Infekcije dišnih putova

Streptokokna angina

Objavljeno 30.01.2006.
Prof. dr. sc. Ilija Kuzman, dr. med., specijalist infektolog
Streptokokna angina odnosno faringitis je akutna upala ždrijela (grla) koju uzrokuje bakterija streptokok. Da se točnije označi upala tonzila (krajnika) i ždrijela, upotrebljava se i naziv tonzilofaringitis. U našoj medicinskoj terminologiji faringitis i tonzilofaringitis obično označuju blažu, odnosno virusnu upalu, a angina težu, streptokokom uzrokovanu bolest.
Streptokokna angina

Streptokokna angina

Streptokokna angina odnosno faringitis je akutna upala ždrijela (grla) koju uzrokuje bakterija streptokok. Da se točnije označi upala tonzila (krajnika) i ždrijela upotrebljava se i naziv tonzilofaringitis. U našoj medicinskoj terminologiji faringitis i tonzilofaringitis obično označuju blažu, odnosno virusnu upalu, a angina težu streptokokom uzrokovanu bolest. Streptokokna angina se klinički manifestira upalnim promjenama u ždrijelu, koje obično prati visoka temperatura i glavobolja te jača grlobolja s otežanim gutanjem.

Uzročnik

Uzročnik streptokokne upale grla je bakterija beta-hemolitički streptokok iz skupine A. Postoji mnogo vrsta streptokoka, a najvažniji uzročnici bolesti u čovjeka jesu streptokoki iz skupine A, u kojoj, također, postoji više antigenskih tipova. No, samo 30 do 40% upala grla uzrokuje streptokok, a ostale respiratorni virusi pri infekcijama gornjeg dijela dišnog sustava.

Epidemiologija

Djeca obolijevaju mnogo češće od odraslih, a najčešće školska djeca, češće u hladnijim mjesecima (zima, rano proljeće).

Streptokokna angina je vrlo česta i posvuda proširena bolest. Pojavljuje se tijekom cijele godine, ali češće u hladnijim mjesecima (zima, rano proljeće). Bolest se pojavljuje pojedinačno (sporadično), ali i u manjim epidemijama. Djeca obolijevaju mnogo češće od odraslih, a najčešće školska djeca. U starijih od 40 godina streptokokna angina je rijetka pojava. Streptokok se od bolesnika ili kliconoše prenosi kapljičnim putem te izravnim ili posrednim dodirom. Odrasli bolest nerijetko dobivaju od djece, posebno u obiteljskim kontaktima. Nakon preboljenja angine stječe se imunost koja je tipnospecifična samo za antigenski tip streptokoka koji je uzrokovao bolest. Budući da postoji velik broj tipova streptokoka, a preboljenje bolesti ne ostavlja trajnu imunost, od ove se bolesti može oboljeti mnogo puta. Štoviše, zapaža se sklonost, odnosno vrlo često pojavljivanje streptokokne angine u nekih ljudi.

Klinička slika

Sa streptokoknom anginom povezuju se brojne komplikacije. One su prije bile mnogo češće, a danas se uz odgovarajuće liječenje antibioticima pojavljuju izuzetno rijetko.

Inkubacija bolesti je kratka, iznosi samo 1 do 3 dana. Streptokokna angina počinje vrlo naglo, povišenom temperaturom, glavoboljom i umorom. Ponekad se u početku bolesti pojavljuje i povraćanje, osobito u male djece. Ovi opći simptomi, u pravilu, prethode lokalnim simptomima, među kojima je najvažnija grlobolja s otežanim gutanjem, a pri pregledu grla osobito se ističe crvenilo ždrijela s povećanim i razrovanim tonzilama (krajnicima) na kojima se vide nakupine gnoja (lakunarna angina). Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu, ispod donje čeljusti (angularni) koji su bolni pri dodiru. Bolesnici sa streptokoknom anginom, osim grlobolje, nemaju drugih znakova prehlade. Za razliku od bakterijskih, virusne su angine obično karakterizirane blažim simptomima i tijekom bolesti. Temperatura i drugi opći simptomi slabije su izraženi, grlobolja je obično blaža, eksudat na tonzilama je oskudniji i sluzav, a praćene su i drugim respiratornim simptomima, kao što su hunjavica, promuklost, kihanje i kašalj. Sa streptokoknom anginom povezuju se brojne komplikacije. One su prije bile mnogo češće, a danas se uz odgovarajuće liječenje antibioticima pojavljuju izuzetno rijetko. Streptokok se iz ždrijela može proširiti na susjedne organe, pa može uzrokovati upalu uha i sinusa, te peritonzilarni apsces ili prodrijeti u krv s nastankom bakterijemije i sepse. Posebno mjesto zauzimaju tzv. poslijestreptokokne komplikacije (reumatska vrućica, glomerulonefritis) koje se pojavljuju nekoliko tjedana iza streptokokne infekcije. Glomerulonefritis označuje trajno oštećenje bubrega s povišenjem krvnog tlaka, a reumatska vrućica upalu zglobova i srčanog mišića, nerijetko s trajnim posljedicama.

Dijagnoza

Dijagnoza angine bitno ne zadaje veće poteškoće, jer su lokalni simptomi većinom jasno izraženi, a promjene u ždrijelu su pristupačne oku. S praktičnog stajališta, najvažnije je prepoznati i razlučiti streptokoknu anginu od drugih virusnih infekcija u gornjem dijelu dišnog sustava jer samo ona zahtijeva liječenje antibiotikom. Za virusne respiratorne infekcije karakteristična je pojava i drugih respiratornih simptoma, nastup bolesti je postupan, simptomi su blaži, a upalni eksudat u ždrijelu nije gnojan. Klinička dijagnoza streptokokne angine može se potvrditi mikrobiološki, dokazom streptokoka u obrisku ždrijela.

Razlike između streptokokne angine i virusnih prehlada

Značajke Streptokokna angina Virusne prehlade
Početak Nagao Postupan
Temperatura Vrlo visoka, često s tresavicom Umjereno povišena, bez tresavice
Opći simptomi Jače izraženi Manje izraženi
Respiratorni simptomi Samo grlobolja, osobito naglašena Hunjavica, konjunktivitis, promuklost, kašalj - grlobolja je manje istaknuta
Ždrijelo Izrazito crveno s gnojnim eksudatom Crveno bez eksudata ili sa sluzavim eksudatom
Limfni čvorovi na vratu Angularni povećani i bolni Mogu biti povećani svi, nisu bolni
Broj leukocita Izrazito povišen Obično normalan ili čak snižen
Obrisak ždrijela Beta-hemolitički streptokok, grupa A Negativan
Liječenje Antibiotik (penicilin) Simptomatsko

Liječenje

Primjenom antibiotika ne skraćuje se samo tijek bolesti, nego se sprječavaju i liječe komplikacija (otitis, sinusitis, peritonzilarni apsces, bakterijemija, reumatska vrućica, glomerulonefritis).

U liječenju streptokokne angine lijek izbora je penicilin. Liječenje traje 10 dana. Samo ako postoji preosjetljivost na penicilin, primjenjuju se makrolidi ili cefalosporinski antibiotici. Primjenom antibiotika ne skraćuje se samo tijek bolesti, nego se sprječavaju i liječe komplikacija (otitis, sinusitis, peritonzilarni apsces, bakterijemija, reumatska vrućica, glomerulonefritis). Zato se streptokokna angina mora liječiti antibiotikom 10 dana, iako simptomi nestaju za 2 do 3 dana. Penicilin se primjenjuje u jednoj dnevnoj dozi u obliku intramuskularne injekcije. No ovaj, za bolesnika neugodan način primjene penicilina, danas se sve češće zamjenjuje uzimanjem lijeka na usta u tri dnevne doze. U težim i srednje teškim slučajevima bolesti liječenje se obično počinje intramuskularnom primjenom penicilina, a kad se opći i lokalni simptomi počnu povlačiti nastavlja se s peroralnom primjenom. Nezgodna je strana penicilinskih pripravaka za peroralno liječenje da se moraju uzimati triput na dan i to kroz 10 dana. No, kada se stanje bolesnika popravi, obično se prekida uzimanje antibiotika, ili se antibiotik ne uzima redovito. Alternativni antibiotici pri penicilinskoj alergiji, ili iz drugih razloga, jesu makrolidi i cefalosporini. Liječenje azitromicinom traje samo tri dana.

Sprječavanje

Što brža dijagnoza i liječenje streptokokne angine najbolje sprječava širenje i prijenos streptokoka. Zato bolesnik uz liječenje ne zahtijeva izolaciju, a pri pojavi angine u dječjem kolektivu ne treba svu djecu zaštićivati antibioticima. Preventivna primjena antibiotika preporučuje se samo pri vrlo učestaloj pojavi angina u obitelji ("ping-pong infekcija") i to zbog eradikacije (iskorijenjenja) streptokoka svim članovima obitelji istodobno. U bolesnika s vrlo čestom pojavom streptokokne angine valja učiniti kirurško odstranjenje krajnika (tonzilektomija). Ne postoji cjepivo protiv streptokoknih bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(146)
3.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.