Priručnik bolesti

Hiperhidroza

Grupe: Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma, Kožne i spolne bolesti
Drugi naziv: Prekomjerno znojenje
Hiperhidroza je stanje prekomjernog znojenja koje nastaje uslijed poremećenog rada žlijezda znojnica. Može biti dodatni otežavajući čimbenik u različitim kožnim bolestima (gljivične i gnojne infekcije i kontaktni dermatitis).

Klinička slika/dijagnoza

Poremećaj žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (endokrina disfunkcija) kao što je npr. hipertireoza (pojačana funkcija štitne žlijezde) ili poremećaji CNS-a (središnjeg živčanog sustava) mogu uzrokovati generaliziranu hiperhidrozu koja je često udružena s vrućicom. Lokalizirana hiperhidroza obično se javlja u zdravih osoba u području dlanova, tabana, ispod pazuha, u preponama ili upalnim regijama, a može biti psihogenog porijekla. Zahvaćena koža je ružičaste do plavobijele boje, a u težim slučajevima se na koži, osobito stopalima, mogu pojaviti maceracije, fisure i ljuštenja. Bromhidroza je stanje u kojem koža uz to ima i neugodan miris kao rezultat razgradnje znoja i mrtvih stanica kože uzrokovane djelovanjem bakterija i gljivica.

Liječenje

Generalizirana hiperhidroza izliječit će se zapravo terapijom osnovne bolesti koja je u podlozi ovog poremećaja. Sustavni antikolinergici (lijekovi koji utječu na smanjeno izlučivanje žlijezda znojnica) djeluju samo privremeno, a mogu imati problematične nuspojave kao što su suha usta, nejasan vid, poteškoće pri mokrenju. Lokalizirana hiperhidroza liječi se primjenom aluminijevog klorida dva puta tjedno, noću, okluzijom na suhu kožu pazuha, tabana ili dlanova. U slučaju da ova terapija ne pomogne može se eventualno pristupiti kirurškom rješavanju - odstranjivanjem koncentriranih skupina žlijezda u području pazuha.

(66)
4.2 od 5

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa: