Tjelovježba

Povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja

Objavljeno 07.04.2023.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Povodom obilježavanja 7. travnja, Svjetskog dana zdravlja, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ukazuje na povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja.
Povezanost tjelesnog i mentalnog zdravlja
 

Što je zdravlje i kako ga definirati? Što zapravo znači biti zdrav? Često na ovo pitanje ljudi prvo pomisle na tjelesno zdravlje, različite preglede, medicinske zahvate i lijekove za liječenje tjelesnih stanja i tegoba. I zaista, za zdravlje je potrebno zdravo tijelo, no što je s umom/duhom?

Sljedeći primjeri su česti i pokazuju kako zdravlje obuhvaća puno više od samog tjelesnog zdravlja:

Osoba A može biti tjelesno u potpunosti zdrava, no može imati psihičke tegobe, narušene socijalne odnose, imati sniženo raspoloženje, osjećaj umora i besmisla.

S druge strane osoba B, koja je onkološki bolesnik i ima različite tjelesne tegobe, može biti psihički zdrava i funkcionirati u društvu.

Zdravlje definiramo kao stanje psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo kao puku odsutnost bolesti ili slabosti. (WHO, 2014.)

Iz primjera proizlazi kako zdravlje ne čini samo zdravo tijelo, već i zdrav duh u tom tijelu! Dapače, prema Svjetskom izvješću bolesti i poremećaja (Mathers i Loncar, 2006.), 72% bolesti i poremećaja odnosi se na tjelesna stanja, dok se 28% odnosi na mentalne poremećaje, među kojima dominiraju depresivni i bipolarni poremećaj, shizofrenija, zloupotreba opojnih sredstava i različite demencije. Prije navedeni autori ističu kako je teško razlučiti granicu u tim brojkama, zbog toga što različita zdravstvena tjelesna stanja često prate mentalni poremećaji, a i obrnuto vrijedi isto.

Tijelo i um često djeluju zajedno, tako da se može pretpostaviti kako nezdravi um može dovesti do nezdravog tijela i obrnuto. Prince i suradnici (2007.) navode tri moguća mehanizma na koji način su tjelesna zdravstvena stanja i mentalni poremećaji međusobno povezani:

Mentalni poremećaji mogu predstavljati rizik za nastanak različitih zdravstvenih stanja (npr. depresivni poremećaj ima negativan fiziološki učinak povećanog lučenja kortizola, što posljedično vodi do upalnih procesa u tijelu; depresivni poremećaj isto tako je često povezan s rizičnim ponašanjima, kao što su pušenje, loša prehrana, neredovit san i manjak fizičke tjelovježbe, a sve su to rizični faktori za nastanak kroničnih bolesti).
Razna tjelesna stanja mogu predstavljati rizik za nastanak različitih mentalnih poremećaja (npr. traumatska dijagnoza i liječenje teške bolesti može dovesti do pojave depresivnog poremećaja i/ili anksioznog poremećaja).
Mentalni poremećaji sami po sebi mogu otežati liječenje različitih tjelesnih zdravstvenih stanja i pogoršati ishode liječenja (npr. različite vrste demencija kod bolesnika mogu otežati pridržavanje tretmana liječenja, režima prehrane i usvajanje novih navika važnih za liječenje).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.