//  Čili-paprika
Čili-paprika

Začinska paprika (lat. Capsicum frutescens) poznata je pod nazivom ''mala ljuta paprika''. Ljut okus paprike (chili) potiče od alkaloida kapsaicina koga u ljutoj paprici ima i do 0,2%. Koliko je kapsaicin ljut može se vidjeti po tome što se njegova ljutina osjeća i u razrjeđenju od gotovo milijun puta! Korisno je tu papriku dodavati u jelo i to naročito prilikom pripreme mesnih jela. Međutim kapsaicin ili kapsicin, osim što daje ljuti okus crvenoj paprici, dobro djeluje kod raznih infekcija gornjih dišnih putova, a koristi se i u liječenju glavobolja uzrokovanih poremećajem cirkulacije. U pojedinim se ispitivanjima čak uspjelo dokazati da primjenom ovog začina u prehrani dolazi do sniženja ''lošeg'' LDL-kolesterola u serumu, uz istodobno povećanje ''dobrog'' HDL-kolesterola. Koristi se i za uklanjanje sluzi iz dišnih putova, pa se preporuča u doba prehlada i upala.

Međutim, najinteresantnije otkriće vezano za kapsaicin objavljeno je u jednom broju časopisa Nature. Tim znanstvenika predvođen profesorima Cliffordom Woolfom i Bruceom Beanom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard uspjeli su dokazati korisnost i učinkovitost kapsaicina. Kapsaicin u kombinaciji s tvari QX-314 (poznatim derivatom lokalnog anestetika lidokaina) dovodi do uklanjanja osjećaja boli, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost.

Kapsaicin je otkriven još davne 1816. godine i prvi put je izoliran 1964. godine. Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i na taj način dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi. Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu „ljutog spoja iz paprike“ kao idealnog anestetika prilikom poroda, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata itd. jer ne dovodi do omamljenosti i ne uvjetuje ukočenost mišića, što je slučaj s dosadašnjim anesteticima u upotrebi.

Svakako treba napomenuti da su istraživanja s kapsaicinom za sada provedena samo na eksperimentalnim životinjama i da predstoji još čitav niz ispitivanja kojima će se ista učinkovitost dokazati i kod ljudi. Također, treba navesti i da kapsaicin potiče lučenje probavnih sokova i olakšava uspostavljanje osjećaja gladi i sitosti, tako da jedući papriku kao predjelo, vrlo vjerojatno nećete pohlepno nastaviti s ostatkom obroka.

Autorica: Prof. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biokemije
(12)
4.3 od 5

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.