Infekcije dišnih putova

Upala grla - kako liječiti virusnu ili bakterijsku upalu?

Objavljeno 24.11.2008.
Milan Mazalin, dr. med.
Kod prehlade dominiraju simptomi vezani uz nos, kao što su začepljenost i curenje iz nosa i kihanje. Drugu skupinu infekcija gornjih dišnih putova karakteriziraju bolno i otežano gutanje te promuklost i kašalj. Njih obično nazivamo grloboljom.
Upala grla - kako liječiti virusnu ili bakterijsku upalu?

Upala grla je najčešći razlog posjete liječniku

Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima, a zbog velike koncentracije limfatičkog tkiva, koje ima zaštitnu ulogu, jako reagira na upale.

Grlo, odnosno ždrijelo, je vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri osnovne zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče žlijezde slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, mehanički čisti usnu šupljinu i uništava bakterije, jer sadrži baktericid tiocianat.

Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima, a zbog velike koncentracije limfatičkog tkiva, koje ima zaštitnu ulogu, jako reagira na upale. Upale grla spadaju među najčešće razloge posjeta liječniku. Kada govorimo o grlobolji obično mislimo na upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, ali nisu rijetke ni u ljetno doba.

Upala krajnika i ždrijela

Upala krajnika zahvaća sve dobne skupine ali najčešće pogađa djecu između 3. i 6. godine.

Upala ždrijela obično se manifestira bolom i peckanjem u grlu, otežanim gutanjem, kašljem, a ponekad i povišenom temperaturom. Sluznica ždrijela je kod upale obično crvena i otečena. Upala krajnika zahvaća sve dobne skupine ali najčešće pogađa djecu između 3. i 6. godine, jer je njihov imuni sistem još nedovoljno razvijen. Učestalost tonzilitisa je veća kod djece koja borave u vrtiću ili školi, jer je lakši međusobni prijenos infekata.

Glavna uloga tonzila upravo je hvatanje mikroorganizama koji dolaze u dišne putove i na taj način čuvanje donjih dišnih putova od infekcije. U upali, tonzile postaju povećane, otečene, često žarko crvene, a ponekad se mogu vidjeti žuto-bijelo-sive gnojne naslage. Tonzilitis se obično javlja kao posljedica produženog faringitisa i počinje jakom grloboljom, povišenom tjelesnom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima može se javiti otežano disanje i promjena boje glasa.

Laringitis

Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost. Obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Ponekad se promuklost može nastaviti tjedan dana, pa i duže, nakon što je upala izliječena. Osim virusa i bakterija, laringitis može biti uzrokovan i glasnim vikanjem i pjevanjem, kao i boravkom u zadimljenim prostorima.

Uzročnici

Znatno rjeđi uzročnik upale ždrijela i tonzila su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima betahemolitički streptokok grupe A. On, ukoliko se ne liječi, može izazvati ozbiljne posljedice.

Najčešći uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava, pa tako i upala grla, su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima beta-hemolitički streptokok grupe A. On, ukoliko se ne liječi, može izazvati ozbiljne posljedice poput akutne reumatske groznice. Kod reumatske groznice može doći do oštećenja srca, bubrega i zglobova, a u rijetkim slučajevima streptokokne infekcije imamo i pojavu bakterijemije i streptokoknog šoka.

Liječenje

Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodobna dijagnoza i terapija su temelj uspješnog liječenja.

Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku, ali i kliničkoj slici te uzrastu i općem stanju oboljelog. Budući da su najčešći uzročnici virusi, česta upotreba antibiotika (kao i kod prehlade) dovodi do porasta rezistencije (otpornosti) bakterija na antibiotike. Zato se preporuča liječenje upale grla započeti s preparatima koji će nam olakšati tegobe i simptome koji se javljaju kod upala grla. Tu, prije svega, spadaju antiseptička i dezinficirajuća sredstva koja se primjenjuju lokalno i direktno na sluznicu grla.

Tradicionalna i vrlo učinkovita je upotreba kadulje. Ona sadrži tujon, koji ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje. Važno je napomenuti da tujon, u većoj količini ima toksičko djelovanje, pa se sredstva na bazi kadulje, kojima se ispire grlo, treba ispljunuti nakon grgljanja. Budući da je tujon lako hlapiva tvar, iscrpine od kadulje se priprema tako da ju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji.

Slično djelovanje, kao i iscrpina kadulje, imaju i antiseptičke tekućine. One obično sadržavaju antiseptike kao što su heksidin ili povidon-jod. One se također koriste tako da se njima ispire grlo, a nakon grgljanja ih se ispljune.

Ljekovite pastile svoju sve veću popularnost i sve širu primjenu zahvaljuju svojoj djelotvornosti i jednostavnosti primjene. Ono što pastile čini ljekovitima jesu antiseptici koje sadržavaju. Njihova je karakteristika da su u malim količinama neotrovni, a dovoljno učinkoviti za čišćenje sluznice od širokog spektra mikroorganizama.

Značajno je da mikroorganizmi nisu u stanju razviti rezistenciju na ove tvari. Uz antiseptike, u ljekovite pastile dolaze razne tvari koje potpomažu njihovo djelovanje, kao što su mentol, eterična ulja peperminta, eukaliptusa, anisa, timijana i dr. Primjenjuju se tako da se lagano otapaju u ustima, što omogućava dugotrajnije djelovanje ljekovitih tvari na upaljenu sluznicu. Kašalj, koji je česti simptom kod upale grla, može se učinkovito ublažiti raznim čajevima i sirupima na bazi biljaka kao što su bijeli sljez, crni sljez, trputac i islandski lišaj.

Antibiotike treba što češće izbjegavati, a uzimati ih samo po savjetu liječnika, kada se utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Za to je najsigurnija pretraga mikrobiološka obrada brisa ždrijela i nosa. Posebnu pažnju treba obratiti na upale uzrokovane betahemolitičkim streptokokom grupe A. Tada je potrebno provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju.

Obično se koriste penicilinski antibiotici u trajanju od deset dana, bez obzira što će do poboljšanja kliničke slike doći ranije. Osim penicilinskih antibiotika, vrlo učinkovitim se pokazao azitromicin, koji se primjenjuje trodnevno i  koristan je za liječenje pacijenata alergičnih na penicilin.

Iako su upale grla najčešće lagana oboljenja, ponekad ih se previše olako shvaća. Zato ni danas nisu rijetke komplikacije neliječenih upala gornjeg dišnog sustava, a pravodobna dijagnoza i terapija su temelj uspješnog liječenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(226)
3.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.