Infekcije dišnih putova

Što su infekcije dišnih putova?

Objavljeno 27.02.2007.
Ana Balažin Vučetić, dr. med., specijalist pedijatar
Infekcije dišnih putova (respiratorne infekcije) zasigurno su najčešće zarazne bolesti i jedan od vodećih razloga odlaska k liječniku. Do učestalih infekcija dišnih putova dolazi stoga što je riječ o jednom od prema okolišu najotvorenijih organskih sustava. Osobito prednjače infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, a u ovu skupinu možemo ubrojiti običnu prehladu, gripu te razne bakterijske infekcije. Terapija se prilagođava kliničkoj slici i uzročniku.
Što su infekcije dišnih putova?

Akutne respiratorne infekcije

Najčešće zarazne bolesti čovjeka, uzrokovane su virusima.

Akutne respiratorne infekcije najčešće su zarazne bolesti čovjeka. Razlozi za to leže u činjenici da je dišni sustav izravno povezan s okolišem u kojemu se nalazi mnoštvo mikroorganizama i to u prvom redu virusa koji su i najčešći uzročnici ovih akutnih infekcija. Uzročnici se vrlo lako prenose s čovjeka na čovjeka, bilo kapljičnim putem ili dodirom, a neki se od njih na metalnim ili plastičnim podlogama zadržavaju i do 48 sati.

Prevencija prijenosa ovih infekcija iz navedenih razloga prilično je ograničena. Iz praktičnih razloga akutne respiratorne infekcije dijelimo na infekcije gornjeg i donjeg dišnog sustava.

Prehlada, febrilni respiratorni katar

Odrasla zdrava osoba u prosjeku 2 do 4 puta godišnje oboli od obične prehlade.

Pod akutnim infekcijama gornjeg respiratornog sustava najčešće podrazumijevamo blagu bolest, običnu prehladu, te nešto teži oblik s blago povišenom temperaturom koji nazivamo febrilni respiratorni katar. Ove infekcije najčešće su u zimskim mjesecima. Simptomi u pravilu traju manje od 14 dana i uglavnom nestaju sami od sebe bez komplikacija. Odrasla zdrava osoba u prosjeku 2 do 4 puta godišnje oboli od obične prehlade. U najvećem broju slučajeva uzročnici ovih infekcija su respiratorni virusi kojih ima preko 200.

U više od 50% slučajeva se radi o visokozaraznom respiratornom virusu - rinovirusu. Virus ulazi u tijelo preko usta, nosa ili sluznice oka, a širi se kapljicama zrakom kada zaražena osoba govori, kihne ili zakašlje. Također se prenosi dodirom ili korištenjem zajedničkih stvari, kao što su kvaka, telefon i sl. Dodirivanjem očiju, nosa ili usta nakon kontakta s predmetom na kojem se nalazi virus, povećava se vjerojatnost da ćete "pokupiti" prehladu.

Simptomi

Dok svi simptomi uglavnom nestaju unutar 10 dana, suhi kašalj se može zadržati čak do tri tjedna.

Akutne respiratorne infekcije uglavnom započinju peckanjem u grlu, iscjetkom iz nosa i kihanjem. Zatim se razvijaju neki od ostalih simptoma kao što su začepljenost nosa, osjećaj punoće u području uha, blaga glavobolja, blaga vrućica, kihanje, suzenje očiju, povremen suh kašalj, umor. Većina oboljelih se osjeća bolje već nakon četiri do pet dana od početka simptoma. Dok svi simptomi uglavnom nestaju unutar 10 dana, suhi kašalj se može zadržati čak do tri tjedna.

Kada se javiti liječniku?

Ako primijetite bijele naslage na tonzilama, moguće je da imate bakterijsku upalu grla koju je za razliku od prehlade, potrebno liječiti antibioticima.

U nekim slučajevima obična prehlada može se komplicirati bakterijskom upalom sinusa ili unutarnjeg uha. To se može očekivati u osoba koji imaju česte upale uha ili sinusa, u osoba koje imaju alergije, u osoba koje puše ili su često izložene dimu cigareta te u osoba koje imaju oslabljen imunološki sustav. Tada je potrebno javiti se liječniku koji će procijeniti da li je došlo do bakterijske komplikacije i ordinirati antibiotsku terapiju. Treba imati na umu da je u slučaju bolova u grlu i vrućice moguća bakterijska upala grla. Poslužite se ogledalom i promatrajte grlo pod osvjetljenjem. Ako primijetite bijele naslage na tonzilama, moguće je da imate bakterijsku upalu grla koju je za razliku od prehlade potrebno liječiti antibioticima.

Kada treba zatražiti medicinsku pomoć?

 • Ako simptomi prehlade potraju duže od 10 dana.
 • Ako imate bijele naslage na tonzilama - moguće je da zapravo imate streptokoknu upalu grla, koja se liječi antibioticima.
 • Ako imate visoku temperaturu praćenu zimicama i tresavicama ili iskašljavanjem gustog sadržaja.
 • Ako imate bolove u prsima, plavu boju usana ili noktiju.
 • Ako prehladu dobije osoba koja ima kroničnu bolest pluća ili srca, dijabetes, koja prima kemoterapiju ili ima neku drugu bolest koja oštećuje imunološki sustav.

Terapija

U liječenju se koriste lijekovi za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, dekongestivi nosne sluznice te lijekovi za ublažavanje kašlja.

Budući da su akutne respiratorne infekcije gornjeg respiratornog sustava uglavnom uzrokovane virusima, antibiotici nam nisu korisni u liječenju. Umjesto toga, usmjeravamo se na ublažavanje simptoma i jačanje prirodne sposobnosti organizma da savlada infekciju. Za ublažavanje simptoma akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava na raspolaganju imamo određene lijekove.

Za smanjenje bolova i za snižavanje temperature. Paracetamol je lijek koji se najčešće koristi za ublažavanje boli i smanjenje temperature kod prehlade. Acetilsalicilna kiselina lijek je koji ublažava bol, smanjuje temperaturu te ima blago protuupalno djelovanje. Oprez! Acetilsalicilnu kiselinu ne smije se davati djeci mlađoj od 16 godina zbog moguće rijetke pojave vrlo opasnog Reyovog sindroma.

Za smanjenje začepljenosti nosa i osjećaja punoće. Dekongestivi nosne sluznice koji se nalaze u kapima i sprejevima za nos mogu olakšati simptome začepljenog nosa i olakšati disanje. Ne preporuča se koristiti ih dulje od 4 dana jer može nastati kronična upala sluznice nosa. Ne smiju se davati djeci, osobama koje boluju od glaukoma, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca. Ponekad su dekongestivi poput pseudoefedrina dio kombiniranih pripravaka. On je učinkovit lijek u smanjivanju prokrvljenost i oteknuća sluznice nosa i sinusa.

Za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja. Lijekovi koji ublažavaju suh i podražajan kašalj nazivaju se antitusici. U slučaju produktivnog kašlja koriste se lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje (mukolitici i ekspektoransi).

Ostale metode ublažavanja simptoma

Odmarajte se i uzimajte puno tekućine i izbjegavajte cigarete. Jako je korisna topla pileća juha kao i cuclanje bombona.
 • Odmor. Odmor je važan jer čuva energiju. Nije neophodno ostati u krevetu, ali je potrebno osigurati barem 8 sati sna i ne izlagati se naporima.
 • Dovoljno tekućine. Tekućina pomaže vlaženju sluznica i održavanju tjelesnih izlučevina u tekućem stanju, što je jako bitno za eliminaciju uzročnika i smanjenje neugodnog osjećaja začepljenosti dišnih putova. Osim toga, uzimanje tekućine smanjuje temperaturu. Potrebno je popiti 8-10 čaša vode ili druge bistre tekućine. Topli napitci poput čaja ublažit će simptome bolnog grla. Ne bi trebalo uzimati kavu i alkoholna pića jer potiču dehidraciju organizma. Ne preporučaju se kiseli napitci jer mogu dodatno iritirati grlo.
 • Održavanje vlažnosti zraka. Ako je u prostoriji u kojoj boravite suh zrak, osigurajte dovoljnu vlažnost uz pomoć posuda s vodom ili električnih ovlaživača zraka.
 • Prestanak pušenja. Potrebno je spriječiti i aktivno i pasivno izlaganje cigaretnom dimu koji dodatno dovodi do upale i oštećenja sluznice gornjeg dišnog sustava.
 • Pileća juha. Znanstveno je dokazano da pileća juha ima blagi protuupalni učinak te da smanjuje otok sluznice nosa. Domaća juha pokazala se jednako korisnom kao i ona iz vrećice.
 • Ispiranje grla. Ispiranje grla toplom blagom otopinom soli u vodi (1/2 čajne žlice soli na 2 dl vode) može olakšati simptome bolnog grla, smanjiti otok sluznice i upalu.
 • Ispiranje nosa. Ispiranje nosne sluznice fiziološkom otopinom, više puta na dan, pomaže regeneraciju sluznice, održavanje vlažnosti i eliminaciju uzročnika.
 • Tvrdi bomboni. Cuclanjem tvrdih bombona ili bombona protiv kašlja možete umiriti upaljeno grlo. Mentol bomboni mogu isušivati sluznicu pa ih izbjegavajte.
 • Vazelin. Područje ispod nosa namažite vazelinskom kremom kako biste smanjili neugodnu iritaciju koja nastaje stalnim brisanjem nosa.

Prevencija

Pranje ruku iznimno je važno za sprječavanje širenja infekcija.

Budući da postoji tako velik broj potencijalnih uzročnika prehlade, još ne postoji učinkovito cjepivo. Stoga u prevenciji preostaju jedino mjere opreza koje obuhvaćaju:

 • Pranje ruku. Često i detaljno pranje ruku sapunom učinkovit je način na koji se smanjuje mogućnost prijenosa infekcije. Treba znati da se na glatkim predmetima od plastike i metala, kao što su ručke, kvake ili tipkovnice, virusi mogu zadržati čak do 48 sati. U nemogućnosti čestog pranja ruku, dobro je uza sebe uvijek imati maramice s antiseptikom ili bočicu antiseptika. Na taj se način može uništiti većina mikroorganizama.
 • Održavanje higijene. Ako netko u obitelji ima prehladu, posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje radnih ploha i dječjih igračaka. Nije preporučljivo dijeljenje čaša s ukućanima koji su prehlađeni. Od izuzetne je važnosti često ventiliranje prostorija u kojima se boravi.
 • Održavanje klimatizacijskih uređaja. Od velike je važnosti redovito čišćenje i održavanje filtera u jedinicama klimatizacijskih uređaja, jer upravo one mogu biti rasadnik mikroorganizama i njihovih toksina te uzrokovati simptome prehlade.
 • Redovito vježbanje i održavanje idealne tjelesne težine. Studije dokazuju da redovito vježbanje ima blagotvoran učinak na imunološki sustav te djeluje učinkovito u prevenciji prehlada. Isto vrijedi i za balansiranu prehranu koja će vašem imunološkom sustavu omogućiti optimalno funkcioniranje, a istovremeno vam pomoći da održite idealnu tjelesnu težinu.
Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(43)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.