Majka i dijete

Svjetski tjedan dojenja 1.-7.8.

Objavljeno 02.08.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

S ciljem promicanja dobrobiti dojenja na sve aspekte zdravlja i djeteta i majke, Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja je u prvom tjednu kolovoza 1992. godine pokrenuo inicijativu Svjetski tjedan dojenja.
Svjetski tjedan dojenja 1.-7.8.
 

Od tada se ovaj događaj obilježava svake godine organizacijom brojnih aktivnosti promicanja dojenja diljem svijeta. Cilj Svjetskog tjedna dojenja je podizanje svijesti o važnosti dojenja te promicanje dojenja kao najzdravijeg odabira. Od 2016. godine ciljevi Svjetskog tjedna dojenja usklađeni su s Ciljevima Održivog razvoja, a 2018. godine Skupština Svjetske zdravstvene organizacije proglasila je Svjetski tjedan dojenja važnom strategijom za promicanje dojenja.Kako bi osvijestili sveobuhvatnu važnost dojenja i brojne aspekte života koji mogu imati utjecaj na početak i duljinu trajanja dojenja, svake se godine odabire tema kojom se nastoji komunicirati neki od pozitivnih aspekata dojenja.

Ove godine Svjetski tjedan dojenja, #WBW2023, uz slogan OMOGUĆAVANJE DOJENJA - činimo razliku za zaposlene roditelje, fokusirat će se na dojenje i zapošljavanje/posao. Naime, izazovi na radnom mjestu i dalje su, na globalnoj razini, najčešći razlog zašto žene nikada ne doje ili prestanu dojiti ranije nego što je preporučeno. Kako bi poticali što je moguće dulje trajanje dojenja, te isključivo dojenje u prvih šest mjeseci djetetova života, kroz ovogodišnji Svjetski tjedan dojenja prikazat će utjecaj plaćenog dopusta, podrške na radnom mjestu i novonastalih normi roditeljstva na dojenje kroz prizmu samih roditelja. Ciljana publika, uključujući vlade, kreatore politika, radna mjesta, zajednice i roditelje, bit će angažirana da odigra svoje ključne uloge u osnaživanju obitelji i održavanju okruženja koje pogoduje dojenju u poslovnom životu nakon pandemije. Tema je usklađena s tematskim područjem 4 kampanje Svjetskog tjedna dojenja usklađene s Ciljevima održivog razvoja, produktivnost i zapošljavanje žena. Tema ovogodišnje kampanje, omogućavanje dojenja, ima za cilj osvještavanje i zaštitu prava zaposlenih žena na dojenje. Slična tema, "Inicijativa za radna mjesta prilagođena majkama" bila je tema Svjetskog tjedna dojenja 1993. godine. Uz to, u Globalnoj strategiji o prehrani dojenčadi i male djece iz 2002. dojenje je usidreno u kontekstu rada žena, a simpozij u zajedničkoj organizaciji UNICEF-a i Svjetskog saveza za aktivno promicanje dojenja u Stockholmu iz 2015. "Suvremena rješenja za prastari izazov: Dojenje i rad" doveo je do Okvira za djelovanje, a potom i do Kampanje osnaživanja roditelja.

Ciljevi Svjetskog tjedna dojenja 2023. su:
-informirati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja o dojenju i roditeljstvu
-povezati se s pojedincima i organizacijama radi poboljšanja suradnje i podrške dojenju na poslu
-osigurati optimalan plaćeni dopust i podršku na radnom mjestu kao važne alate za omogućavanje dojenja
-poticati djelovanje na poboljšanje radnih uvjeta i odgovarajuću potporu dojenju

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.