Tanko i debelo crijevo

Što je karcinom debelog crijeva?

Objavljeno 01.04.2009.
Prof. dr. sc. Nadan Rustemović, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog
Probavna cijev kod čovjeka sastoji se od jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva. Završni dio probavne cijevi čine kolon (debelo crijevo) prosječne duljine 1,7 do 1,8 metara i rektum (ravno crijevo) prosječne duljine 15-18 cm.
Što je karcinom debelog crijeva?

Kolorektalni karcinom

U Hrvatskoj je rak debelog drugi karcinom po učestalosti i kod muškaraca i kod žena.

Kolorektalni karcinom je bolest koja rezultira nekontroliranim rastom abnormalnih stanica koje potječu iz kolona ili rektuma. Te stanice posjeduju sposobnost kontinuirane ubrzane reprodukcije, što rezultira invazijom normalnih okolnih tkivnih struktura ili rasapom u udaljene organe putem krvi ili limfe (metastaze).

Bolest se u početku prezentira u vidu polipa, koji su većinom inicijalno benignog karaktera, no važno je među njima prepoznati one s "prekanceroznim" potencijalom. To su polipi žljezdanog porijekla.

Ako se kolorektalni karcinom prepozna i tretira u ranoj fazi, dok je tumor lokaliziran u probavnoj cijevi, postotak izlječenja je vrlo visok, odnosno postotak preživljenja u 5-godišnjem praćenju je oko 90%. Jednom kada karcinom probije vanjski zid crijeva i zahvati limfne čvorove situacija se bitno komplicira. Tada ovisno o stupnju progresije tumora 5-godišnje preživljavanje varira od 65% do 9%.

Kolorektalni karcinom je treći najčešći karcinom po učestalosti u Sjedinjenim Američkim Državama, s prosječno 150.000 novootkrivenih slučajeva godišnje. Tijekom 2005. u SAD-u će od kolorektalnog karcinoma umrijeti 56.000 ljudi.

Rizik za razvoj ovog karcinoma signifikantno raste nakon 50. godine života i povećava se u narednim godinama. Globalno 5-godišnje preživljavanje pacijenata tretiranih zbog kolorektanog karcinoma( u obzir su uzeti svi stadiji) je 61%.

U Hrvatskoj je rak debelog drugi karcinom po učestalosti i kod muškaraca i kod žena. Kod muškaraca prvi je rak pluća, a kod žena rak dojke. Incidencija za muškarce je 53 nova slučaja na 100.000 stanovnika godišnje, a za žene 41/100.000.

Koji je uzrok nastanka?

Svi se slažu da dijeta s dosta voća i povrća reducira rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma. Neke studije ukazuju da prekomjerna konzumacija "crvenog" mesa, bogatog mastima i proteinima, povećava rizik za razvoj karcinoma, s čime se ne slažu drugi znanstvenici.

Točan uzrok nastanka nije jasan, no postoji nekoliko rizičnih čimbenika vezanih za razvoj kolorektalnog karcinoma.

Druge bolesti. Čvrsta asocijacija uočena je s nekim oboljenjima. Viši rizik za nastanak karcinoma imaju osobe s ranije dijagnosticiranim polipom ili familijarnom anamnezom polipa debelog crijeva , upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest), karcinoma gušterače, dojke, jajnika ili maternice.

Nasljeđe. kao i kod drugih karcinoma, sumnja na kolorektalni karcinom je determinirana i genetskom strukturom. Tako određene osobe nasljeđuju stanja poznata pod imenom familijarna adenomatozna polipoza (FAP) ili Gardnerov sindrom u kojima se polipi crijeva javljaju neovisno o dobi bolesnika i gotovo redovito, unatoč terapiji, dovode do razvoja karcinoma.

Dijeta. Sigurno predstavlja važan čimbenik, no uzročno-posljedična veza nije sigurno dokazana. Svi se slažu da dijeta s dosta voća i povrća reducira rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma. Neke studije ukazuju da prekomjerna konzumacija "crvenog" mesa, bogatog mastima i proteinima, povećava rizik za razvoj karcinoma, s čime se ne slažu drugi znanstvenici. S druge strane važna je i prerada mesa, proteini i masti pečeni (roštilj) na visokim temperaturama, mogu producirati potencijalno štetne supstance povezane s kolorektalnim karcinomom.

Ekspozicija kemikalijama. Određene kemikalije, kao što je klor (najčešće se koristi u procesu pročišćavanja pitke vode) može povećati rizik razvoja kolorektalnog karcinoma. Izlaganje azbestu povezano je s učestalijom pojavom polipa debelog crijeva.

Koji su simptomi?

U ranoj fazi kolorektalni karcinom nema karakterističnih simptoma.

Najčešći znaci upozorenja su:

  • Promjene u pražnjenju crijeva, uključujući i zatvor i proljev, osjećaj nepotpunog pražnjenja, krvarenje iz rektuma.
  • Tragovi krvi u ili na stolici, promjena kalibra stolice (stolica kao olovka).
  • Bolovi u trbuhu, praćeni nadimanjem.
  • Malaksalost, gubitak apetita i pad tjelesne težine.

 Javiti se odmah liječniku ako:

  • U slučaju neuobičajenih izmjena ritma stolice, pojave krvi u stolici, ne objašnjavati to krvarenjem iz hemoroidalnih vena. Potreban je uput liječnika na kolonoskopiju.
  • Nejasni bolovi u trbuhu, gubitak na tjelesnoj težini, malaksalost, mogu biti simptomi raznih stanja, ali se uklapaju i u kliničku sliku karcinoma.
  • Dijagnosticirana je anemija. Liječnik treba isključiti krvarenje iz probavnog trakta.
Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(70)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Prehrana po bolestima


Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Pravilnim izborom namirnica možete znatno unaprijediti svoje zdravlje.

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.