Ginekologija

Kontracepcija

Objavljeno 22.12.2015.
Dr. sc. Alen Šelović, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije
Kontracepcija obuhvaća sve metode koje imaju za cilj spriječiti neželjenu (neplaniranu) trudnoću. Metode dijelimo na nefarmakološke (periodična apstinencija, metode barijere, sterilizacija) i farmakološke metode (spermicidi, hormonska kontracepcija). Prilikom odabira metode kontracepcije važno je biti informiran o njenim prednostima i nedostacima, djelotvornosti, potencijalnim nuspojavama, kao i o pravilnom načinu upotrebe, imajući u vidu dob, zdravstveno stanje, učestalost spolnih odnosa, te osobne stavove i uvjerenja potencijalne korisnice kontracepcije.
Kontracepcija

Hormonska kontracepcija

Hormonska kontracepcija ima visoku učinkovitost, s pouzdanošću zaštite od trudnoće većom od 99 posto.

Hormonska kontracepcija može se primijeniti oralno (tablete), transdermalno (hormonski naljepci), transvaginalno (hormonski vaginalni prsten), u obliku intramuskularnih injekcija ili potkožnih implantata. Hormonska kontracepcija sprječava ovulaciju, stanjuje sluznicu maternice, te mijenja gustoću cervikalne sluzi.

Kontracepcijske tablete su najčešće kombinirane, odnosni njezini sastojci su različite vrste i doze estrogenih i gestagenih hormona, pri čemu su današnji moderni kontracepcijski pripravci niskodozirani. Osim kombiniranih postoje i kontracepcijske tablete koje sadrže samo gestagene hormone, s primjenom u osoba kod kojih je primjena estrogena kontraindicirana.

Većina preparata koji danas postoje na tržištu spada u jednofaznu oralnu hormonsku kontracepciju, te sadrže jednake količine estrogena i gestagena u tabletama. Višefazični (bifazični i trifazični) pripravci sadrže varijabilne količine estrogena i gestagena.

Hormonska kontracepcija ima visoku učinkovitost, s pouzdanošću zaštite od trudnoće većom od 99 posto. Smanjena učinkovitost može biti povezana s pogrešnom primjenom ili neredovitim uzimanjem tableta, povraćanjem, nedovoljnom apsorpcijom tableta, zbog određenih bolesti, te uzimanjem nekih drugih lijekova koji smanjuju kontracepcijsku djelotvornost. Neredovitost uzimanja tableta dulje od 12 sati smanjuje kontracepcijsku učinkovitost.

Kontracepcijske tablete se započinju uzimati s prvim danom menstruacijskog ciklusa, a način primjene razlikuje se u tome što postoje kontracepcijske tablete koje se uzimaju 21 dan, nakon čega slijedi stanka u trajanju 7 dana, i kontracepcijske tablete koje se uzimaju 28 dana, bez stanke. U stanci od uzimanja tableta nastupa krvarenje nalik na menstruaciju. Isto tako pri uzimanju kontraceptiva bez stanke krvarenje nastupa nakon prestanka uzimanja aktivnih tableta. Naime, posljednjih nekoliko tableta u režimu uzimanja bez stanke nisu aktivne, odnosno ne sadrže hormone.

Tijekom prvih nekoliko ciklusa uzimanja hormonske kontracepcije tijelo žene navikava se na nove razine hormona, što u nekih žena (otprilike 30 posto) izaziva nuspojave kao što su mučnina, glavobolja, napetost dojki, promjena tjelesne težine, krvarenje unutar ciklusa, umor te promjene raspoloženja. Te nuspojave u većini slučajeva prolaze nakon nekoliko ciklusa uzimanja kontraceptiva.

Rizici hormonske kontracepcije

Individualnim pristupom propisivanju hormonske kontracepcije potencijalne nuspojave su svedene na minimum.

Svakako treba istaknuti da rizike od hormonske kontracepcije povećavaju dugotrajna putovanja, imobilizacija i teži kirurški zahvati. Pojedinačni rizici se preklapaju i višestruko povisuju sami ili uz dodatak hormonalne kontracepcije.

Kako bi se identificirale rizične osobe za uzimanje hormonske kontracepcije, ginekolog će prije propisivanja kontracepcije iscrpno uzeti obiteljsku i osobnu anamnezu, izmjeriti tjelesnu težinu i krvni tlak, te prema potrebi izvršiti određene laboratorijske pretrage (kao što su određivanje faktora zgrušavanja, jetrenih enzima i masnoća u krvi). Na taj način će, individualnim pristupom propisivanju hormonske kontracepcije, potencijalne nuspojave biti svedene na minimum.

Često se, neutemeljeno, ističu samo potencijalni rizici uzimanja hormonske kontracepcije, što kod određenog broja žena dovodi do neopravdanog straha od uzimanja tableta. Važno je naglasiti kako niskodozirana hormonska kontracepcija ne deblja, ne izaziva akne i pojačanu dlakavost, a također ne povećava rizik za ginekološki karcinom i ne utječe na kasniju plodnost žena, što su česte zablude.

S druge strane hormonalna kontracepcija regulira ciklus, smanjuje obilnost i duljinu menstruacija, koristi se kao terapija policističnih jajnika, te se na taj način smanjuje pojavnost akni i pojačana dlakavost. Također se smanjuje pojavnost cista na jajnicima. Jedini dokazani rizik je neznatno povećanje učestalosti venskih tromboza u odnosu na žene koje ne koriste hormonsku kontracepciju. Hormonska kontracepcija povećati će rizik za kardiovaskularne bolesti ako već postoje određeni rizici, kao što su dob žene, debljina, pušenje, povišen krvni tlak, uzimanje alkohola i droge.

Kontraindikacije za uzimanje hormonske kontracepcije

Glavne kontraindikacije za uzimanje hormonske kontracepcije su sljedeće:

  • Trudnoća i dojenje
  • Krvožilne bolesti (infarkt miokarda, bolest koronarnih arterija, moždani udar i komplicirana bolest srčanih zalistaka apsolutne su kontraindikacije za korištenje oralne hormonske kontracepcije)
  • Tromboza
  • Neregulirana hipertenzija (iznad 160/100 mmHg)
  • Benigni i maligni tumori, aktivna bolest i oštećena funkcija jetre
  • Migrena s neurološkim simptomima
  • Žene s dijabetesom uz komplikacije kao što su nefropatija, retinopatija i neuropatija

Stav Svjetske zdravstvene organizacije je da žene starije od 35 godina (ukoliko puše) ne bi trebale uzimati kombinirane hormonske kontraceptive.

Intrauterini ulošci

Hormonalni intrauterini uložak oslobađa dnevno određenu količinu hormona, a nakon 5 godina ta koncentracija pada na 50 posto.

Intrauterini ulošci umeću se u šupljinu maternice, a mogu biti bakreni i hormonalni. Neželjene nuspojave intrauterinog bakrenog uloška su obilnije, dulje i bolnije menstruacije. Hormonalni intrauterini uložak oslobađa dnevno određenu količinu hormona, a nakon 5 godina ta koncentracija pada na 50 posto. Sistemska apsorpcija hormona je vrlo mala, a zbog lokalne supresije sluznice maternice reducira se gubitak menstrualne krvi, te je zbog toga poželjna terapija kod žena s obilnim i produljenim krvarenjima.

Primjena intrauterinih uložaka nije preporučljiva za žene koje imaju promjene u PAPA-testu, česte vaginalne infekcije ili vanmaterničnu trudnoću u anamnezi.

Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija poznata je i pod nazivom "pilula za jutro poslije", a namijenjena je za prevenciju neželjene trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa, odnosno kada postoji velika vjerojatnost da korištena metoda kontracepcije nije bila učinkovita. Ovaj oblik kontracepcije primjenuje se u jednokratnoj dozi što ranije, po mogućnosti unutar 72-120 sati nakon nezaštićenog odnosa, što ovisi i o sastavu tablete.

Zaključak

Odabir prikladne kontracepcije uz poduku za pravilnu primjenu predstavlja veliki doprinos za reduciranje slučajeva neželjenih trudnoća. Osim pravilnih uputa o korištenju kontracepcije potrebno je provoditi redovite kontrole tijekom uzimanja kontraceptiva, kao što je praćenje kretanja krvnog tlaka, kontrola laboratorijskih parametara te redoviti ginekološki pregledi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(64)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.