Majka i dijete

Upala srednjeg uha - kako nastaje i kako je liječiti

Objavljeno 27.03.2002.
Dr. sc. Tamara Voskresensky-Baričić, dr. med., specijalist pedijatar
Jedna od vrlo čestih bolesti u dojenčadi i male djece, naročito u zimskim mjesecima, je upala srednjeg uha. Nastaje u trenutku prodora infekcije iz nosne šupljine u šupljinu srednjeg uha, kroz spljošteni kanalić (tzv. Eustahijeva tuba) koji normalno služi za regulaciju tlaka u uhu.
Upala srednjeg uha  - kako nastaje i kako je liječiti

U slučaju infekcije u nosu, taj je kanalić ujedno i veza kojom se infekcija proširi na srednje uho, osobito u dojenčadi i male djece kod koje je razmjerno širok i kratak. Zato su upale srednjeg uha to češće što je dijete manje. S obzirom da sluznica koja oblaže nosnu šupljinu, Eustahijevu tubu i srednje uho jednako reagira na infekciju bilo virusom, bilo bakterijom, a komunikacija među njima postoji, tako pri svakoj, pa i najlakšoj infekciji u nosu, ujedno biva zahvaćeno srednje uho. Liječnik koji pregleda uši djetetu s bistrom sekrecijom iz nosa često će reći da su oba bubnjića lagano crvena. Međutim, sadržaj srednjeg uha se nesmetano prazni kroz Eustahijevu tubu u nos, nema bolova niti zadržavanja sekreta u kojima se eventualno razmnožavaju bakterije. Nije potrebno nikakvo posebno liječenje, niti antibiotikom, niti kapima za nos. U situaciji kada je infekcija bakterijska, kada sluznica ili limfno tkivo koje se nalazi na ulazu tube u nosnu šupljinu, nabubri i zatvori Eustahijevu tubu, te se bakterije umnožavaju u šupljini srednjeg uha, ili se samo gomila sekret, bez mogućnosti pražnjenja sadržaja, dolazi do jakih bolova u uhu. Tada je i sekrecija iz nosa obično već gušća, žuto-zelena, ili bistra i veoma žilava. Pri pregledu je bubnjić jarko crven i izbočen. U nekim slučajevima dolazi do spontanog prsnuća bubnjića i pražnjenja gnojnog sadržaja koji tada curi van, nakon čega bolovi popuštaju. U takvoj je upali potrebno energično liječenje.

Pregled bubnjića u malog djeteta

Pregledati uho malom djetetu nije lako. Prvo stoga što je za taj pregled potrebno dobro držati dijete i fiksirati mu glavicu, da se pomakom glavice ne bi ozlijedilo na instrument kojim se ulazi u vanjski zvukovod, te da bi se tijekom 10 - 15 sekundi, koliko traje pregled, moglo dobro pogledati bubnjić lagano pomičući otoskop. Drugi razlog otežanom pregledu može biti vrlo uski vanjski zvukovod i začepljenost cerumenom (žućkastom gustom masom koju luče žlijezde u zvukovodu), te se ponekad bubnjić uopće ne može vidjeti ili je vidljiv samo jedan njegov dio. Da bi pregled bio uspješan potrebna je suradnja roditelja ili medicinske sestre koja dijete drži u krilu s glavicom oslonjenom postrance na rame i učvršćenom jednom rukom, a drugom rukom se fiksira donji dio tijela. Dijete možemo pregledati i u ležećem položaju na boku fiksirano za čvrstu podlogu. Ako je cerumen obilan, može se pokušati mehanički odstraniti, no najčešće se preporuči ukapavanje otopinom vodikovog peroksida ili ispiranje mlazom mlake vode pri tuširanju, te se pregled odgodi za idući dan.

Kako liječiti upalu srednjeg uha

Kada se radi o bakterijskoj upali, koja se može dodatno komplicirati ili ostaviti trajne posljedice, potrebno je upalu liječiti antibiotikom. Moram napomenuti da postoje i mišljenja da antibiotik nije nužan. Uzročnici upale su iste one bakterije koje nalazimo u nosu, te će se time rukovoditi liječnik prilikom izbora antibiotika.

Drugi dio liječenja upale uha, koji je jednako tako važan, je ukapavanje kapljica u nos. Te kapljice imaju ulogu smanjiti oteklinu sluznice Eustahijeve tube i time omogućiti nesmetan izlaz sekreta koji sadržava bakterije iz srednjeg uha. Osim kapljica koje smanjuju otok sluznice (zatražte savjet kod pedijatra ili u ljekarn), preporuča se i nekoliko puta dnevno ispirati sekret u nosiću fiziološkom otopinom, ukapavanjem nekoliko mililitara u svaku nosnicu. Nakon toga je potrebno usisavanje sekreta posebnom pumpicom koja spada u neophodnu opremu novorođenčeta i dojenčeta. Ovaj vrlo važan dio terapije upale uha posebno ću opisati, s obzirom da je pravilna tehnika izvođenja toalete nosa nužna da bi liječenje bilo uspješno.

Konačno, treći dio terapije je onaj općeniti koji uključuje snižavanje temperature fizikalnim mjerama (tuširanje, mlaki oblozi) ili lijekovima, te ublažavanje boli. U tu svrhu preporučamo primjenu paracetamola u obliku čepića ili sirupa.

Pravilna tehnika izvođenja toalete nosića

U prve dvije godine života dijete ne može samo proizvesti tlak i koordinaciju kojom ispuhuje sekret iz nosića. Čišćenje sekreta iz nosića malog dojenčeta je povremeno potrebno i zdravom djetetu, no u slučaju i najlaganije prehlade, kada je nosić začepljen, te onemogućava normalno sisanje, to je itekako važna mjera kojom djetetu olakšavamo tegobe. Napominjem da pravovremeno započinjanje i pravilno izvođenje toalete nosa može spriječiti komplikaciju upale u nosu i nastanak upale srednjeg uha.

Malom dojenčetu je dovoljna jedna osoba da sama obavi toaletu nosa, no za starije dojenče će već biti potrebne dvije osobe. Dijete je potrebno položiti na leđa, s glavicom koja lagano visi s ruba kreveta ili podloge za presvlačenje, na našoj ruci (mala dojenčad mogu ležati na ravnoj podlozi). U jednu nosnicu prvo ukapamo oko pola mililitra (pola kapaljke) fiziološke otopine kojom razrijedimo sekret u nosiću. Drugu nosnicu začepimo kažiprstom lijeve ruke, a zatim pumpicom u kojoj napravimo vakuum stiskanjem gumenog dijela, lagano uđemo u nosnicu i otpustimo stisak, te "usišemo" sekret iz nosića. Postupak ponovimo i u drugoj nosnici, a ponavljamo ga toliko puta dok se gotovo sav sekret ne odstrani. Tek nakon takva čišćenja se stavljaju aktivne kapljice (koje se mogu nabaviti u ljekarni u slobodnoj prodaji, tzv. OTC-proizvodi). Pri njihovu ukapavanju glavicu lagano naginjemo na onu stranu u koju nosnicu kapamo, da bismo omogućili otjecanje tekućine prema uhu. Ukapavanje kapljica u uho prilikom upale srednjeg uha nema svrhe. One se primjenjuju ako se radi samo o upali vanjskog zvukovoda, što je kod sasvim male djece izuzetno rijetko.

Komplikacije upale srednjeg uha

Upala srednjeg uha može biti vrlo bolna i već je to dovoljan razlog da se energično liječi. Osim toga, ako je neprepoznata i neliječena, može ostaviti trajne posljedice na sluh. Puno rjeđe, no vrlo ozbiljne komplikacije upale srednjeg uha su meningitis izazvan jednom od dvaju opasnih bakterija - Haemophilus influenzae i Streptococcus pneumoniae (danas postoji uspješna zaštita cijepljenjem), te prodor bakterija u krv i nastanak sepse. Ono što je važno zapamtiti jest da pravovremenim i odgovarajućim liječenjem upale u nosu možemo spriječiti daljnji prodor infekcije i zahvaćanje srednjeg uha.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(58)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.