Ginekologija

Ginekološki pregled

Objavljeno 06.10.2014.
Sanja Boras, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije
Ginekološki pregled obično je dovoljno učiniti jednom godišnje, ukoliko ne postoji neka dodatna problematika. Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sustava, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.
Ginekološki pregled

Kada otići na ginekološki pregled

Češći ginekološki pregledi se preporučuju ako primijetite promjene u menstruacijskim krvarenjima, kod bolova u donjem abdomenu, pojačanog vaginalnog iscjetka, abnormalnog nalaza PAPA testa.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstruacijskog ciklusa.

Na ginekološkom pregledu nakon uvida u vaše anamnestičke podatke, i u dobivene nalaze, ginekolog će vam napomenuti kada bi trebala biti sljedeća kontrola. Češći ginekološki pregledi se preporučuju kod pojave slijedećih problema: ako primijetite promjene u menstruacijskim krvarenjima (učestalost, obilnost, bolnost), kod bolova u donjem abdomenu, pojačanog vaginalnog iscjetka, kao i abnormalnog nalaza PAPA testa. Češće kontrole potrebne su i ukoliko koristite hormonsku terapiju, imate intrauterine uložak ili spiralu, te ukoliko ste trudni.

Posjet ginekologu je važan i nakon ulaska u menopauzu i prestanka menstrualnih krvarenja, jer neki zloćudni tumori češći su u menopauzalnoj dobi.

Ukoliko planirate redovitu ginekološku kontrolu naručite se na pregled u vremenu kada nemate menstrualno krvarenje, osim ukoliko imate problema sa nepravilnim menstrualnim krvarenjem te radi toga morate odmah doći na pregled.

Kako se pripremiti za pregled

Neke pacijentice pripreme listu pitanja kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet.

Dan prije nego što planirate doći na svoj zakazani termin, nemojte stavljati vaginalne tablete, kreme ili gelove jer oni mogu utjecati na rezultate testova te prekriti neka zbivanja. Neke pacijentice pripreme listu pitanja, kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet, jer vrlo često zbog treme i nelagode znaju zaboraviti pitati ginekologa što ih muči.

Ginekološki pregled nije ugodan pregled za ženu ili mladu djevojku jer je u pitanju intimno područje, ali nakon razgovora obično se taj strah prevlada. Ginekolog će vas pitati za bolesti u obitelji te za sve vaše bolesti ili operacije koje ste imali do sada.

Najčešća pitanja koja će postaviti su: koliko ste godina imali kada ste dobili prvu mjesečnicu, datum zadnje mjesečnice, dužina menstruacijskog ciklusa, koje kontracepcijsko sredstvo koristite, da li ste do sada bili kad trudni, i ukoliko jeste, kako su protekli trudnoća i porod.

Važno je navesti koje sve lijekove uzimate i da li ste na neke alergični. Važan je podatak i da li pušite. Nadalje, postavit će Vam se pitanje imate li kakve ginekološke smetnje te zašto se sada javljate na pregled.

I vi, naravno, možete postaviti pitanja i navesti sve svoje tegobe. Važno je da ukoliko planirate trudnoću ili mislite početi koristiti neku (novu) kontracepciju, da to i napomenete specijalistu ginekologu, kako bi mogli raspraviti što bi za vas bilo najbolje te koje još dodatne pretrage ili testove trebate napraviti ranije.

Što uključuje ginekološki pregled

Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan. Prvo se promotri vanjsko spolovilo, a zatim se uz pomoć spekula izvrši pregled rodnice i grlića maternice te se uzima PAPA test. Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%.

Vrlo često žene misle da napravljen PAPA test znači i istodobno testiranje na spolno prenosive bolesti, ali to nije tako. Naime, nlazom PAPA testa se utvrđuje  da li postoje abnormalnosti epitela na našem grliću maternice, ali ako želimo detaljnije istražite upalu ili napraviti skrining (probir) za spolno prenosive bolesti za što moramo učiniti ciljane briseve, kao što su bris na bakterije Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, viruse HPV i Herpes simplex, kao i na parazit Trichomonas vaginalis.

Ukoliko vas muče dvojbe ili ukoliko imate simptome upale, u dogovoru sa svojim ginekologom možete ih učiniti odmah prilikom pregleda.

Pri pregledu se utvrđuje stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka, gleda se nativni preparat u kojem se analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, Trichomonas vaginalis i kvasnice. Zatim slijedi bimanualni pregled koji će vašem ginekologu dati uvid o smještaju, obliku, veličini i bolnoj osjetljivosti maternice i jajnika.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvuk nam omogućava promatranje jajnika i maternice, te dijagnosticiranje eventualnih promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

Današnju ginekologiju niti kompletnost ginekološkog pregleda ne možemo smatrati potpunom ukoliko nije učinjen i ultrazvučni pregled. Ultrazvuk nam omogućava promatranje jajnika i maternice, te dijagnosticiranje eventualnih promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

Ultrazvučnim pregledom dijagnosticiramo trudnoću, pratimo rast i razvoj fetusa te otkrivamo nepravilnosti trudnoće.

I na kraju, ginekolog će ukoliko ih je potrebno učiniti preporučiti još neke dodatne pretrage, objasnit će kada će rezultati učinjenih testova biti gotovi i na koji će vas način o njima obavijestiti.

Ako je potrebno odmah će prepisati potrebnu terapiju i objasniti kako će te je koristiti.

Preporuka je: odaberite ginekologa od povjerenja, budite redoviti na kontrolama i odlazite na pregled kada primijetite da nešto nije u redu, jer ćete na taj način najbolje sačuvati vaše reproduktivno zdravlje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(63)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.