GERB

GERB - najvažnija pitanja i pretrage

Objavljeno 01.04.2009.
Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se dijagnosticiraju sluznčke promjene na jednjaku ili želucu. Prilikom gastroskopije uzima se komadić tkiva za analizu koja omogućava preciznu patohistološku dijagnozu bolesti i eventualno otkrivanje Helicobacter pylori infekcije.
GERB - najvažnija pitanja i pretrage

Najvažnije pretrage

Bez obzira na uzrok i intenzitet tegoba koje refluks uzrokuje, riječ je o bolesti koju valja početi liječiti čim prije, u protivnom može uzrokovati niz posljedica i drugih oboljenja od kojih neka mogu biti i fatalna.

Namirnice koje smiruju i uzrokuju žarenje

Tijekom dana potrebno je piti dosta vode (negazirane), a posebice izvan obroka, tekućinu bi za vrijeme obroka trebalo ograničiti jer ne olakšava probavu.

Namirnice koje valja jesti

Idealan zajutrak sadrži djelomično obrano mlijeko ili jogurt s cerealijama i suhim keksima. Dobar izbor je i sezonsko voće ali samo ako nije kiselo.

Tijekom dana potrebno je piti dosta vode (negazirane), a posebice izvan obroka, tekućinu bi za vrijeme obroka trebalo ograničiti jer ne olakšava probavu, a inzistirati na više manjih obroka tijekom dana, te izbjegavati bijelo i pjenušava vina jer sadrže veliku količinu kiseline.

Namirnice koje valja izbjegavati

Čaj i kava sadrže kofein i tein, dvije tvari koje mogu nadražiti želudac, posebno u slučaju povećanog lučenja želučane kiseline. Ako ujutro ne možete bez šalice čaja ili kave, nemojte ih piti na prazan želudac. Izbjegavajte marmeladu, maslac, slatkiše, dizana i lisnata tijesta, sokove od kiselog voća. Ako jedete sendviče, izbjegavajte umake.

Pitanja liječniku

Navodimo nekoliko pitanja koja biste vjerojatno željeli postaviti svome liječniku te ćemo vam pokušati pružiti odgovore na njih.

1. Javlja li se refluks i u dječjoj dobi?

Bolest se može javiti već od rane dječje dobi, a često i kod adolescenata. Strategija pristupa i liječenja malih pacijenata je slična kao i kod odraslih, no svakako zahtijeva određene modifikacije i oprez.

2. Koje su mogućnosti liječenja refluksne bolesti kod djece, a da se ne koriste lijekovi?

Promjene životnih navika, kao što je izbjegavanje provocirajućih namirnica (čokolada, jako začinjena hrana, gazirana pića, alkohol...), podizanje uzglavlja pri spavanju, redukcija tjelesne težine, često pomaže kod adolescenata i odraslih pacijenata, no kod manje djece ih je vrlo komplicirano provoditi. Navedene postupke svakako treba pokušati primijeniti, poglavito kada se radi o blažim simptomima bolesti, no kod težih oblika često su ove mjere kao jedina terapija nedostatne.

3. Je li primjena lijekova u djece zaista opravdana?

Kod lakših oblika bolesti preporučljivo je započeti terapiju antacidima (Gastal), lijekovima koji djeluju lokalno u želucu na način da neutraliziraju aktualnu želučanu kiselinu.

Medikamentna terapija u djece opravdana je u određenim situacijama i to u dogovoru s liječnikom. Kod lakših oblika bolesti preporučljivo je započeti terapiju antacidima, lijekovima koji djeluju lokalno u želucu na način da neutraliziraju aktualnu želučanu kiselinu. Ukoliko lijekovi ne dovedu do smirivanja simptoma tijekom dvotjedne terapije, opravano je koristiti najpotentniju grupu lijekova, a to su inibitori protonske pumpe.

Nezadovoljavajući odgovor i na ovu grupu lijekova urgira endoskopski pregled. Lijekovi koji ubrzavaju pražnjenje želuca i jačaju funkciju donjeg ezofagealnog sfinktera (prokinetici) nisu preporučljivi kod djece iz određenih sigurnosnih razloga.

4. Što činiti kada se dijete žali na otežano i bolno gutanje?

Ovi simptomi mogu pratiti gastreoezofagealnu refluksnu bolest, no mogu biti uzrokovani stranim tijelom u jednjaku ili poremećenoj mišićnoj funkciji jednjaka. Stoga je u tim slučajevima potrebna pažljiva dijagnostička obrada od strane gastroenterologa i otorinolaringologa, prije primjene bilo kakve medikamentne terapije.

5. Može li refluks provocirati otežano disanje ?

Zanimljivo je da je gastroezofagealni refluks utvrđen kod 60% djece koji boluju od astme, te da je terapija inhibitorima protonske pumpe bitno utjecala na poboljšanje simptoma osnovne bolesti. 

Što ako se refluks javi u dječjoj dobi?

Ukoliko je dokazana refluksna bolest u djece potrebno je u dogovoru s pedijatrom gastroenterologom dati antirefluksnu terapiju u spuštajućoj dozi prilagođeno dobi i tjelesnoj težini djeteta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(65)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.