Majka i dijete

Strabizam

Objavljeno 27.08.2002.
Mr. sc. Tatjana Voskresensky-Horvat, dr. med., specijalist oftalmolog
Strabizam (škiljenje, bježanje oka, razrokost) označava grešku položaja očiju koje su normalno paralelne. Paralelni položaj očiju ima veliko značenje za kvalitetan razvoj vida u djetinjstvu, a tijekom života omogućuje vidnu funkciju bez tegoba.
Strabizam

Što je strabizam?

Strabizam (škiljenje, bježanje oka, razrokost) označava grešku položaja očiju koje su normalno paralelne. Paralelni položaj očiju ima veliko značenje za kvalitetan razvoj vida u djetinjstvu, a tijekom života omogućuje vidnu funkciju bez tegoba. Strabizam dječje dobi ima veliku učestalost (oko 6%). Iako se često doživljava kao "estetska" greška, on ima veliko medicinsko i društveno značenje. Strabizam u toj ranoj dobi mogu pratiti teški poremećaji u razvoju vida iako se u pravilu radi o potpuno zdravim očima. Vid naime nije razvijen pri rođenju nego njegov razvoj započinje gledanjem. Vidni podražaji stimuliraju razvoj vida, a on je najaktivniji u prve 2-3 godine života. To je upravo kritično razdoblje za nastanak slabovidnosti kod strabizma.

Uzroci nastanka strabizma

Uzroci strabizma su brojni, a obiteljska anamneza često je pozitivna.

Uzroci pojave strabizma su brojni, često ih je više, a ponekad su i nedovoljno poznati. Najčešće postoje sljedeće nepravilnosti:

  • u građi očne jabučice (dalekovidnost i astigmatizam),
  • u građi ili funkciji mišića koji pokreću oko,
  • u razvoju refleksa u mozgu koji su važni za suradnju oba oka u procesu vida.

Strabizam se češće susreće u pojedinim obiteljima pa je određena uloga nasljeđivanja neosporna.

Kako nastaje slabovidnost?

Strabizam se javlja vrlo rano, a prate ga i dalekovidnost i astigmatizam. Oko najčešće bježi prema nosu.

Strabizam se javlja u prvim godinama života, u vrijeme kada je razvoj vida najaktivniji. Oko bježi stalno ili samo povremeno, kod umora. Uvijek je to isto oko ili oba oka naizmjence. Najčešće oko bježi prema nosu, a uz to postoji dalekovidnost i astigmatizam. Dalekovidno oko nema dovoljno jasnu sliku, pokušava je izoštriti naporom što dodatno tjera oko prema nosu. Krivi položaj očiju ujedno smeta stvaranju zajedničke slike oba oka. Centar u mozgu se brani i ne koristi oko koje škilji. Ako takvo stanje dulje traje vid na tom oku zaostaje u razvoju i nastaje slabovidnost (uvijek škilji isto oko).

Dijagnoza

Dijagnozu je potrebno postaviti što ranije kako bi se što ranije započelo liječenje i spriječila pojava slabovidnosti. Valja znati da se pregled može obaviti već kada dijete ima godinu dana. Pri dijagnozi potrebno je učiniti sljedeće:

  1. uzeti dobru anamnezu (postoji li strabizam u obitelji, nosi li tko naočale, je li strabizam stalan ili povremen, bježi li jedno oko ili oba),
  2. učiniti test pokrivanja i pokretljivosti,
  3. utvrditi objektivan nalaz refrakcijske greške tj. odrediti dioptriju pomoću tzv. skijaskopije,
  4. odrediti mjesto fiksacije strabirajućeg oka budući se tako dobiva prvi indirektni uvid u stanje vida,
  5. ispitati oštrinu vida (oko treće godine najprije samo orijentacijski pomoću sličica, a zatim pomalo sve sigurnije pomoću posebnih kukica),
  6. izmjeriti kut škiljenja i sposobnosti suradnje očiju (također oko treće godine).

Svi navedeni postupci daju postupno uvid u stanje vida i dubinu poremećaja. Kada se stvori dobar odnos s malim bolesnikom sva se spomenuta ispitivanja mogu bez poteškoća obavljati i na sasvim maloj djeci. Pregledi se obavljaju više puta tijekom godine te se u dobi od četiri godine dobiva točna slika funkcije vida.

Kako se liječi strabizam?

Dijete kao prvo mora nositi odgovarajuće naočale koje će ispraviti postojeću grešku refrakcije oka. One će omogućiti jasnu sliku pa tako i potaknuti razvoj vida te smanjiti kut škiljenja. Valja znati da se strabizam ne može liječiti bez nošenja naočala. Važno je da dijete uvijek gleda kroz sredinu dioptrijske leće, da mu naočale ne klize niz nosić, da ga ne žuljaju iza uha, te da ne stoje labavo i ne ispadaju pri igri i živahnijim pokretima. Liječenje okluzijom (zatvaranje oka na naočale ili potpuno) primjenjuje se kada se želi slabovidno oko prisiliti na funkciju. U slučaju teške slabovidnosti neophodno je zatvaranje vodećeg oka na duže vrijeme, ali uz njegovu stalnu kontrolu. Uz to se preporučuje vježbanje slabovidnog oka nekoliko sati dnevno kod kuće (vježbe precrtavanja).

Vježbe na aparatima - po potrebi one se nadovezuju na vježbe kod kuće. U seansama se izvodi od 10 do 14 vježbi na tzv. koordinatoru. Kada je vid slabovidnog oka toliko poboljšan može se prijeći na vježbe suradnje očiju. Iako liječenje strabizma zvuči jednostavno, nije ga lako provesti jer traje godinama, mora slijediti razvoj vida, mora biti kontinuirano i svakodnevno, te traži velik angažman roditelja. Navedene metode liječe funkciju vida, a paralelno se ispravlja i položaj očiju. U slučaju da postoji veći otklon, odnosno velik kut škiljenja, nije dovoljno samo tzv. konzervativno liječenje, već se mora napraviti operacija.

Operacija strabizma samo je dio liječenja i sama za sebe nikad nije dovoljna. Često joj se daje preveliko značenje. Ona će poboljšati položaj očiju i estetski izgled i stvoriti bolje uvjete za razvoj vida. Nije jednostavno donijeti ispravnu odluku kada obaviti operaciju. Ona se najčešće izvodi u dobi između treće i četvrte godine, rijetko ranije, no svakako prije neko dijete krene u školu. U slučaju velikog kuta škiljenja operaciju treba napraviti već u drugoj godini.

Prevencija

Sistematski pregled vida treba učiniti u djece između 3. i 4. godine.

Važno je napomenuti da bi idealno bilo sistematski pregledavati vid između 3. i 4. godine a ne pred školu kao što je to sada slučaj. Ako se slabovidnost ustanovi oko 7. godine prekasno je za uspješno liječenje, odnosno rezultati liječenja su neusporedivo lošiji nego ako je to u dobi od 3-4 god. Razvijene zemlje imaju razrađene programe za ispitivanje vida kod djece u dobi od 3-4 godine, i taj model bi svakako trebalo uvesti i kod nas. Kako je riječ o relativno čestoj anomaliji a poremećaji vida zahvaćaju najdragocjeniji dio pučanstva - djecu pred kojom stoji školovanje, izbor zanimanja, cijeli radni vijek - strabizam ima veliko medicinsko i društveno značenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(60)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.