Ostalo

Liječenje akutne mijeloične leukemije

Objavljeno 27.04.2009.
Prof. dr. sc. Nadira Duraković, dr. med., specijalist internist, subspecijalist hematolog
Cilj liječenja AML-a je iskorijeniti maligne stanice iz koštane srži i povratiti njenu normalnu funkciju. Kemoterapija je glavno oružje u postizanju tog cilja. Kemoterapijski protokoli se uglavnom sastoje iz davanja više lijekova koji svaki pojedino djeluje na različiti dio ciklusa stanične podjele.
Liječenje akutne mijeloične leukemije

Indukcija

Indukcija obično podrazumijeva agresivnu terapiju, te se uz eliminaciju blasta očekuje i period prolazne aplazije koštane srži, trajanja 14 do 21 dan, nekada i duže.

Indukcija je prvi ciklus kemoterapije, koji ima za cilj eliminirati vidljive znakove leukemije (blaste u koštanoj srži i periferiji), odnosno postići kompletnu remisiju bolesti. Obično podrazumijeva agresivnu terapiju, te uz eliminaciju blasta očekuje se i period prolazne aplazije koštane srži, trajanja 14 do 21 dana, nekada i duže. Tijekom aplazije broj leukocita u periferiji padne na 0, a potrebne su i transfuzije krvnih preparata (eritrocita i trombocita). Zbog niskog broja leukocita pojačan je rizik od razvoja infekcija te su takvi bolesnici obično smješteni u izolaciju.

Konsolidacija

Konsolidacija ima za cilj eliminirati ostatne leukemijske stanice koje su preživjele prvi ciklus terapije.

Postizanje kompletne remisije nakon indukcijske terapije je prvi cilj u liječenju. Ukoliko se taj cilj postigne, a ne nastavi se s liječenjem, većina bolesnika će ubrzo doživjeti relaps, odnosno povrat bolesti. Stoga je važno nastaviti s postremisijskom terapijom, odnosno konsolidacijom.

Konsolidacija ima za cilj eliminirati ostatne leukemijske stanice koje su preživjele prvi ciklus terapije, ali njihov broj nije dovoljno velik da bi bile vidljive citološkim pregledom koštane srži. Konsolidacijska terapija se ne razlikuje značajnije od indukcijske, sastoji se od primjene visokih doza kemoterapije i nosi iste rizike i nuspojave kao indukcija.

Autologna transplantacija koštane srži

Kod autologne transplantacije koštane srži, bolesnik je sam sebi davatelj hematopoetskih matičnih stanica.

Sljedeći korak u liječenju akutne mijeloične leukemije nakon konsolidacije je transplantacija koštane srži. Postoje dvije vrste transplantacije. Jedna je autologna transplantacija, u kojoj je bolesnik sam sebi davatelj hematopoetskih matičnih stanica.

Ona se obično predlaže bolesnicima srednjeg rizika, i starijim bolesnicima u kojih nije moguće provesti alogeničnu transplantaciju, te svim bolesnicima koji nemaju adekvatnog davatelja. U takvih se bolesnika prikupljaju matične stanice u trenutku oporavka nakon konsolidacije, kada se pretpostavlja da više nema malignih stanica u njihovoj koštanoj srži. Oni u pripremi pred transplantaciju dobivaju visoke doze kemoterapije te potom vlastite stanice kako bi se brže oporavili.

Alogenična transplantacija koštane srži

Alogenična transplantacija se primjenjuje u liječenju bolesnika visokog rizika relapsa, ukoliko postoji podudaran davatelj koštane srži.

Druga vrsta transplantacije je alogenična transplantacija. Ona se primjenjuje u liječenju bolesnika visokog rizika relapsa, ukoliko postoji podudaran davatelj koštane srži.

Danas u izboru davatelja pomažu i registri nesrodnih davatelja koji omogućuju da, ukoliko u obitelji ne postoji srodan podudaran davatelj, isti nađe u jednom od registara koji sadržavaju podatke o potencijalnim davateljima širom svijeta. Ukoliko se pronađe podoban davatelj, bolesnik u pripremi dobiva visoke doze kemoterapije te se potom transfundiraju matične stanice iz koštane srži ili periferne krvi davatelja. Oporavak nakon transplantacije koštane srži traje duže i često se komplicira razvojem bolesti davatelja protiv primatelja.

Akutna promijelocitna leukemija (M3)

U ovoj vrsti terapije se uz klasičnu indukcijsku terapiju primjenjuje i lijek zvan ATRA (odnosno all-trans-retinoična kiselina). ATRA nije klasičan kemoterapeutik, to je ustvari derivat vitamina A koji utječe na maligne stanice, promijelocite, te im pomaže da sazriju. Noviji lijek koji se koristi u istu svrhu je i arsen trioksid, derivat arsena, ali još uvijek nije odobren za upotrebu u našoj zemlji. Ovi bolesnici imaju izvrsnu prognozu i nakon tri cikusa kemoterapije ne zahtijevaju daljnju terapije, tek redovitu terapiju održavanja ATRA-om.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(48)
4.1 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.