Treća dob

Radni terapeut u domu i zajednici starijih osoba

Objavljeno 13.03.2007.
Prof. dr. sc. Dubravka Šimunović
Saša Radić, viši radni terapeut
Radni terapeut procjenjuje sposobnost starijih osoba i nastoji smanjiti osjećaj straha i anksioznosti kroz edukaciju i trening. On nastoji stvoriti pozitivno okruženje za održavanje i poboljšanje izvođenja aktivnosti svakodnevnog života.
Radni terapeut u domu i zajednici starijih osoba

Padovi

Pad u starijoj debi ne samo da uzrokuje fizičko ozljeđivanje, zdravstvene komplikacije i prijevremenu smrtnost, nego je direktno vezan s problemima mentalnog zdravlja.

Podaci Centra za gerontologiju ZZJZGZ za Hrvatsku (2004.) pokazuju kako godišnje svaka treća starija osoba doživi pad, te da je čak 96% osoba umrlih zbog prijeloma bedrene kosti starije od 65 godina. Od žena umrlih od posljedica prijeloma bedrene kosti 98,41 posto je starije od 65 godina, a kod muškaraca je taj udio nešto niži i iznosi 90,91%.

Pad u starijoj dobi ne samo da uzrokuje fizičko ozljeđivanje, zdravstvene komplikacije i prijevremenu smrtnost, nego je direktno vezan s problemima mentalnog zdravlja. Pojava straha od pada čak i u situacijama kada do njega nije došlo nije rijetka kod starijih ljudi. Oko 6% hospitalizacija u starijoj dobi otpada na hospitalizacije zbog ozljeda (pola od njih je zbog frakture kuka).

Kako radni terapeuti preveniraju padove u starijoj dobi?

Cjelokupnom intervencijom se djeluje pozitivno na zdravlje i dobro stanje starije populacije.

Radno terapijskom intervencijom u segmentu prevencije padova smanjuje se osjećaj straha i anksioznosti kroz edukaciju i trening usvajanja novih načina provedbe aktivnosti. Radni terapeut neizostavno procjenjuje sposobnosti korisnika (reducira se broj čimbenika koji uzrokuju inaktivnost što kratkotrajno povećava rizike ozljeđivanja, te dugotrajno dovodi do propadanje sposobnosti). Kroz adaptaciju okružja, koje radni terapeut provodi u dogovoru s korisnikom i njegovom obitelji, stvara se pozitivno okružje za održavanje i poboljšavanje izvođenja aktivnosti dnevnog života, što dovodi do povećanja samostalnosti, izvedbe i zadovoljstva pri provedbi aktivnosti dnevnog života. Dugoročno gledano navedeno može smanjiti zdravstvene i zdravstveno - institucionalne troškove liječenja i rehabilitacije posljedica padova. Cjelokupnom intervencijom djeluje se pozitivno na zdravlje i dobro stanje starije populacije.

Radnoterapijska intervencija - prevencija padova

Radnoterapijska intervencija u sklopu prevencije padova usmjerena je na:

  • Informiranje većeg broja korisnika putem letaka, brošura, priručnika, plakata, web-stranica, tribina.
  • Zdravstveno edukativne radionice u kojima je cilj upoznati osobe starije dobi sa strategijama prevencije padova i podučavati o korektivnim i sigurnosnim položajima tijekom obavljanja dnevnih aktivnosti u kući i izvan nje. Primjerice, korištenje pomagala za hod, uporaba pomagala za samozbrinjavanje, usvajanje strategija managementa optimalnog opterećenja u izvođenju svakodnevnih kućanskih poslova (kuhanje, čišćenje, glačanje).

Radna terapija u domu osobe starije dobi

Manje prilagodbe doma korisnikovim sposobnostima i problemima dovode do velikog povećanja kvalitete života.

Prostor u kojem živi osoba starije dobi trebao bi biti ergonomski prilagođen potrebama i trenutačnim poteškoćama koje su najviše zastupljene. Primjerice:

  • korištenje pomagala poput stolca tijekom obavljanja aktivnosti u kuhinji,
  • korištenje rukohvata u kupaonici mogu starijoj osobi olakšati obavljanje osobne higijene,
  • povišenje WC-a osigurat će osobi starije dobi prikladan opseg pokreta,
  • edukacija i trening pravilnog pozicioniranja pri provedbi aktivnosti dnevnog života.

Edukacija i trening transfera u domu i mobilnosti u zajednici

Radni terapeut educira stariju osobu i članove obitelji načinima transfera (krevet-stolac, krevet-invalidska kolica, i sl.).

Usvajanje metoda rukovođenja sa stresom

Strah od pada može biti uzrok i posljedica novih padova i potrebno je osvrnuti se na njega.

Informiranje i edukacija osoba koje se brinu o korisnicima (obitelj). Za sva dopunska pitanja, informacije i savjete upitajte višeg radnog terapeuta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.