Tanko i debelo crijevo

Terapija i prevencija karcinoma debelog crijeva

Objavljeno 02.03.2009.
Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Terapija karcinoma ne podrazumijeva samo specifičnu terapiju su svrhu liječenja i kontroliranja rasta karcinoma. Paralelno se razvijaju strategije koje uključuju emocionalnu i fizičku potporu pacijentima u cilju postizanja bolje kvalitete života.
Terapija i prevencija karcinoma debelog crijeva

Kakav je terapijski pristup?

Po završenoj terapiji kolorektalnog karcinoma potrebne su učestale kontrole na 6 mjeseci u prve tri godine.

Osnovi tipovi terapije kolorektalnog karcinoma su kirurgija, radioterapija i kemoterapija. Ovisno o stadiju bolesti moguće su razne kombinacije ovih terapija.

Kirurgija je osnovna terapija. Ako se radi o malom tumoru, često je moguća endoskopska resekcija, odnosno odstranjenje polipa putem endoskopa, bez operacijskog klasičnog zahvata.

Kod većih tumora čini se resekcija oboljelog dijela debelog crijeva i spajanje "zdravih" krajeva probavne cijevi pomoću posebnog aparata staplera. Ako to nije moguće otvara se tzv. stoma na koži trbuha, tako da se pražnjenje izvodi u vrećicu, koja se dnevno mijenja. Procedura se zove kolostomija i najčešće je privremena. Po smirenju upale crijeva, pristupa se novoj operaciji i spajanju zdravih krajeva crijeva. Postoji i permanentna stoma, najčešće kod karcinoma rektuma, kada nije tehnički moguće spojiti zdravi kraj rektuma na dijelu prema čmaru.

Postoperativno potrebna je suportivna terapija u smislu visokokalorijske prehrane bogate proteinima, te medikamentna terapija radi reguliranja stolice na svaki dan, te eventualne analgetske terapije.

Zračenje ima limitiranu ulogu, uglavnom u pre ili postoperacijskom tretmanu karcinoma rektuma.

U svijetu postoji široki izbor kemoterapijskih preparata, od klasičnog 5-fluorouracila do irinotekana, kapecitabina, oksaliplatine. Koja će se kombinacija lijekova koristiti određuje se individualno, a ovisi o nizu čimbenika, vrsti i diferenciranosti tumora, uznapredovalosti tumora - stagingu, općem statusu i dobi pacijenta... Kemoterapija se može davati peroralno, sistemski putem periferne vene ili intraarterijski ciljano u sami tumor.

Najnovija dostignuća su postignuta razvojem preparata po tipu monoklonskih protutijela, gdje lijek stimulira vlastiti imuni sustav u borbi protiv raka. Za kolorektalni karcinom su za sada aktualna dva preparata cetuksimab i bevacizumab. Oba preparata mogu se koristiti u uznapredovalom karcinomu kolona s metastazama u druge organe.

Po završenoj terapiji kolorektalnog karcinoma potrebne su učestale kontrole na 6 mjeseci u prve tri godine. Tisuće pacijenata nakon provedene terapije nastavljaju normalni život. Pacijentima s uspostavljenom kolostomom potrebno je neko vrijeme za privikavanje, no uz potporu i razumijevanje okoline ubrzo sami uvide da nema bitnih limita u svim životnim aktivnostima, uključujući sport, jelo, te socijalne kontakte.

Kako se može prevenirati karcinom?

Potrebno je jesti dosta svježeg, sezonskog voća i povrća, izbjegavati crveno prepečeno meso, te hranu bogatu mastima.

Postoje studije koje sugeriraju da uzimanje acetilsalicilne kiseline reducira rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma, no korelacija nije potvrđena u slično koncipiranim drugim studijama. Ne uzimati acetilsalicilnu kiselinu samoinicijativno, zbog njegovih drugih nuspojava na probavni trakt (krvarenje), potrebno je tražiti savjet i odobrenje liječnika specijalista.

Ako imate preko 50 godina javite se svom gastroenterologu radi provođenja adekvatnog screening-programa u cilju ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Ukoliko se endoskopski nađe bilo kakav polip debelog crijeva ili rektuma, potrebno ga je u što kraćem roku odstraniti, prije nego se transformira u karcinom.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(39)
4.2 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.