Infekcije mokraćnog sustava

Ponavljajuće urinarne infekcije - dijagnoza, liječenje i savjeti

Objavljeno 05.06.2018.
Igor Grubišić, dr. med., specijalist urolog, subspecijalist andrologije
Ponavljajuće urinarne infekcije su infekcije koje se javljaju dva ili više puta u 6 mjeseci ili tri i više puta u godinu dana. Ponavljajuće nekomplicirane urinarne infekcije se najčešće javljaju kod mladih, zdravih žena iako imaju normalan i funkcionalno uredan urinarni trakt.
Ponavljajuće urinarne infekcije - dijagnoza, liječenje i savjeti

Podjela urinarnih infekcija

Ponavljajuće urinarne infekcije su infekcije urinarnog trakta koje ne odgovaraju na terapiju i/ili se nakon terapije ponovno vraćaju, usprkos ciljanoj i pogođenoj antimikrobnoj terapiji. Nekomplicirane ponavljajuće urinarne infekcije se javljaju kod zdravih osoba bez strukturalnih i funkcionalnih abnormalnosti mokraćnog sustava.Mokraćni sustav možemo podijeliti na gornji mokraćni sustav kojeg čine bubrezi koji stvaraju urin te ureteri, mokraćovodi preko kojih urin dolazi do mokraćnog mjehura, te donji mokraćni sustav kojeg čine mokraćni mjehur u kojem se pohranjuje mokraća te uretra, mokraćna cijev kroz koju urin izlazi van iz tijela.

Ova podjela je bitna jer infekcije gornjeg urinarnog trakta se smatraju kompliciranim infekcijama te često zahtijevaju hospitalizaciju odnosno bolničko liječenje.

Urinarne infekcije pogađaju oba spola u bilo kojoj dobi no pretežito se javljaju kod žena. Prema nekim istraživanjima urinarne infekcije pogađaju jednu od pet odraslih žena.

Simptomi infekcije donjeg urinarnog trakta – cistitis

  • učestalo mokrenje
  • tamniji ili krvavi urin
  • pečenje pri mokrenju
  • bol u donjem dijelu trbuha, na mjestu mokraćnog mjehura

Simptomi infekcije gornjeg urinarnog trakta – pijelonefritis

  • mučnina i povraćanje
  • zimice
  • povišena tjelesna temperatura (preko 38 stupnjeva celzijevih)
  • iscrpljenost
  • bol u leđima
  • u težim slučajevima mentalna dezorijentiranost

Uzročnici urinarnih infekcija

Infekcije urinarnog trakta su uzrokovane bakterijama koje većinom ulaze kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur gdje se onda razmnožavaju.

Razlikujemo dva klinička entiteta a to su upala mokraćnog mjehura odnosno cistitis te upala mokraćne cijevi odnosno uretritis.

Cistitis je pretežito uzrokovan bakterijom Escherichia coli (E. coli). E. Coli je bakterija koja obitava u crijevima ljudi. U normalnim uvjetima ne uzrokuje infekcije no u slučajevima kada dođe do mokraćnog sustava uzrokuje infekcije. To se najčešće događa prilikom spolnog odnosa pri kojem se mokraćna cijev kod žena djelomično otvara te također nepravilnim brisanjem nakon mokrenja ili defekacije. No kod većine infekcija ne postoji dokazani uzrok prodora bakterija u mokraćni sustav iz probavnog trakta. Druge bakterije koje uzrokuju manji broj mokraćnih infekcija su Klebsiella, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus agalactiae.

Uretritis je također često uzrokovan s E. Coli no rjeđe ga uzrokuju spolno prenosive infekcije kao što su gonoreja-kapavac uzrokovanom bakterijom Neisseria gonorrhoeae, herpes- virusna infekcija i klamidijska infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis.

Spol i životni stil kao rizični faktori za razvoj urinarne infekcije

Zbog anatomije ponavljajuće urinarne infekcije su najčešće kod žena. Zbog kratke mokraćne cijevi te blizine vanjskog otvora mokraćne cijevi i rektuma- otvora debelog crijeva bakterije iz debelog crijeva lako dođu do mokraćnog mjehura. Radi toga je bitno brisanje nakon mokrenja od naprijed prema nazad.

Menopauza također pogoduje nastanku urinarnih infekcija tako što hormoni uzrokuju promjene na sluznici rodnice odnosno promjeni vaginalne bakterijske flore.

Kod muškaraca su infekcije puno rjeđe te su najčešće uzrokovane povećanom prostatom koja uzrokuje otežano izmokravanje odnosno rezidualni urin koji je pogodno ležište za razvoj infekcije.

Upotreba dijafragme kao kontracepcije povećava rizik za urinarnu infekciju djelujući mehanički na mokraćnu cijev odnosno mokraćni mjehur.

Upotreba raznih spermicida, tuširanje rodnice i upotreba antibiotika također pogoduje nastanku urinarnih infekcija.

Druge bolesti i stanja koja povećavaju rizik

Trudnoća također povećava rizik za infekcije mokraćnog sustava djelujući mehanički na mokraćni mjehur a također i metabolički.

Nošenje trajnog urinarnog katetera iznimno povećava rizik od infekcije radi otvorenog puta u mokraćni mjehur.

Metaboličke i endokrine bolesti kao što je dijabetes uzrokuju infekcije mokraćnog sustava oslabljenom funkcijom mokraćnog mjehura i izlučivanjem šećera u urinu koji je pogodno hranilište bakterija.

Ponavljajuće urinarne infekcije mogu biti prvi simptom kamenaca mokraćnog sustava.

Urođene ili stečene malformacije kao što su cistokela, ureterokela, vezikoureteralni refluks, fistula- komunikacija mokraćnog sustava s probavnim i/ili genitalnim sustavom.

Prethodne urološke, kirurške ili ginekološke operacije.

Neurološke bolesti sa slabljenjem funkcije mokraćnog mjehura (multipla skleroza, neurogeni mjehur, inkotinencija).

Dijagnoza ponavljajućih urinarnih infekcija

Dijagnoza ponavljajućih urinarnih infekcija se postavlja na temelju kliničkih simptoma i laboratorijskih nalaza. Kliničke simptome smo već naveli. Od laboratorijskih nalaza se izvodi analiza urina sa test trakicom te mikroskospki pregled sedimenta urina nakon centrifugiranja urina. Za potvrdu urinarne infekcije radi se urinokultura odnosno mikrobiološki pregled urina za dijagnosticiranje bakterije koja je uzrokovala infekciju i pripadajući antibiogram- test osjetljivosti bakterije na antibiotike.

Više od tri infekcije u dvanaest mjeseci zahtjeva dodatnu kliničku obradu odnosno isključenje mogućih uzroka infekcije.

Ultrazvuk urotrakta omogućava dijagnostiku mogućih urođenih ili stečenih abnormalnosti mokraćnog sustava kao što su cistokela, divertikulum mokraćnom mjehura ili fistula- komunikacija mokraćnog sustava s probavnim i/ili genitalnim sustavom. Ultrazvuk također može koristiti u dijagnostici kamenaca mokraćnog sustava te također i tumora.

U slučaju sumnje na kamence se radi rendgen urotrakta te intravenska i/ili CT urografija.

U slučaju kliničke indikacije ( sumnja na suženje mokraćne cijevi, anatomsku malformaciju, fistulu itd.) izvodi se uretrocistoskopija- pregled donjeg urinarnog trakta s optikom.

Liječenje ponavljajuće urinarne infekcije

Kao i sve infekcije tako i ponavljajuće urinarne infekcije se liječe antibioticima no minimalno sedam dana. Budući da je ovaj tekst za pacijente neću ulaziti u vrstu antibiotika te preporučene smjernice za antibiotsku terapiju.

U slučaju nekompliciranih ponavljajućih uroinfekcija moguće je dugotrajno davanje antibiotika u manjim dozama tzv. profilaksa. Također u obzir dolazi uzimanje jedne doze antibiotika nakon spolnog odnosa.

Ako se ponavljajuće urinarne infekcije javljaju u menopauzi moguće je davanje hormonske nadomjesne terapije kao rješenje uzroka.

Od prirodnih preparata se preporuča obilnije uzimanje tekućine da bi se smanjila koncentracija bakterija u urinu, uzimanje soka od brusnice, konzumacija urološkog čaja.

Kako smanjiti ponavljanje uroinfekcija?

Sljedeći postupci mogu pomoći smanjenju ponavljanja uroinfekcija:

  • Ne trpljenje nagona na mokrenje te mokrenje nakon spolnog odnosa
  • Brisanje od naprijed prema nazad nakon mokrenja
  • Uzimanje tekućine
  • Svakodnevno uzimanje soka od brusnica ili urološkog čaja
  • Pamučno donje rublje
  • Izbjegavanje dijafragmi i spermicida u kontracepciji
  • Izbjegavanje javnih kupki
  • Svakodnevna higijena spolovila

Zaključak

Mnogi protokoli pokušavaju smanjiti pojavu odnosno vraćanje urinarnih infekcija. Promjena stila života, prehrana i unos tekućine imaju cilj smanjenja uzimanja antibiotika u cilju sprečavanja infekcija.

Antibiotska profilaksa se pokazala iznimno učinkovitom u sprečavanju ponavljajućih urinarnih infekcija. Profilaksa se preporuča kod žena koje su imale dvije ili više simptomatske upale unutar 6 mjeseci ili tri i više unutar godinu dana.

Kontinurirana profilaksa, poskoitalna profilaksa (uzimanje antibiotika nakon spolnog odnosa) i samostalno liječenje su se pokazali kao učinkovite metode u liječenju i sprečavanju pojave nekompliciranog cistitisa. Metoda i pristup liječenju ovisi o učestalosti, težini simptoma i sklonosti pacijenta za vrstu liječenja. Izbor antibiotika za liječenje ponavljajuće urinarne infekcije se temelji na pretpostavci o uzročniku infekcije i na temelju prijašnjih nalaza urinokulture.

Intravenska urografija i cistoskopija otkrivaju abnormalnosti kako bi utjecale na daljnje ponavljanje urinarnih infekcija. Međutim, dokazano je da većina nalaza isključuje abnormalnosti i druge bolesti koje uzrokuju ponavljajuće urinarne infekcije. Preporuka je za urološku obradu ako se pojave sumnje u vezi s čimbenicima rizika za komplicirane uroinfekte, kao što su strukturne ili funkcionalne abnormalnosti genitourinarnog trakta.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(191)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

URINARNA INKONTINENCIJA

Ispunite upitnik procjene urinarne inkontinencije. URINARNA INKONTINENCIJA Nemogućnost kontroliranja ili zadržavanja mokrenja karakteristika je urinarne inkontinencije.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.