Jetra i žučni vodovi

Recepti koji pomažu kod jetrenih bolesti

Objavljeno 31.07.2008.
Mr. sc. Irena Martinis, dipl. ing. nutricionist
Irena Oreč, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Eva Pavić, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Dr. sc. Dušan Kardum, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Dijetoterapija je sastavna odrednica u liječenju jetrenih bolesnika. Terapijski princip poznat je pod nazivom "jetrena dijeta". U nastavku pročitajte nekoliko primjera.
Recepti koji pomažu kod jetrenih bolesti

Pureća prsa s artičokama

Potrebne namirnice:

  • artičoka
  • limun
  • češnjak protisnuti
  • peršinov list
  • maslinovo ulje
  • pureća prsa

Priprema: 1. Artičokama odstranite vanjske drvene listove, odrežite peteljke i oštre vrhove pa ih namočite u hladnoj vodi s limunovim sokom. 2. Nakon par minuta ih ocijedite, pažljivo rastvorite, napunite mješavinom peršina i češnjaka, nakapajte maslinovim uljem, a zatim listove stisnite jedan uz drugi. 3. Složite ih naopako u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte mješavinom ulja i vode tako da budu prekrivene tekućinom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko sat vremena. 4. Pureća prsa narežite na tanke odreske. Lagano ih pirjajte na mješavini maslinova ulja i vode sa svake strane. Da bi artičoke bile mekane, tijekom pečenja moraju biti potpuno uronjene u mješavinu maslinova ulja i vode.

Pileći ujušak

Potrebne namirnice:

  • piletina (bijelo meso bez kože)
  • mrkva
  • celer
  • peršin
  • korijen
  • jaja
  • brašno glatko ili gustin
  • pšenična krupica
  • ulje

Priprema: Piletini odvojite kožu i izrežite je na kockice. Povrće izribajte i pirjajte na malo ulja, uz blago podlijevanje vodom. Dodajte piletinu i nastavite pirjati. Kada meso omekša dodajte još vode, a prethodno napravljenu smjesu za noklice (od jaja, brašna i pšenične krupice) dodajte u ujušak. Pustite sve zajedno da lagano kuha, dok noklice ne budu kuhane. Na kraju dodajte malo soli i kosanog peršina.

Juneći gulaš s krumpirom

Potrebne namirnice:

  • nemasno juneće meso (izrezano na kockice)
  • mrkva (žuta i crvena)
  • celer
  • peršin korijen i list
  • krumpir
  • ulje
  • brašno (glatko) ili gustin

Priprema: Povrće izribajte i pirjajte na malo ulja, uz blago podlijevanje vodom. Kada dobijete zlatno-žutu boju dodajte meso i malo posolite. Pirjajte dvadesetak minuta, uz blago dolijevanje vode, a po želji možete dodati pasiranu rajčicu. Kada meso omekša dodajte krumpir kojeg ste prethodno izrezali na kockice. Sve zajedno kuhajte dok krumpir ne omekša. Dodajte brašno razmućeno u malo vode, ostavite na laganoj vatri oko 5 minuta. Na kraju dodajte malo soli i kosanog peršina.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(53)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.