Alergije

Kožne alergije - angioedem, atopijske bolesti i fotodermatoze

Objavljeno 26.02.2009.

Brošura "Živjeti s alergijama"

Urednik: prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med.

 

Kožne alergije predstavljaju grupu kožnih bolesti u čijem nastanku imaju važnu ulogu alergijski mehanizmi. Kao posljedica djelovanja medijatora (tvari koje se oslobađaju iz stanica mastocita koje sudjeluju u alergijskoj reakciji) i limfokina (biološki aktivne tvari koje stvaraju stimulirani limfociti) dolazi do oštećenje tkiva, koje registriramo kao alergijsku upalu.
Kožne alergije - angioedem, atopijske bolesti i fotodermatoze

Što je angioedem (znakovi bolesti, uzroci)?

Angioedem označava pojavu akutnog edema kože ili sluznica uzrokovanog najčešće ranom, humoralnom reakcijom preosjetljivosti koji često prati urtikariju.

sinonimi: Oedema Quincke, Oedema angioneuroticum
Angioedem označava pojavu akutnog edema kože ili sluznica uzrokovanog najčešće ranom, humoralnom reakcijom preosjetljivosti (I tip reakcije) koji često prati urtikariju. Riječ je o dosta čestoj bolesti koja se javlja pretežno kod mlađih žena. Ovu reakciju preosjetljivosti najčešće uzrokuju antigeni prehrambenih proizvoda (protein jaja),konzervansi (Na-benzoat, tartrazin, i dr..), lijekovi (acetilsalicilna kiselina, NSAR, inhibitori angiotenzin konvertaze i dr.) te inhalacijski alergeni.
U kliničkoj slici je izrazit otok koji se javlja naglo, a najčešće zahvaća vjeđe, usnice, područje zglobova, genitalija, te larinks (grkljan), farinks (ždrijelo) i jezik. Nakon nekoliko sati ili u tijeku 2 do 3 dana edem se resorbira (prolazi). U pravilu je životna prognoza dobra. Mogući su recidivi (ponavljanje otoka). Zbog oticanja ždrijela i grkljana može doći do opstrukcije (sužavanja, zatvaranja) dišnih puteva i prijetećeg gušenja, te je katkada potrebna intubacija (ili traheotomija).

Što su atopijske bolesti kože (atopijski dermatitis, neurodermitis)?

Atopijski dermatitis je kronična, recidivirajuća upalna dermatoza karakterizirana jakim svrbežom, koja se pojavljuje u osoba s atopijom.

Atopijski dermatitis je kronična, recidivirajuća upalna dermatoza karakterizirana jakim svrbežom, koja se pojavljuje u osoba s atopijom. Terminom atopija označava se genetski uvjetovana sklonost povećanom stvaranju imunoglobulina E. Promjene na koži mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a tipičan je početak između 3. i 6. mjeseca života (30% djece). Bolest pokazuje tendenciju povlačenja s dobi, ali je nemoguće predvidjeti tijek bolesti u pojedinog djeteta. 50% djece oboljele u najranijem djetinjstvu ozdravi do 4.-8. godine, a 80% do 12. godine.
Promjene na koži mogu biti ograničene na pregibne strane velikih zglobova ili diseminirane.
U 80% bolesnika nađe se povišena vrijednost ukupnog imunoglobulina E u krvi, te pozitivitet u intradermalnom testu na pojedine alergne (pr. kućna prašina, grinja, perje, životinjska dlaka, protein kravljeg mlijeka, bjelanjak jaja, pelud).
Alergijske bolesti kao što su alergijski rinitis, astma i atopijske bolest kože predstavljaju sistemske bolesti sa lokalizacijom imunološke reakcije u različitim organima. Česta je kombinacija atopijskog dermatitisa s alergijskim rinitisom i bronhalnom astmom. Zanimljivo je da se atake bronhalne astme i neurodermitisa javljaju naizmjenično.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Izrazito je važna adekvatna rehidracija kože/uljne kupke: 20-30 min, uz primjenu masti, 10% urea, alfa-hidroksi kiseline unutar 3 minute nakon kupke. Ovisno o težini bolesti liječnik će preporučiti vrstu lijeka te način i duljinu primjene.

Dijetalna prehrana

Kod atopijskog dermatitisa je važno izbjegavati nutritivne alergene za koje je dokazana preosjetljivost. Ovo je osobito važno napomenuti kod majki koje doje djecu.
Također je kod bolesnika s akutnom urtikarijom u početku izrazito važan dijetalni način prehrane, uz izbjegavanje konzervansa i aditiva u hrani kao mogućih uzročnih alergena prilikom alergijske reakcije.

Što su fotodermatoza, a što fotoalergijske dermatoze?

Fotodermatoze označavaju oštećenja kože uzrokovane djelovanjem UV svjetla.

Fotodermatoze označavaju oštećenja kože uzrokovane djelovanjem UV svjetla. Razlikujemo primarne i sekundarne fotodermatoze. Kod primarnih fotodermatoza (primjer: solarni dermatitis) oštećenja kože nastaju samim djelovanjem UV svjetla, dok je kod sekundarnih fotodermatoza (fototoksične dermatoze) uz svjetlo, potrebno sudjelovanje fotosenzibilizirajućih tvari, koje se nalaze u kozmetičkim sredstvima ili u biljkama.
Fotoalergijske dermatoze predstavljaju promjene na koži u čijem nastanku uz fotosenzibilizator i UV svjetlo sudjeluju i imunološki mehanizmi. Fotoalergijske reakcije rijeđe su od fototoksičnih. Svijetlo aktivira fotosenzibilizator koji je u kožu ušao direktno, iz gastrointestinalnog trakta ili parenteralno. Pod utjecajem svijetla fotosenzibilizator se aktivira, spaja s proteinima kože nakon čega slijedi aktivacija imunoloških mehanizama i oštećenje kože. Od fotosenzibilizatora koji se upotrebljavaju lokalno, navodimo: tetraklorsalicilamid, paraaminobenzojeva kiselina, heksaklorofen, bitionol, mošus (koji se nalazi u sapunima, kozmetičkim sredstvima, kremama za zaštitu od sunca, te u parfemima). Od lijekova koji se primjenjuju peroralno jaki fotosenzibilizatori su slijedeći: tetraciklini, sulfonamidi, sulfonilurea (antidijabetik), fenotijazin (psihofarmak), triprolidin (antihistaminik), klorotiazid (diuretik), ciklamat (zaslađivač).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.