Epilepsija

Epilepsija - savjeti za trudnice

Objavljeno 23.02.2009.

Brošura "Živjeti s epilepsijom, žene i epilepsija"

Urednik: doc. dr. sc. Ivan Bielen, prim. dr. med., predstojnik Klinike za neurologiju, KB "Sveti Duh", Zagreb


EURAP (European Register of Anti-epileptic Drugs and Pregnancy, tj. Europski registar antiepileptika i trudnoće) je registar koji za dobrobit majki s epilepsijom i njihove djece prospektivno i multicentrično prati trudnoću uz istodobnu primjenu antiepileptika.
Epilepsija - savjeti za trudnice

Savjeti za trudnice - što bi buduća majka trebala učiniti

Prije trudnoće:

  • u genetskom savjetovalištu raspraviti genetičke informacije - nasljednost epilepsije (ovisno o tipu napadaja) i učinke lijekova protiv epilepsije te opasnosti od komplikacija uslijed same epilepsije
  • sa svojim neurologom-epileptologom dogovoriti najprimjerenije liječenje epilepsije
  • neurolog i ginekolog trebaju zajedno odrediti predkoncepcijsku (prije začeća) primjenu folne kiseline (i po mogućnosti prethodno odrediti koncentraciju u serumu)


Tijekom trudnoće:

  • redovito ići na kontrole neurologu koji će pratiti koncentracije lijekova protiv epilepsije i folne kiseline u serumu
  • redovito ići na kontrole ginekologu koji će pratiti trudnoću, rast i razvoj ploda: UZV (ultrazvuk) - posebno traganje za malformacijama u 10.-12. te 18.-20. tjednu, trostruki test te određivanje vrijednosti alfa-fetoproteina (traganje za eventualnim defektom neuralne cijevi i anomalije trbušne stijenke) u 16.-18. tjednu trudnoće
  • uzimati tablete vitamina D i K po potrebi


Za vrijeme i nakon poroda:

  • tražiti pažljivu evaluaciju opstetričara (ginekologa-porodničara) i odluku o načinu završetka poroda
  • paziti na redovito uzimanje lijekova protiv epilepsije i na to da je u trenutku poroda bolest dobro pod kontrolom
  • djetetu u rodilištu dati vitamin K
  • dogovoriti se o načinu dojenja
  • praćenje djeteta: monitoring neposredno po porodu dok stanje nije posve stabilno; tijekom prve godine života pregledi jednom mjesečno, potom u 2. i 3. godini dvaput godišnje te kasnije, do pohađanja škole, jednom godišnje. Osim kliničkoga pregleda prvi pregledi trebaju sadržavati i pretrage s ciljem otkrivanja mogućih prirođenih malformacija (UZV glave, srca, abdomena, kukova, po potrebi i rentgensko snimanje), a daljnja praćenja trebaju uključiti pregled kod neuropedijatra i EEG, evaluaciju vida i sluha, psihotest, pregled kod defektologa, po potrebi psihijatra, ortopeda i drugih specijalista.


Antiepileptici i registar trudnoće

Što je EURAP?

EURAP (European Register of Anti-epileptic Drugs and Pregnancy, tj. Europski registar antiepileptika i trudnoće) je registar koji za dobrobit majki s epilepsijom i njihove djece prospektivno i multicentrično prati trudnoću uz istodobnu primjenu antiepileptika.
Primjena lijekova protiv epilepsije u trudnoći još uvijek je povezana s brojnim nejasnoćama.
EURAP je osnovan kako bi se dobili kvalitetni odgovori na mnoga pitanja budući da je velik broj europskih udruga koje su zainteresirane za probleme majki i budućeg djeteta s obzirom na primjenu antiepileptika u trudnoći.
Ciljevi studije su: 

  1. odrediti i vrednovati stupanj sigurnosti antiepileptika (AE) glede utjecaja na ljudski fetus s obzirom na lijekove novije i starije generacije te s obzirom na pojedine antiepileptike i njihove kombinacije
  2. utvrditi postojanje velikih malformacija, ako postoje, udružene s lijekovima protiv epilepsije, pojedinačno ili u kombinacijama. Ocijeniti učinak AE s obzirom na dozu. Isključiti specifične sindrome uzrokovane lijekovima
  3. koristiti savjetovališta za žene prije začeća te poticati razvoj ''vodiča'' za liječenje i informiranje prije trudnoće
  4. teratogeni ciljevi su prisutnost ili odsutnost velikih urođenih malformacija te zastoj u prenatalnom razvoju
  5. evaluirati utjecaj etioloških (rizičnih) čimbenika: dobi majke u vrijeme začeća, tipa, doze i načina primjene AE, vrste i etiologije epilepsije u majke, početka i trajanja epilepsije, vrste i učestalosti napadaja tijekom trudnoće, drugih kroničnih i pratećih bolesti majke, pozitivne obiteljske anamneze, velikih urođenih malformacija, poznatih nasljednih bolesti i epilepsija u bliskih rođaka budućeg djeteta.

Sve žene koje su uzimale antiepileptike u vrijeme začeća te one koje ih uzimaju zbog drugih indikacija (npr. bipolarnog afektivnog poremećaja ili trigeminalne neuralgije) također mogu biti uključene u studiju. Ispitanice treba uključiti što je ranije moguće. Ocjena prevalencije teratogenosti temeljit će se na slučajevima koji su prospektivno praćeni.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.