Priručnik bolesti

Infestacija crijevnom glistom

Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Ostali nazivi: Enterobijaza, Enterobioza
Parazit je živo biće ili organizam koji ovisi o drugom organizmu. Paraziti koji infestiraju ljude rašireniji su nego što se misli.

Uvod

Parazit je živo biće ili organizam koji ovisi o drugom organizmu. Paraziti koji infestiraju ljude rašireniji su nego što se misli. Ove bolesti ne pogađaju samo siromašne narode u udaljenim područjima svijeta već mogu biti važan zdravstveni problem i bogatih ljudi širom svijeta. Enterobius je najčešći parazit u djece umjerenog pojasa, čak i u područjima sa visokim stupnjem sanitarne svijesti. Njegova učestalost kod djece je 20%, a kod djece u domovima i 100%. Zbog toga što je infestacija glistama raširena uglavnom među djecom, često se nalazi u obiteljskim skupinama, dječjim vrtićima, školama i kampovima.

Što je to? (definicija)

Enterobijaza je crijevna zaraženost glistom (Enterobius vermicularis), a odlikuje se perianalnim svrbežom.

Opis bolesti

Gliste su mali (ženke desetak mm, a mužjaci 3 mm), nitasti valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem dijelu probave. Životni ciklus gliste - jajašce, larva i odrasla glista - odvija se unutar ljudskog tijela kroz 2 do 6 tjedana. Gliste ulaze u tijelo kada se progutaju jajašca. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora. Jajašca se polažu u ljepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva svrbež. Larve se izliježu iz jajašca i vraćaju natrag u završni dio debelog crijeva (rektum) i donje dijelove crijeva. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživjeti i tri tjedna. Mogu prionuti na dječje prste, širiti se prašinom, mogu se naći na posteljini, odjeći, namještaju, igračkama, čak i na hrani. Novi domaćin ih može progutati. Dijete se može lako ponovo zaraziti prijenosom prstima iz perianalnog područja do usta.

Tko je dobiva? ( faktori rizika)

Kontakt s osobom koja ima enterobijazu u obitelji, dječjem vrtiću ili školi.

Simptomi

Većina osoba zaraženih glistama nema nikakvih tegoba. Neki će osjećati svrbež u području anusa ili vagine. U rijetkim slučajevima svrbež može postati vrlo intenzivan, uzrokovati krastice oko anusa i čak ometati spavanje. U djevojčica se može vidjeti upala vagine.

Koje pretrage može napraviti liječnik?

Mogu se pronaći ženke (oko desetak milimetara) u perianalnoj regiji sat do dva nakon što je dijete usnulo ili jajašca (vide se samo pod mikroskopom). Najuobičajeniji način skupljanja jajašca je jednostavan. Uzorak treba uzeti rano ujutro prije nego što dijete ustane. Komadić ljepljive trake ("selotejp") se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije, zalijepi na predmetno stakalce i pregledava mikroskopom. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko puta.

Liječenje

Neki liječnici vjeruju da nije potrebno nikakvo liječenje infestacije koja nije praćena simptomima. Jedna doza mebendazola djelotvorna je da uništi gliste, ali ne i jajašca. Zbog velike vjerojatnosti da će se mala djeca ponovo zaraziti izvan kuće, stalni napori da se odstrane jajašca iz kućanstva su od male pomoći. Ako liječnik propiše lijek, trebaju ga uzimati svi članovi kućanstva, bez obzira na to da li imaju simptome.

Prognoza

Ova je bolest neškodljiva. Liječenje obično pokazuje dobre rezultate.

Prevencija

Od zaraze ili ponovne zaraze glistama možete se zaštititi čestim kupanjem, korištenjem čistog rublja, noćne odjeće i posteljine te redovnim pranjem ruku, pogotovo nakon korištenja zahoda.

(400)
4.0 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: