Infekcije dišnih putova

Samoliječenje kašlja

Objavljeno 10.02.2020.
Helena Neziri Vukotić, mag. pharm.
Kašalj je vrlo čest razlog dolaska pacijenata u ljekarne, neovisno o godišnjem dobu. Je li kašalj prikladan za samoliječenje ili je simptom ozbiljnije bolesti ili stanja, procijeniti će ljekarnik te ukoliko je potrebno dalje uputiti liječniku.
Samoliječenje kašlja

Kašalj

Kašalj ne smatramo bolešću, već simptomom stanja ili bolesti, pa je zato veoma važno ispravno utvrditi uzrok kašlja.

Kašalj je refleksna radnja tijekom koje, prilikom izdisaja, dolazi do izbacivanja zraka iz pluća, s ciljem odstranjivanja i izbacivanja sadržaja iz dišnih puteva. Ne smatramo ga bolešću, već simptomom stanja ili bolesti, pa je zato veoma važno ispravno utvrditi uzrok kašlja, a zatim i njegovu terapiju.

Neki od uzročnika kašlja su prehlada, upala grla, upala pluća, astma, alergija, lijekovi, a kašalj također može upućivati i na veoma ozbiljne bolesti kao što su karcinom pluća, KOPB, zatajivanje srca.

Podjela kašlja

Najčešća podjela kašlja je, prema opisu samih pacijenata, na produktivni i suhi kašalj. Produktivni kašalj karakterizira prekomjerno stvaranje sluzi koju je teško iskašljati, zbog njene guste konzistencije.

Kod suhog kašlja ne dolazi do stvaranja sluzi, pa ga često nazivamo i nadražajnim kašljem. Važno je ispravno procijeniti o kojem se kašlju radi, kako bi se primijenilo adekvatno liječenje.

Kašalj prema trajanju možemo podijeliti na akutni - traje do 3 tjedna, subakutni - traje 3 do 8 tjedana i kronični - traje dulje od 8 tjedana.

S obzirom na to da dugotrajni, iscrpljujući kašalj može ozbiljno narušiti kvalitetu sna, a samim tim i života, njegovo uspješno liječenje iznimno je važno.

Antitusici

Antitusici su lijekovi koji blokiraju ili smanjuju refleks kašlja, a koriste se za liječenje suhog, neproduktivnog i kratkotrajnog kašlja uzrokovanog prehladom ili gripom. Ne koriste se kod kroničnog kašlja, jer mogu pogoršati stanje bolesnika.

Opioidni antitusici s centralnim djelovanjem (djeluju na centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu) vrlo su učinkoviti u liječenju ove vrste kašlja, npr. dekstrometorfan . Lijekovi ovog sastava koriste se isključivo kod osoba starijih od 12 godina. Potreban je oprez kod istovremene primjene dekstrometorfana i nekih antidepresiva (SSRI i MAO-inhibitori), jer može doći do povišenog tlaka i ubrzanog rada srca. Dekstrometorfan je dostupan i u kombinaciji s paracetamolom (analgetik, antipiretik) i pseudoefedrinom (nazalni dekongestiv).

Butamirat je neopioidni antitusik koji opušta bronhijalnu muskulaturu i na taj način sprječava suhi kašalj. Može se primjenjivati već nakon navršene 1. godine života, ali se kod mlađih od 12 godine ne primjenjuje dulje od tri dana. Kod starijih od 12 godina njegova primjena ograničena je na 5 dana.

Butamirat se ne preporučuje kod trudnica i dojilja, kao ni bolesnicima s depresijom disanja i hipoventilacijom. Ne preporučuje se istovremena upotreba s ekspektoransima, jer može doći do zadržavanja sluzi u dišnom sustavu, čime se povećava rizik od infekcije dišnih puteva i bronhospazma.

Mukolitici

Kako bi mukolitici dostigli svoj maksimalni učinak, preporučuje se istovremeno uzimanje većih količina tekućine.

Mukolitici su lijekovi koji mijenjaju fizikalno-kemijska svojstva sluzi, smanjuju njezinu viskoznost i na taj način olakšavaju iskašljavanje. Ovi lijekovi se općenito dobro podnose, a neke od nuspojava koje se rijetko javljaju su mučnina, proljev i povraćanje. Kako bi mukolitici dostigli svoj maksimalni učinak, preporučuje se istovremeno uzimanje većih količina tekućine.

Acetilcistein je indiciran kod kroničnih i akutnih bolesti dišnog sustava koje su karakterizirane obilnom sekrecijom sluzi i otežanim iskašljavanjem. Djeluje brzo, a njegova primjena najčešće se ograničava na četiri-pet dana. Primjena acetilcisteina može smanjiti koncentraciju, a samim tim i učinak nekih antibiotika (penicilina, aminoglikozida, tetraciklina), pa je potrebno vremenski odvojiti primjenu ovih lijekova.

Bromheksin se koristi za olakšavanje kašlja kod bolesti dišnog sustava koje prati izlučivanje gustog sekreta (upala pluća, KOPB, prehlada). Dostupan je u različitim farmaceutskim oblicima, pa ga tako u obliku kapi mogu koristiti i djeca mlađa od godinu dana. Bromheksin svoj potpuni terapijski učinak postiže nekoliko dana nakon početka primjene. Primjena bromheksina s nekim antibioticima (amoksicilin, eritromicin, doksiciklin...) može povećati koncentraciju antibiotika u plućnom tkivu. Podaci o primjeni kod trudnica i dojilja su oskudni, stoga se ne preporučuje njegovo korištenje kod ovih skupina pacijenata.

Ambroksol djeluje jako brzo, već 30 minuta nakon peroralne primjene i njegova upotreba ne preporuča se dulje od 5 dana bez konzultacije s liječnikom.  Potreban je oprez prilikom primjene ovih lijekova kod pacijenata s aktivnim peptičkim ulkusom. Primjena ambroksola ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Biljni antitusici

Ekstrakti islandskog lišaja i trputca koriste se kao antitusici, za ublažavanje suhog, nadražajnog kašlja, jer sadrže velike količine biljne sluzi. Sluz oblaže i stvara zaštitni film na nadraženoj sluznici usta i ždrijela, čime se potiskuje podražaj na kašalj. Sastav biljne sluzi je takav da na sebe veže vodu, čime se postiže dodatno vlaženje sluznice. Osim za suhi kašalj, preporučuju se i za grlobolju i promuklost. 

Primjenu ekstrakta islandskog lišaja potrebno je vremenski odvojiti minimalno 2 sata od primjene drugih lijekova, osobito varfarina, jer sluzi mogu utjecati na apsorpciju nekih lijekova. Liječenje se provodi najduže tjedan dana, a ukoliko ne dođe do poboljšanja, potrebno je posjetiti liječnika.

Biljni ekspektoransi

Ekspektoransi otapaju bronhijalnu sluz i pomažu njeno iskašljavanje. Treba imati na umu da bronhijalna sluz kod zdravog čovjeka ima protektivnu ulogu, ali u stanju bolesti ona se pojačano izlučuje, pregusta je i onemogućuje normalan ulazak zraka u pluća.

Ekstrakt bršljana dobiva se iz lista bršljana, a glavni učinak mu je razrjeđivanje bronhijalne sluzi, čime se olakšava njeno iskašljavanje.

Ekstrakt timijana dobiva se iz timijanove zeleni, a sluzi koje sadrži izrazito su viskozne i potiču iskašljavanje.

Ekstrakt bijelog sljeza može se koristiti i kod suhog i kod produktivnog kašlja, jer sluzi koje sadrži oblažu sluznicu i smanjuju spazam mišića dišnog sustava.

Ekstrakt jaglaca nema točno utvrđen mehanizam djelovanja, ali se tradicionalno primjenjuje i uspješno olakšava iskašljavanje kod djece starije od 4 godine i odraslih.

Gvaifenezin djeluje tako da stimulira receptore sluznice želuca, čime se povećava izlučivanje sekretornih žlijezda probavnog sustava. Također dolazi do razrjeđivanja i posljedične eliminacije sekreta koji oblaže sluznicu dišnih puteva.

Mirtol je mješavina eteričnih ulja eukaliptusa, slatke naranče, limuna i mirte u točno definiranim omjerima. Djeluje antimikrobno i protuupalno, razrjeđuje gustu sluz i pospješuje njeno iskašljavanje.

Ovi biljni lijekovi dostupni su u različitim oblicima: sirupi, pastile, šumeće tablete i drugi oblici.

Dodatni savjeti

Pacijentima koje muči kašalj treba napomenuti koliko je važan dovoljan unos tekućine, jer uz vlaženje sluznice, tekućina razrjeđuje bronhijalnu sluz i pospješuje iskašljavanje.

Ukoliko kašalj onemogućuje spavanje, potrebno je podići uzglavlje dodatnim jastucima.

Balzami i masti na bazi mentola, kamfora i eteričnih ulja mogu se utrljati na kožu prsa i/ili vrata, odakle će dopirati do nosa i usta i olakšati protok zraka do pluća.

Pripravci na bazi propolisa i meda, dostupni u obliku pastila i sprejeva, mogu se preporučiti za ublažavanje iritacije sluznice grla koja je oštećena kašljanjem.

Korištenje difuzera za eterična ulja  (npr. eukaliptus, timijan) u dnevnim prostorijama također može pomoći olakšanju simptoma.

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Ako samoliječenje kašlja traje tjedan dana i nema poboljšanja simptoma, potreban je liječnički pregled.

Ljekarnik je dužan prepoznati situaciju u kojoj je kašalj simptom neke ozbiljnije bolesti/stanja i nije prikladan za samoliječenje, te se tada pacijent upućuje liječniku.

Neki od tih slučajeva su:

  • pojava osipa i povišene temperature kod djece
  • nedostatak daha, iskašljavanje krvi
  • gust, žut, smeđ, zelen ili gnojan sekret
  • temperatura viša od 38.8 °C koja se ne može sniziti primjenom antipiretika i ostalim nefarmakološkim mjerama
  • kašalj uzrokovan inhalacijom stranog tijela
  • kašalj kao nuspojava primjene određenih lijekova
  • ako samoliječenje traje već tjedan dana, a nema poboljšanja simptoma
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(80)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.