Med je namirnica koja se preporučuje u svim životnim dobima i predstavlja vrhunski prirodni proizvod. Kaže se da ne postoji „prirodnija" namirnica od meda. To je proizvod pčela, dobiven iz cvjetnog nektara i predstavlja smjesu vode i jednostavnih šećera (80 g šećera na 100 g ukupne mase), od kojih je najvećim dijelom zastupljena fruktoza, a znatno manje glukoza. U medu je sadržano dvjestotinjak različitih spojeva, pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješni surogat, odnosno kopiju ove jedinstvene namirnice.
Međutim zanimljivo je spomenuti da postoje pojedine vrste meda koje se već stoljećima koriste kod dijetoterapije pojednih bolesti. Evo tablice koja može korisno poslužiti svima, a posebno onima koji pate od spomenutih tegoba:
Bolesti ili stanja |
Vrsta meda |
Nesanica |
Med lipe |
Anemija |
Med kadulje, vrijeska i kestena |
Povišeni krvni tlak |
Med kestena, majčine dušice i stolisnika |
Bolesti srca |
Med gloga i šumski med |
Astma |
Med planike i kadulje |
Bronhitis i kašalj |
Med stolisnika, kadulje i lavande |
Gripa i prehlada |
Med lipe i majčine dušice |
Opstipacija ili zatvor |
Med bagrema |
Crijevne smetnje |
Med kestena i lavande |
Bubrežni kamenci i cistitis |
Med vrijeska |
Čir na želucu ili dvanaestniku |
Med lavande |
Reumatske tegobe |
Med mediteranskog bilja (vrijesak, lavanda, kadulja, majčina dušica, ružmarin) |