstruacijskih ciklusa pomaže u predviđanju ovulacije. Bazalnu tjelesnu temperaturu određujemo, kao prvi korak, svako jutro prije ustajanja nakon barem četiri ili više sati spavanja u krevetu. Vaša bazalna temperatura se mijenja adekvatno hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom menstruacijskog ciklusa. Tijekom prve faze menstruacijskog ciklusa dominira hormon estrogen, dok je u drugoj fazi (nakon ovulacije) dominantan progesteron koji povećava tjelesnu temperaturu te priprema maternicu za prihvat oplođene jajne stanice. Jednostavno rečeno, vaša tjelesna temperatura će neposredno i dramatično porasti (za pola °C) čim se dogodi ovulacija. Imajte na umu da je bazalnu tjelesnu temperaturu potrebno bilježiti tijekom nekoliko mjeseci kako bi što preciznije odredili vrijeme ovulacije.

4. Bilježite promjene na vratu maternice

Ovulacija nije u cijelosti "skriven" proces. Kada tijelo osjeti hormonske promjene koje javljaju da će jajna stanica biti otpuštena iz jajnika, počinju promjene koje će omogućiti brojnim spermijima njihovo kretanje, a samo jedan od njih će oploditi jajnu stanicu. Promjene u poziciji i izgledu vrata maternice jedan su od važnih znakova nadolazeće ovulacije. U početku menstruacijskog ciklusa vrat maternice je tvrd i zatvoren. Približavanjem ovulacije vrat maternice postaje mekši i otvoreniji, što omogućava prolaz spermija ka njihovom cilju. Neke žene će lakše primijetiti promjene, dok će drugima trebati više vremena. Sve promjene na vratu maternice bi trebalo svakodnevno pratiti i bilježiti.

Drugi znak koji može poslužiti u predviđanju ovulacije jest procjena količine i konzistencije cervikalne sluzi. Nakon menstruacijskog krvarenja cervikalna sluz je vrlo oskudna. Kako menstruacijski ciklus napreduje tako se i povećava količina i izgled cervikalne sluzi, pa je tako u vrijeme ovulacije cervikalna sluz obilna, viskozna i rastezljiva. Nakon ovulacije količina cervikalne sluzi se ponovno značajno smanjuje. Bilježenje i unošenje uočenih promjena na vratu maternice (uz mjerenje bazalne tjelesne temperature u isti formular koji možete dobiti od vašeg ginekologa ili pronaći na internetskim stranicama) omogućit će točnije predviđanje ovulacije.

5. Nabavite testove za predviđanje ovulacije

U današnje dinamično vrijeme ponekad nemamo dovoljno vremena za procjenu izgleda i količine cervikalne sluzi. Iako do sada navedene metode imaju nezamjenjivu ulogu u predviđanju ovulacije, dostupne su različite vrste testova za određivanje ovulacije. Takvi testovi mogu ukazati na ovulaciju 12-24 sata prije samog događaja određivanjem razine luteinizirajućeg hormona (LH) čiji izraziti porast u sredini menstruacijskog ciklusa može ukazati na predstojeću ovulaciju. Jednostavnim mokrenjem na test-trakicu možete vidjeti je ili nije vrijeme ovulacije. Danas je za predviđanje ovulacije dostupan još jedan test iz sline. Premda postoje posebni mikroskopi, ovulacija se može predvidjeti i najobičnijim dječjim mikroskopom. Naime, ukoliko pod povećanjem mikroskopa u uzorku sline nađemo tzv. fenomen paprati, tada s određenom dozom sigurnosti možemo reći da se događa skok razine LH koji nastupa 24-48 sati prije same ovulacije.

Zaključak

Niti jedan test ne može sa 100-postotnom pouzdanošću jamčiti ostvarivanje trudnoće ili nastup ovulacije. Oni će samo upozoriti da do ovulacije može doći. Stoga, bez obzira koju metodu za predviđanje ovulacije koristili, ključ je u strpljivosti, ustrajnosti te osluškivanju promjena koje se zbivaju u vašem tijelu kao rezultat hormonskih zbivanja za vrijeme menstruacijskog ciklusa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(185)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.