Spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti

Objavljeno 11.07.2008.
Mr. sc. dr. Vlasta Hiršl-Hećej, dr. med., specijalist epidemiolog
Spolno prenosive bolesti važan su problem u svijetu i u nas, kako zbog velike učestalosti, tako i zbog mogućih trajnih posljedica po opće i reproduktivno zdravlje. Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje se prenose izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog) sa inficirane na zdravu osobu.
Spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti - općenito

Dok se bakterijske spolno prenosive infekcije uspješno liječe antibioticima, nema djelotvornog lijeka protiv virusnih spolno prenosivih bolesti. HIV/AIDS je i danas smrtonosan.

Uzročnici spolno prenosivih bolesti su virusi, bakterije, gljivice i ostali mikroorganizmi. Neki uzročnici, osim spolnim odnosom, mogu se prenijeti putem krvi, najčešće zajedničkom uporabom igala i šprica kod uzimanja droge ili sa zaražene trudnice na dijete tijekom trudnoće i poroda. Mnogi od zaraženih spolno prenosivim bolestima su adolescenti i mladi ljudi. Spolno prenosive bolesti, ako se ne liječe, mogu dovesti do teških oštećenja zdravlja, a neke, poput AIDS-a, su smrtonosne. Spolno prenosive bolesti su često, osobito u početku infekcije, bez simptoma ili su oni vrlo blagi, a nedostaju i klinički znakovi bolesti, često ostaju neotkrivene i neliječene, uzrokujući trajna oštećenja općeg i reproduktivnog zdravlja, osobito u žena.

Spolno prenosive bolesti pokazuju posljednjih desetljeća velike promjene u uzročnicima, manifestaciji bolesti, posljedicama i prognozi. "Klasične" spolno prenosive bolesti kao sifilis i gonoreja sve su manje zastupljene, iako se u nekim sredinama ponovno javljaju. Najraširenija bakterijska spolno prenosiva infekcija je uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis.

Akronimi za izbjegavati: HPV, HSV, HIV, HBV...

Veliki problem predstavljaju i virusne spolno prenosive bolesti: HIV/AIDS, humani papilomavirus (HPV), virus herpesa simpleksa (HSV), virus hepatitisa B. Ulazna vrata zarazi ponajprije su spolne sluznice, no to mogu biti i druge tjelesne sluznice s obzirom na način spolnog kontakta (sluznica usta, analnog područja, itd.). Neoštećene i zdrave sluznice čine prirodnu barijeru prodoru mikroorganizama i nastanku bolesti. Sluznice se mogu uspješno i mehanički zaštititi sredstvima zaštite, kao što je prezervativ. Što se tiče mogućnosti zaražavanja, sve su dobi, a i oba spola fiziološki podjednako podložni, no dobna raspodjela je nejednaka jer odražava razdoblje spolne aktivnosti ljudi, koja je najveća u adolescentnoj i mlađoj odrasloj dobi.

Za razliku od drugih infekcija koje se prenose kontaktom, velik broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti nema jasnih simptoma, ili je potpuno bez simptoma infekcije, a infekcije uzrokovane s više patogenih uzročnika istovremeno, su česte. Za točnu etiološku dijagnozu uzročnika i ciljanu antibiotsku terapiju potrebni su specifični dijagnostički testovi jer se uzročnik ne može dijagnosticirati samo na temelju simptoma i kliničke slike.

Često se događa da zaražene osobe, ne znajući da su zaražene i ne tražeći liječničku pomoć, infekciju šire svojim spolnim partnerima. Iako je mijenjanje spolnih partnera jedan od faktora rizika spolno prenosivih infekcija, upravo "nevidljiva" prisutnost mikroorganizama u populaciji mladih ljudi može uzrokovati infekciju i onih osoba koje nisu sklone, niti imaju rizično spolno ponašanje.

Već prvi ili drugi partner može uzrokovati infekciju klamidijom ili humanim papilomavirusom, što može dovesti do dugotrajnih poteškoća, a i do trajnih posljedica. To otežava dijagnostiku i liječenje, a nažalost omogućava širenje zaraze s jedne osobe na drugu. Ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, spolno prenosive infekcije mogu uzrokovati komplikacije i trajne posljedice po opće i reproduktivno zdravlje, osobito žena, ali i muškaraca: teške upalne procese reproduktivnih organa, neplodnost i spontane pobačaje, izvanmaterničnu trudnoću, bolesti i teška oštećenja pa i smrt djeteta rođenog od inficirane trudnice, predstadije raka i rak vrata maternice, oštećenja ostalih organa, uključujući srce, jetru, bubrege i mozak, smrt oboljele osobe.

Simptomi i terapija

Liječničku pomoć treba potražiti i kod pojave najmanjih simptoma!

Zato treba potražiti liječničku pomoć i kod najmanjih simptoma, kao što su: pojačani ili promijenjeni iscjedak iz vagine, penisa ili anusa; osjetljivost, pečenje, žarenje, svrbež genitalnog i analnog područja; pojava ranica, mjehurića, bradavica, ili bilo kakvih izraslina i promjena u genitalnom području, spolnim organima ili ustima; bolovi i osjetljivost tijekom spolnog odnosa.

Dok se bakterijske spolno prenosive infekcije uspješno liječe antibioticima, nema djelotvornog lijeka protiv virusnih spolno prenosivih bolesti. HIV/AIDS je i danas smrtonosan. Tim više treba imati na umu prevenciju: koristiti zaštitu pri spolnim odnosima i izbjegavati rizično spolno ponašanje.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.