Astma

Astma i GERB

Objavljeno 18.03.2013.
Doc. dr. sc. Suzana Kukulj, dr. med., specijalist pulmolog
Istraživanja ukazuju da bi astma mogla biti uvrštena na listu zdravstvenih rizika povezanih s refluksnom bolešću.
Astma i GERB

Što je to GERB?

Gastroezofagealni refluks je česta, kronična i ponavljajuća bolest koja bitno utječe na kvalitetu života odrasle populacije.

Kronična žgaravica, poznata i kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), predstavlja jedan od najčešćih probavnih problema u razvijenim zemljama. Gastroezofagealni refluks znači regurgitaciju (vraćanje) sadržaja, odnosno kiseline iz želuca natrag u jednjak. Bolest nastaje kada djelovanje tako vraćenog želučanog sadržaja dovodi do upalnih promjena sluznice jednjaka. GERB je česta, kronična i ponavljajuća bolest koja bitno utječe na kvalitetu života odrasle populacije.

Simptomi refluksne bolesti

Kliničke značajke ove bolesti obuhvaćaju dva značajna entiteta:

  • Žgaravica - osjećaj pečenja u području žličice koji je posljedica djelovanja kiselog želučanog sadržaja na osjetljivu sluznicu jednjaka. Stanje se može pogoršati prilikom ležanja, pregibanja, ali i poslije konzumacije vrućih ili alkoholnih napitaka.
  • Regurgitacija (refluks) - povratak želučanog sadržaja iz želuca u jednjak, najčešće prilikom ležanja ili naginjanja. Zanimljivo je da je upravo regurgitacija uzrok kroničnog kašlja u 21% zahvaćene populacije, a može uzrokovati i bol u prsnom košu zbog koje bolesnici često zatraže medicinsku pomoć, misleći da je ona srčanog podrijetla.

Bolest se često manifestira sa netipičnim simptomima i znakovima, kao što su bol u prsnom košu, kroničan kašalj, oštećenja zubne cakline, osjećaj knedle u grlu, ponavljajuće upale grla, ponavljajuća hripavost te astma.

Uzročna povezanost s astmom

Poznato je da je učestalost GERB-a visoka među bolesnicima s astmom, a novije studije upućuju na uzročnu povezanost ovih dvaju bolesti. GERB može pogoršati astmatske tegobe zbog mikroaspiracije refluktiranog sadržaja i/ili stimulacijom živca vagusa kiselinom iz jednjaka. Nekontrolirana astma uslijed protrahiranog kašlja i učestale upotrebe bronhodilatatacijskih lijekova potiče refluksnu bolest povećavajući gradijent tlaka preko mišića ošita, što dovodi do pojačane sekrecije želučane kiseline i smanjenog tonusa donjeg ezofagealnog sfinktera.

Dijagnostika i principi liječenja

Hipofaringealna višekanalna intraluminalna impedancija pomaže u identifikaciji bolesnika u kojih je astma inducirana GERB-om.

Metoda poznata kao hipofaringealna višekanalna intraluminalna impedancija (HMII) pokazala se učinkovitija od konvencionalnih tehnika za identifikaciju bolesnika u kojih je astma inducirana GERB-om. Prema mišljenju znanstvenika, odrasle osobe oboljele od astme koje ne reagiraju na terapiju lijekovima za astmu ili imaju i GERB bi trebalo testirati pomoću HMII-a.

Na temelju navedenih patofizioloških mehanizama, za očekivati je da će u bolesnika s GERB-om i astmom liječenje GERB-a inhibitorima protonske pumpe (IPP) ublažiti tijek astme, poboljšati plućnu funkciju, sniziti razinu upalnog medijatora dušičnog oksida u izdahnutom zraku (FENO) te smanjiti potrebu za simptomatskim lijekovima. IPP pokazuju sistemsko djelovanje te utječu i na inhibiciju protonske pumpe u bronhima koja je odgovorna za sniženu pH vrijednost u astmi.

Kirurškim liječenjem GERB-a dolazi do ublažavanja simptoma astme u 90 posto bolesnika. Ipak, prevladavajuće mišljenje jest da je kirurško liječenje GERB-a rijetko potrebno, s obzirom da se lijekovima većina slučajeva refluksne bolesti može staviti pod kontrolu.

Najčešće korišteni lijekovi

U borbi protiv ove bolesti koriste se:

  • Antacidi - sredstva koja neutraliziraju kiselost želučanog soka. Njihov učinak je kratkotrajan (svega nekoliko sati), stoga je potrebna njihova redovita upotreba. Antacidi su učinkoviti samo kod blažih smetnji.
  • Blokatori histaminskih H2 receptora - lijekovi koji koče izlučivanje želučane kiseline, a najučinkovitiji su u noćnom razdoblju, odnosno učinkovitost im se gubi nakon hranjenja. Učinak blokatora javlja se kasnije nego pri antacidima, premda je učinak dugotrajniji (6-12 sati). 
  • Inhibitori protonske pumpe - lijekovi koji koče lučenje želučane kiseline, a njihovo djelovanje je dulje, i prilično dobro čak i nakon unosa hrane.

Zaključak

Liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti zahtjevan je i dugotrajan proces, a liječnici svoje bolesnike nerijetko liječe lijekovima poput antacida ili H2 blokatora bez prethodnih dijagnostičkih pretraga. U simptomatsko blažim oblicima GERB-a će za kompletno uklanjanje simptoma i regeneraciju sluznice jednjaka biti uspješna već i promjena životnog stila, uz privremenu pomoć antacida (koji se danas mogu kupiti u ljekarnama i bez liječničkog recepta). Osobe s teškom simptomatikom GERB-a moraju pristupiti dijagnostici (endoskopija) kako bi se pravovremeno odredila adekvatna terapija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(46)
4.3 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.