Tjelovježba

Tjelesna aktivnost za emocionalnu dobrobit

Objavljeno 17.05.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Učinci tjelesne aktivnosti s jedne strane smanjuju neugodne osjećaje i raspoloženje, a s druge djeluju poticajno na one ugodne.
Tjelesna aktivnost za emocionalnu dobrobit
 

Istraživanja potvrđuju pozitivne učinke tjelesne aktivnosti na bolje raspoloženje, smanjenje depresivnih simptoma i anksioznosti, veću razinu energije te pozitivno djelovanje na spavanje.

Pozitivni učinci su dokazani u osoba svih dobi te neovisno o socioekonomskom statusu kao i stanju zdravlja pojedinca.

Navedeni učinci tjelesne aktivnosti na dobro emocionalno osjećanje pripisuju se lučenju neurotransmitera i hormona kao što su endorfin, dopamin i serotonin.

Nadalje, tjelesna aktivnost dovodi do poboljšanja cirkulacije, zagrijavanja tijela i smanjenja mišićne napetosti.

Također, uključenost u različite oblike tjelesne aktivnosti doprinosi osjećaju samopouzdanja i uspjeha, potiče na zdravije životne odabire te pružajući odmak olakšava nošenje sa životnim izazovima i brigama.

Tjelesna aktivnost doprinosi boljem nošenju s emocijama ljutnje i pomaže u rješavanju problema.

Već i 10 minuta bržeg hoda povećava razinu energije i ugodnog raspoloženja.

Usporedbom razine raspoloženja nakon neke tjelesne aktivnosti u odnosu na stanje mirovanja pokazalo se kako su osobe nakon tjelesne aktivnosti zadovoljnije, mirnije i budnije nego nakon perioda mirovanja.

Uloga tjelesne aktivnosti u reguliranju našeg raspoloženja i osjećaje prepoznata je i u prevenciji razvoja kao i u tretmanima liječenja mentalnih bolesti i poremećaja.

Koristi tjelesne aktivnosti dobro nadopunjuju osnovne terapijske oblike (psihoterapija, farmakoterapija) i poboljšavaju njihovu djelotvornost te doprinose boljoj kvaliteti života.

Potencijalni psihološki mehanizmi djelovanja tjelesne aktivnosti na smanjenje simptoma mentalnih bolesti i poremećaja uključuju učenje, iskustvo svladavanja novih vještina, promjene u zdravstvenim stavovima/ponašanjima, jačanje socijalnih odnosa, jačanje otpornosti ili jednostavno pružanje odmaka i odvlačenje pažnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.